Warto obejrzeć

Produkty polecane

Takeshi Saji - YBB - Ręcznie kuty, mistrzowski nóż uniwersalny, 61 warstw VG-10, 13 cm

YBB - Ręcznie kuty, mistrzowski nóż uniwersalny, 61 warstw VG-10, 13 cm

1259 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

W naszej ofercie - w sklepie dla, m.in., miłośników naprawdę wyśmienitych japońskich noży - mamy prawdziwą legendę: ręcznie kute japońskie noże mistrza Takeshi Saji. Jego nazwisko jest synonimem tradycyjnego rzemiosła, kowalstwa, które urosło do rangi maestrii. Saji to jeden z najbardziej głośnych mistrzów w mieście Takefu, stolicy Koncernu Echizen, grupy najdoskonalszych kowali, która istnieje już od prawie 7 wieków. Koncern Echizen przyjmuje w swojej szacowne grono wyłącznie mistrzów nad mistrzami w kowalskim rzemiośle. Stąd - kiedy bierze się do ręki nóż z damasceńskiej linii YBB (yellow bull bone), mistrza Saji, ma się do czynienia z nożem, za którym stoją wieki przekazywanej z pokolenia na pokolenie wiedzy.

W 1992 roku mistrz Takesi Saji został uhonorowany przez Japońskie Ministerstwo Gospodarki, Handlu i Przemysłu tytułem Dentoukougeishi, co oznacza Mistrza Tradycyjnego Rzemiosła.

Ponad 50 lat eksperymentów z różnymi typami stali wysokowęglowej sprawiło, że mistrz Saji stał się niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie kucia damasceńskich noży, m.in., ze stali VG-10. Linia YBB powstała w ręcznym procesie kucia, gdzie połączono ze sobą 61 warstw stali, nadając jej twardość 61 stopni HRC w skali Rockwella.

Takeshi Saji dba, by jego noże wyróżniały się na pierwszy rzut oka. Stąd linia YBB ma niezwykle oryginalne, malownicze rękojeści z ciemnej, byczej kości. Efekt końcowy jest nadzwyczajny – całość kojarzy się z myśliwskimi nożami sprzed wieków.

 

Główne cechy japońskich noży Takeshi Saji YBB

- ręcznie kuta, czerniona stal VG-10

- nierdzewne

- rękojeść z żółtej byczej kości

- klasa ostrości - perfekcyjna

- noże dedykowane amatorom krojenia i profesjonalistom

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć. Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

 

 Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video). 

Właściwości:

 

charakterystyka japońskich damasceńskich noży Takeshi Sajhi YBB ze stali VG-10
- noże mistrza Takeshi Saji YBB (yellow bull bone), ręcznie kute ze stali VG-10, powstają w mieście Takefu w prefekturze Fukui, miejscu, które słynie z tworzenia genialnej jakości mieczy i japońskich noży
- warto wiedzieć, że mistrz Takeshi Saji jest członkiem egalitarnej grupy najlepszych japońskich kowali zrzeszonych w istniejącym od niemal 7 wieków koncernie Echizen; przynależność do tej grupy jest jednym z największych zaszczytów, jakiego może doświadczyć mistrz tradycyjnego, japońskiego kowalstwa
- noże Takeshi Saji uznawane są w świecie kulinariów za kultowe i legendarne
- noże powstają w ręcznym, zrytualizowanym procesie kucia
- każdy nóż z linii YBB to oryginalny projekt mistrza Takeshi Saji, który przez ponad 50 lat opracowywał metody łączenia stali VG-10 i R2
- maestria przejawia się tu w każdym detalu – noże są idealnie wyważone, pozwalają kroić godzinami bez zmęczenia dłoni, czy nadgarstka

