Trudno poczuć, jak ogromna odległość czasu i przestrzeni dzieli nas od V wieku n.e. Dlatego też wielu Europejczykom ciężko jest zrozumieć tradycję początków kowalstwa, która zaczęła się w japońskim Sakai właśnie w tamtych czasach.
Niezwykłym jest, że linia surowych, klasycznych, bardzo „brutalnych” w wyrazie noży Homura Guren, kuźni Sakai Takayuki, kuta jest wg reguł, które powstały tak dawno temu. Niepowtarzalne noże Homura Guren noszą na sobie pieczęć pola uprawnego. To symbol nieprzerwanej, kultywowanej przez wieki tradycji kucia noży i mieczy.
Stal Aogami #2 okuta wielowarstwowo nakładanym żelazem tworzy kompletnie niepowtarzalną klingę. Wydaje się, jakby ten nóż, którego nazwa znaczy tyle, co szkarłatny płomień, pochodził wprost ze średniowiecznej Japonii. Te noże muszą znaleźć się w kuchni ludzi ceniących sobie to, co wychodzi spod ręki mistrzów kowalstwa. Szanujących to, co odwieczne i niezmienne.