Warto obejrzeć

Produkty polecane

Zwilling J.A. Henckels - Twin 1731 - Luksusowy zestaw 5 noży i ostrzałki w bloku z drewna jesionowego

Twin 1731 - Luksusowy zestaw 5 noży i ostrzałki w bloku z drewna jesionowego

8990 zł

Produkt jest dostępny, na zamówienie. Czas wysyłki: 7-10 dni
darmowa dostawa

Noże Zwilling Twin 1731 to efekt całych wieków pasji, poszukiwania noża idealnego i ostrza, które stanie się legendą. I, patrząc na wyjątkową, jubileuszową linię noży Twin 1731, które upamiętniają 280 rocznicę powstania niemieckiej marki Zwilling, można powiedzieć, że mamy do czynienia z nożem nad nożami. Ich designer, Matteo Thun, zaprojektował niezwykłą formę tych niesłychanie nastrojowych noży – o ile można takie sformułowanie przypisać połączeniu stali i drewna.
Te noże stały się rarytasem dla miłośników prawdziwego, pełnego mistrzostwa krojenia, jako że wykuto je ze stali Cronidur® 30, która wykorzystywana jest w przemyśle lotniczym. Ta nieprawdopodobnie trudna w stworzeniu stal, projektowana jest w, niemal, laboratoryjnych warunkach. W procesie produkcji dochodzi do fuzji atomów stali z azotem, którym stal jest uszlachetniana. Hartowana w lodzie stal Cronidur® 30 jest aż 100 razy odporniejsza na korozję, niż klasyczna stal nierdzewna.
Nadzwyczajna ostrość, wytrzymałość i genialne wyważenie pozwalają traktować noże z linii Twin 1731 jako nieskończenie doskonałe narzędzia do krojenia, siekania i szatkowania.
Niezwykłego uroku utrzymanym w stylu retro nożom nadają okładziny z hebanu Makassar, drewna, które, jak żadne inne, pasuje do tej wyjątkowej linii noży.
Pięć noży mieści się w magnetycznym, szczelinowym bloku z drewna jesionowego. Blok jest tak pomyślany, by zapewnić nożom i dedykowanej im prętowej ostrzałce wolframowej optymalne warunki przechowywania.
Zwilling uhonorował serią Twin 1731 prawie trzy wieki swojego istnienia, budując jednocześnie za ich sprawą prawdziwy i niedościgły wzór noży przyszłości, który ujmuje zarówno nową geometrią ostrza, jak i wyśmienitą ergonomią.
 

W skład zestawu wchodzą:
nóż do warzyw, owoców i szpikowania mięs
nóż do porcjowania i filetowania mięs
nóż kucharza
nóż do pieczywa
nóż Santoku
prętowa ostrzałka wolframowa
blok na 5 noży i ostrzałkę
 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć. Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.
 

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

 

UWAGA! Noże Zwilling TWIN 1731 sprowadzamy na zamówienie Klienta. Po potwierdzeniu dostępności poprosimy Państwa o przedpłatę.

Właściwości:

