Japońska marka Miyabi, wypuszczając na rynek kute ze 100 warstw stali mistrzowskie noże z serii 5000 MCD, dobrze wiedziała, co robi. Trudno znaleźć równie malownicze i tak ekstremalnie ostre noże nawet wśród dzieł kowalstwa, które kosztują wiele więcej.
Noże Miyabi 5000 MCD możesz ostrzyć raz na kilka miesięcy. A wszystko dzięki zaletom i talentom proszkowej stali MC63. To zjawisko na rynku japońskich noży stało się nieprawdopodobnie popularne i poszukiwane zarówno przez profesjonalistów, jak i miłośników prawdziwego krojenia.
Precyzja krojenia nożami Miyabi 5000 MCD pokazuje, że nawet nieco zeuropeizowane, ale kute w Japonii ostrza nadal nie mają sobie równych. Pomijając kwestię powalającego 100-warstwowego damasceńskiego, malowniczego dziweru – urzeka też rękojeść z egzotycznej brzozy Masur. Dzięki niej każdy nóż jest inny. Linie i słoje drewna nigdy się nie powtarzają.