Warto obejrzeć

Produkty polecane

Skeppshult - Tradition - Żeliwny kociołek, 5,5 l

Tradition - Żeliwny kociołek, 5,5 l

909 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Szwedzki biały kruk… czarnego żeliwa w wersji ogrodowo-biwakowej. Skandynawskie żeliwo marki Skeppshult kryje w sobie prawieczną, nordycką tradycję. Sięgając do korzeni ludzkiej wynalazczości, Skeppshult czerpie z głębokiej studni wiedzy mistrzów odlewania żeliwa.
Żeliwny kociołek można zawieść nad ogniskiem. Można też postawić go na przenośnej kuchence elektrycznej lub indukcyjnej. Potężna, ciężka pokrywka nie pozwoli uciec kuszącemu zmysły aromatowi i smakowi przygotowywanych potraw.
Kociołek sprawdzi się doskonale na ogrodowym party, przyjęciu, na biwaku. Szykowany w żeliwnym naczyniu bigos, gulasz, czy pieczone ziemniaki będą smakowały tak, jak nigdy dotąd.
Skeppshult – żeliwne naczynia dla całych pokoleń z triumfem wkraczają na polski rynek.
Dynamiczne jak Thor, harde jak Wiking, nieokiełznane jak Berserk – żeliwne naczynia prosto ze Skandynawii.

 

Informacje o używaniu i konserwacji żeliwa Skeppshult znajdą Państwo w zakładkach Artykuły i Video.

Właściwości:

Szanowni Państwo, poniższe informacje na temat żeliwa Skeppshult są wynikiem wieloletnich testów i doświadczeń naszego specjalisty z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, który uznawany jest za znawcę kwestii żeliwa, jego użytkowania i właściwości
 

Proces produkcji naczyń Skeppshult
- wszystkie żeliwne naczynia szwedzkiej marki Skeppshult powstają w ekologicznym procesie produkcji z zachowaniem restrykcyjnej kontroli jakości
- żeliwne kociołki wypalane są wyłącznie w piaskowych formach, dzięki czemu struktura żeliwa jest jednolita i pozbawiona pęcherzyków powietrza (żeliwo Skeppshult jest bardzo trwałe, masywne i odporne na uszkodzenia)
- co ciekawe, przy produkcji jednego kociołka fabryka marki Skeppshult emituje do atmosfery 1/100 000 cząstki dwutlenku węgla, którą w ciągu doby wydycha dorosła osoba – to wyraźnie świadczy o zjawiskowym wręcz zaangażowaniu producenta w dbałość o środowisko naturalne
- proces produkcji żeliwnych naczyń do dziś odbywa się z bardzo dużym udziałem mistrzów rzemiosła, którzy dbają o najwyższą jakość każdego naczynia trafiającego na rynek
- ciesząca się już ponad wiekową tradycją marka Skeppshult (założona w 1906 roku) do dziś uznawana jest w świecie za mistrza naturalnego żeliwa
 