noże
- ręcznie kuta jubileuszowa seria mistrzowskich noży Twin 1731, to dzieło Matteo Thun’a, designera od lat współpracującego z koncernem Zwilling
- ta unikatowa linia, dedykowana profesjonalistom i największym, najbardziej zapalonym miłośnikom noży i twórczego gotowania, jest również dziełem współczesnej inżynierii i prawie trzech wieków doświadczeń niemieckiej marki Zwilling
- nieprawdopodobnie ostre noże Zwilling Twin 1731 wykuto z jednego kawałka stali Cronidur® 30, wykorzystywanej w przemyśle lotniczym
- istotą stali Cronidur® 30 jest fuzja azotu z atomami stali, dzięki czemu zyskuje się materiał 100 razy odporniejszy na korozję, niż klasyczna stal nierdzewna
- ta niezwykle wytrzymała, hartowana w lodzie stal, zyskuje twardość na poziomie, minimum, 60 stopni HRC w skali Rockwella
- unikatowa, dopracowana w każdym szczególe klinga, nazwana przez markę Zwilling SIGMAFORGE, tworzy całość z rękojeścią, którą mistrzowie rzemiosła zdobią okładzinami z luksusowego hebanu Makassar
- trwałość, ostrość, nierdzewność i genialne wyważenie tych noży stały się już legendarne w świecie luksusowych noży kuchennych, zapewniając nożom z linii Twin 1731 miejsce w panteonie noży wykuwanych z najlepszych gatunków stali
- te noże wykraczają poza pojęcie tradycyjnego, europejskiego ostrza z racji nieprawdopodobnie skomplikowanego i zaawansowanego, wieloetapowego procesu kucia stali, który przeprowadzany jest w ściśle kontrolowanych, niemal laboratoryjnych warunkach
- noże Zwilling Twin 1731 powstały w słynnym, niemieckim mieście Solingen, gdzie od wieków kultywuje się tradycję kucia najlepszych, europejskich noży
- linia noży charakteryzuje się idealnym wyważeniem – noże stworzono po to, by całymi godzinami można było używać ich bez zmęczenia dłoni, czy nadgarstka
- dzięki właściwościom unikatowej stali Cronidur® 30 i odpornemu na czynniki zewnętrzne drewnu hebanu Makassar, mamy do czynienia z nożem, który będzie służył całym pokoleniom
- niezwykłym, jak na europejski produkt jest fakt, iż noże z tej linii są tak ostre i precyzyjne, że w niczym nie ustępują znanym ze swojej unikatowej ostrości japońskim nożom
- ręcznie kute noże Zwilling Twin 1731 bardzo długo zachowują ostrość
- ostrzy się je na ostrzałkach kółkowych, prętowych (w tym dedykowanej dla serii Twin 1731 wolframowej ostrzałce prętowej) bądź profesjonalnych kamieniach ceramicznych o gradacjach 1000/3000 punktów; dla zapewnienia nożom Zwilling Twin 1731 perfekcyjnej ostrości można stosować również kamienie o gradacjach 4000, 8000 i nawet 12000 punktów
- tej klasy noży nie wolno myć w zmywarce
- po każdym użyciu warto przetrzeć klingę noża olejem jadalnym
 

ostrzałka
- jedna z twardszych, profesjonalnych ostrzałek prętowych na świecie dostosowana jest do ostrzenia wszelkiego typu tradycyjnych noży -  kutych mechanicznie lub ręcznie, została zadedykowana jubileuszowej linii noży Zwilling Twin 1731
- ostrzałkę należy przed użyciem nieco namoczyć, a w czasie ostrzenia, co jakiś czas, polać wodą, dzięki czemu zyska się niezwykle ostre klingi noży; woda zabezpieczy ostrzałkę przed nadmiernym przegrzaniem noża
- rękojeść stworzono z luksusowego hebanu Makassar
- sposób ostrzenia na ostrzałkach prętowych pokazuje film umieszczony w zakładce „Video”

Informacje o produkcie:
Producent Zwilling J.A. Henckels
Przeznaczenie

- kompletny zestaw noży służy wszelkim kuchennym czynnościom
- noże sprawdzą się w krojeniu, obieraniu, siekaniu i szatkowaniu warzyw oraz owoców, porcjowaniu twardych warzyw i dużych porcji mięs oraz pieczeni
- prętowa ostrzałka pozwoli naostrzyć każdy z noży kuchennych

Materiał

- każdy nóż z serii Zwilling Twin 1731 wykuwany jest ręcznie z jednego kawałka stali Cronidur® 30, stukrotnie odporniejszej na korozję, niż klasyczna stal nierdzewna
- rączka noża postaje z ręcznie dobieranego, pasowanego i szlifowanego, hebanu Makassar, które słynie z ogromnej odporności na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne
- ostrzałkę wykonano z wolframu
- blok stworzono z drewna jesionowego

Wymiary

długość ostrza noża do warzyw i owoców – 10 cm
długość ostrza noża do porcjowania i filetowania – 20 cm
długość ostrza noża kucharza – 20 cm
długość ostrza noża do pieczywa – 20 cm
długość ostrza Santoku – 18 cm
długość ostrzałki prętowej – 23 cm
wymiary bloku - 27,5 x 38 x 12,5 cm

