• WSPARCIE DLA NASZYCH KLIENTÓW
  • AUTORSKIE TESTY SPRZĘTU
  • 30 LAT DOŚWIADCZENIA W BRANŻY
  • Każda paczka jest ubezpieczona
  • Każda wysyłka gratis

5000 FCD - 49-warstwowy, damasceński japoński nóż do pieczywa 24 cm, Miyabi

1249 Promocyjnie 1186
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 1 249 zł
Produkt dostępny
NA ZAMÓWIENIE; czas oczekiwania około 10-14 dni
Dostawa gratis
Każda paczka jest ubezpieczona
Towar wysyłamy kurierem
Każda wysyłka gratis
14 dni na zwrot towaru

Wymagający miłośnicy gotowania życzą sobie, by noże kuchenne były nie tylko wyśmienicie ostre, ale i piękne. Te kryteria spełniają japońskie noże marki Miyabi z linii 5000 FCD, które wykuwane są w zaawansowanej technologicznie kuźni w słynnym japońskim Seki. Czernione, damasceńskie, 49-warstwowe noże dowodzą, jak współczesna metalurgia płynnie łączy się z przekazywaną przez pokolenia tradycją kucia samurajskich mieczy i noży.

Czernione pyłem węglowym ostrza doskonale komponują się ze świetnie leżącą w dłoni rękojeścią z ciemnego drewna pakka, które wzmocnione jest stalą.

Nóż z linii 5000 FCD Miyabi wykuty został z wysokowęglowej stali FC61, dzięki której zyskał twardość na poziomie 61 stopni HRC. 48 skuwanych naprzemiennie miękkich i twardych warstw czernionej stali damasceńskiej otula doskonale odporny na wibracje i uderzenia rdzeń noża. Dlatego nożom z serii 5000 FCD ufają nie tylko krojący w domu, ale i zawodowi kucharze.

Ząbkowany nóż do pieczywa potrafi zachować swoją ostrość nawet przez kilka lat - ważne tylko, byś kroił nim na dobrych jakościowo deskach.

Bardzo wygodna, masywna rękojeść z idealnie wykończonego drewna pakka sprawia, że nie chcesz przestać kroić.

 

Obejrzyj nasze filmy o nożach Miyabi 5000 FCD. Znajdziesz je poniżej. Zapraszamy!

Jak wykorzystasz nóż do pieczywa
5000 FCD marki Miyabi

NÓŻ DO PIECZYWA

NÓŻ DO PORCJOWANIA
PIECZENI

NÓŻ DO KROJENIA
EGZOTYCZNYCH OWOCÓW
I CYTRUSÓW

Obejrzyj film
o japońskich nożach

  • 49-warstwowe, czernione klingi noży Miyabi 5000 FCD robią niezwykłe wrażenie.  A kiedy bierzesz je w dłoń, czujesz, że zaczynasz prawdziwą przygodę w kuchni.
  • Japońskie noże Miyabi skradły już miliony serc. Sprawdź, czy i Ty też ulegniesz ich urokowi.

Materiał i wymiary
noża do pieczywa
5000 FCD marki Miyabi

Materiał

  • rdzeń - stal FC61
  • ostrze - naprzemiennie skuwane 48 warstw czernionej stali wysokowęglowej
  • rękojeść - drewno pakka i stal

Wymiary

  • długość ostrza - 24 cm
  • waga - 188 g

Produkty z tej samej serii

Obejrzyj wszystkie produkty z serii

Nóż 5000 FCD Miyabi
w skrócie

  • hartowana w lodzie wysokowęglowa stal FC61
  • 49 warstw stali tworzy piękny dziwer
  • twardość stali - 61 stopni HRC
  • czernione, malownicze ostrze
  • trwały uchwyt z drewna pakka
  • ostrość - wyśmienita (7/10 punktów wg naszych kryteriów doboru noży)

NASZ EKSPERT
RADZI

Poniżej:

 

- jak dbać o japońskie noże Miyabi
- na czym i jak ostrzyć noże z Japonii
- co dobrać do noży 5000 FCD

Jak zadbasz o swój nóż?
Wiedza w pigułce

 

KRÓJ NA DESKACH
Z DREWNA

PRZECHOWUJ NA
LISTWACH LUB PULPITACH
MAGNETYCZNYCH

NIE KRÓJ MIĘSA
Z KOŚCIĄ

NIE KRÓJ
MROŻONEK

NIE MYJ
W ZMYWARCE

Wybierz akcesoria
pasujące do noża
Miyabi 5000 FCD

TU WPUSZCZAMY
TYLKO CIEKAWSKICH

Nasz ekspert dobrze gada, bo:

 

- jest pasjonatem japońskich noży
- ma ponad 30 lat doświadczenia w branży
- testuje każdy sprzęt, który mamy w sklepie

Róża odwzorowana
w damasceńskim dziwerze
stali noży Miyabi 5000 FCD

  • Materiał, z którego powstały czernione noże Miyabi 5000 FCD z niepolerowanymi ostrzami, to odstępstwo od klasycznej stali proszkowej, z której z reguły korzysta japońska kuźnia.
  • Rdzeń noży wykuto z wysokowęglowej stali narzędziowej FC61, co nadało ostrzom dużej sprężystości.
  • Rdzeń otacza 48 warstw naprzemiennie skuwanych ze sobą różnych typów damasceńskiej stali wysokowęglowej, która hartowana jest w lodzie. Ostrze zdobi malowniczy dziwer w kształcie róży.
  • Seria noży 5000 FCD odbiega stylistycznie od klasycznych, polerowanych japońskich noży Miyabi - wyróżnia ją matowa, czerniona klinga, która nadaje im nieco surowości.

Masywna i potężna rękojeść
okazuje się być
niezwykle wygodna

  • Wykończona stalą rękojeść z drewna pakka nie tylko doskonale leży w dłoni, ale jest też odporna na wilgoć i czynniki zewnętrzne.
  • Wydawać by się mogło, że potężny, lekko beczkowaty trzonek przypadnie do gustu nade wszystko panom. A tu niespodzianka. Płeć piękna z wielką sympatią sięga po te doskonale ostre noże.
  • Zawodowi kucharze doceniają noże z serii 5000 FCD za dobre wyważenie i świetnie profilowaną rękojeść, która uprzyjemnia nawet wielogodzinną pracę.