 

typ i twardość stali
- wysokowęglowa stal VG-10 japońskich noży YBB, mistrza Saji, została wykończona metodą black finish, co oznacza, że noże są niepolerowane, a klingi nieco ciemniejsze, niż klasyczne noże japońskie
- 61 warstw skuwanej ręcznie stali VG-10 stworzy przepiękny, malowniczy dziwer na nożach z linii YBB – dziwer do złudzenia przypomina rozmytą akwarelę
- hartowane w cieczach noże mają twardość na poziomie 61 stopni HRC w skali Rockwella, co zalicza je do grupy noży zdecydowanie wartych polecenia

 

rękojeść
- ręcznie pasowana i szlifowana rękojeść noża powstaje z ciemnej byczej kości o ciekawej fakturze i wzorze; każdy nóż jest za sprawą rękojeści nieco inny, odcień kości może się nieznacznie różnić
- kość to jeden z najtwardszych i najbardziej trwałych materiałów, z których wykonuje się rękojeści japońskich noży
- kość eksponuje piękny, damasceński dziwer, nadaje też nożom nieco pierwotnego charakteru

 

użytkowanie
- nóż jest nierdzewny, ale pod żadnym pozorem nie wolno myć go w zmywarce, gdyż detergenty mogą uszkodzić stal i rękojeść
- po każdym użyciu nóż trzeba umyć i osuszyć
- ostrza noży można co jakiś czas przetrzeć bibułką lub papierowym ręcznikiem nasączonym tradycyjnym olejem roślinnym
- do krojenia wykorzystuje się deski z drewna

 

przechowywanie
- mistrzowskie noże Takeshi Saji z serii YBB należy przechowywać w blokach lub na listwach magnetycznych; noże nie mogą mieć kontaktu z metalowymi przedmiotami w szufladzie

 

ostrzenie
- do ostrzenia noży mistrza Saji z serii YBB należy używać kamieni 1000/3000, a do nadania im idealnej ostrości kamienie o gradacji 5000, 8000; rekomendujemy używanie kamieni z dodatkiem syntetyków, gdyż kamienie ceramiczne zetrą się za szybko przy nożach o tej twardości
- można posłużyć się syntetycznymi kamieniami marek Zwilling, czy Miyabi
- w przypadku stępionych ostrzy należy wykorzystać najpierw gradacje naprawcze - od 240 do 800

Informacje o produkcie:
Producent Takeshi Saji
Przeznaczenie

- do obierania warzyw i owoców
- do wykrawania mięsa od kości
- przeznaczony do wycinania i cięcia drobnych warzyw i owoców
- niezbędny do precyzyjnych, wymagających uwagi czynności
- świetnie nadaje się również do dekorowania potraw, tzw. food designu

Materiał

klinga - 61 warstw stali VG-10
rękojeść - ciemna bycza kość

Wymiary

długość ostrza 13 cm

Seria

Takeshi Saji - 61-layers VG-10 Yellow Bull Bone (YBB)

Pochodzenie

Takefu, Japonia

Noże uniwersalne - wiedza w pigułce

Noże uniwersalne - wiedza w pigułce

Mówiąc o nożu uniwersalnym, warto zadać pytanie, czy istnieje coś takiego, jak przedmiot w swojej funkcjonalności całkowicie uniwersalny. Nie chodzi tu, bynajmniej, o rzecz jedną do wszystkich możliwych czynności świata, ale – w tym przypadku – o nóż, który wyręczy, czy zastąpi wszystkie inne.

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Zadbaj o luksusowe japońskie noże mistrza Takeshi Saji

Zadbaj o luksusowe japońskie noże mistrza Takeshi Saji

Noże Takeshi Saji to sprzęt kultowy, prawdziwy rarytas dla kochających kroić, ceniących maestrię ręcznego, japońskiego rzemiosła i kowalstwa najwyższej próby. Za tym idzie konieczność odpowiedniego troszczenia się o te niezwykle malownicze, luksusowe, damasceńskie noże. Skupimy się krótko na używaniu i konserwacji poszczególnych linii, biorąc pod uwagę materiał, z którego zostały stworzone.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.