Seria

Zwilling TWIN 1731

Pochodzenie

Niemcy

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Noże do obierania warzyw i owoców - wiedza w pigułce

Noże do obierania warzyw i owoców - wiedza w pigułce

Kuchenne liliputy, bez których nie da się obejść. Najmniejsi z najmniejszych, ale pełni temperamentu – po prostu niezastąpieni w wielu kuchennych czynnościach, które wykonuje się niemal mechanicznie. Małe noże kuchenne - do obierania i krojenia warzyw i owoców, do drylowania, cięcia dekoracyjnego – mają z reguły dwie formy.

Noże do filetowania, trybowania i wykrawania - wiedza w pigułce

Noże do filetowania, trybowania i wykrawania - wiedza w pigułce

Nóż idzie zawsze z parze z ludzką historią i przemianami cywilizacyjnymi. Jego ostrze ewoluuje tak, by dostosować się do kulinarnych preferencji ludzi, którzy w danym miejscu świata mają dostęp do określonego typu produktów – specyficznych dla danego regionu warzyw, owoców i mięs.

Noże kucharza, szefa kuchni, Gyuto, Funayuki, Ko-Yanagi, Orosi - wiedza w pigułce

Noże kucharza, szefa kuchni, Gyuto, Funayuki, Ko-Yanagi, Orosi - wiedza w pigułce

Najstarszy typ noża, jaki świat widział. Nóż kucharza, nóż kucharski, nóż szefa kuchni, Gyuto, Funayuki, Ko-Yanagi, Orosi – to tylko niektóre z nazw, pod jakimi jest znany. Ten typ noża wykształcił się już w pierwotnych plemionach. Na początku stanowił kontaminację noża bojowego, myśliwskiego i „kuchennego” (o ile w takich czasach i okolicznościach można w ogóle o kuchni mówić).

Noże do pieczywa - wiedza w pigułce

Noże do pieczywa - wiedza w pigułce

Europejski pociąg do wypieku potężnych bochenków chleba zmusił niegdyś nóż, by wyszczerzył zęby i stał się prawdziwym typem macho. Niesłychane jest, że nóż do pieczywa, którego klingę wykańcza ząbkowane ostrze, powstał tak późno – bo dopiero w zeszłym wieku za sprawą marki Zwilling.

Japońskie noże Santoku - wiedza w pigułce

Japońskie noże Santoku - wiedza w pigułce

Kuchnia europejska od wielu lat stara się urozmaicić mnogość potraw i różnorodność smaków, sięgając, po raz kolejny w historii, po inspirację do państw azjatyckich i Japonii. Tamtejsza kuchnia wyspecjalizowała się do tego stopnia, że, wraz z rozwojem trendów kulinarnych powstawały równolegle specjalnie dla nich dedykowane noże i utensylia.

Wszystkie produkty z tej serii

Pokaż wszystkie

Twin 1731 - Luksusowy nóż do warzyw i owoców, 10 cm

Producent: Zwilling J.A. Henckels

Cena: 1399 zł

Twin 1731 - Profesjonalna, prętowa, wolframowa ostrzałka do noży, 23 cm

Producent: Zwilling J.A. Henckels

Cena: 1399 zł

Twin 1731 - Luksusowy nóż do porcjowania i filetowania, 20 cm

Producent: Zwilling J.A. Henckels

Cena: 1599 zł

Twin 1731 - Luksusowy nóż do pieczywa, 20 cm

Producent: Zwilling J.A. Henckels

Cena: 1699 zł

Produkty do kompletu

Pokaż wszystkie

Deska z drewna teakowego, 33 x 21 cm

Producent: Skagerak Denmark

Cena: 300 zł

Deska z drewna teakowego, 50 x 27 cm

Producent: Skagerak Denmark

Cena: 425 zł

Deska z drewna teakowego, 56 x 35 cm

Producent: Skagerak Denmark

Cena: 890 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.