Właściwości naturalnego, szwedzkiego żeliwa
- pieczenie, czy zapiekanie w kociołkach z naturalnego żeliwa pokazuje, jak naprawdę mogą smakować mięsa, ryby, czy warzywa, bigosy, czy gulasze  – żeliwo posiada genialną umiejętność intensyfikowania smaków potraw
- żeliwo stworzone jest, nade wszystko, dla tych, którzy kochają przyprawiać, stosują różnego typu marynaty i zalewy i chętnie eksperymentują ze smakami – żeliwo prowokuje do nieskończonej wręcz ilości kulinarnych eksperymentów
- dzięki żeliwu Skeppshult zyskuje się dobitne, wyraziste, mocne smaki mięs, czy zapiekanek, które czarują podniebienie wielorakością doznań
- naturalne żeliwo marki Skeppshult nasączane jest w procesie produkcji jadalnym olejem rzepakowym, dzięki czemu w żeliwnych kociołkach można dusić, czy piec z niewielkim dodatkiem tłuszczu
- w trakcie nagrzewania kociołka i przyrządzania w nim potraw olej, którym impregnowane są naczynia, tworzy swoistą poduszkę powietrzną między dnem kociołka, a pieczonymi, czy podpiekanymi potrawami
- naturalną cechą żeliwa jest jego długowieczność – im kociołek starszy, tym ma lepsze właściwości, wymaga mniej zabiegów pielęgnacyjnych i mniejszej ilości tłuszczu do pieczenia
- posiłki przygotowywane na żeliwie wzbogacane są o śladowe ilości żelaza – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (żelazo wytrąca się w czasie pieczenia posiłków z dodatkiem cytryny, octu winnego lub wina)
- żeliwo, jako jeden z najbardziej naturalnych materiałów, doskonale przewodzi ciepło, oszczędzając energię w czasie pieczenia i podpiekania potraw
- ponieważ żeliwne kociołki doskonale utrzymują zakumulowane ciepło, można ich używać do serwowania potraw, które przez długi czas będą gorące
- naturalny, nieprzetworzony materiał nie emituje żadnych szkodliwych substancji
- żeliwo Skeppshult jest bardzo odporne na zarysowania i uszkodzenia, stąd kociołki tej marki można szorować ostrymi zmywakami, czy drucikami
- do przewracania i mieszania przyrządzanych potraw można używać wszelkiego typu utensyliów – stalowych, syntetycznych bądź drewnianych
- żeliwne naczynia są zdecydowanie cięższe od tradycyjnych kociołków  – ich zaletą jest wielka stabilność
- dobrze użytkowane i konserwowane wg zasad kociołki Skeppshult przetrwają wiele dłużej, niż wynosi 25-letnia gwarancja producenta
 

Jak myć żeliwne kociołki Skeppshult
- bezwzględnie trzeba przestrzegać prostej, podstawowej zasady – żeliwne kociołki Skeppshult myje się zawsze czystą wodą bez dodatku detergentów
- pod żadnym pozorem nie wolno myć żeliwa Skeppshult w zmywarce
- przed pierwszym użyciem wystarczy umyć kociołek gorącą wodą – i już można w nim dusić i piec
 

Jak konserwować żeliwne kociołki Skeppshult
- kociołki Skeppshult wymagają bardzo niewielkiej ilości zabiegów pielęgnacyjnych, niemniej – trzeba zmienić nawyki, by odpowiednio dbać o żeliwo i wykorzystać jego potencjał
- po każdym użyciu trzeba pozostawić kociołek do ostygnięcia, wymyć, osuszyć i – by żeliwo się nie utleniało, a na kociołku nie pojawiały się plamki rdzy – delikatnie przetrzeć papierowym ręcznikiem zwilżonym olejem jadalnym
- raz na kilka miesięcy (dopiero wtedy, gdy odniosą Państwo wrażenie, że potrawy nieco przywierają do kociołka) warto uprażyć na jego dnie sól – na niewielkim ogniu przez kilka minut prażymy sól (zasypując nią dno), potem usuwamy ją i myjemy kociołek pod bieżącą wodą
- gdy żeliwo straci czarną barwę, a stanie się tytanowo-szare, oznaczać to będzie, że impregnujący kociołek olej jadalny wypłukał się w trakcie wielomiesięcznego jej używania – wtedy należy wlać do kociołka olej jadalny (niemal po brzegi) i gotować go na minimalnym płomieniu przez kilkanaście minut - naczynie wchłonie tyle oleju, ile potrzeba, by znowu, przez wiele miesięcy, dobrze służyć (ten proces przeprowadza się – czasem – raz na 2-3 lata – wszystko zależy od częstotliwości używania kociołka)
 

Na co uważać w czasie użytkowania naczyń Skeppshult?
- podstawowa kwestia – kociołek myje się wyłącznie czystą wodą, zawsze ręcznie, nigdy w zmywarce
- naczyń Skeppshult, stawianych na kuchence, nie należy rozgrzewać na palnikach Boost, czy turbo – żeliwo powinno nagrzewać się stopniowo
- kociołek należy pozostawić po użyciu do ostygnięcia; nie wolno zalewać go zimną wodą, gdyż grozi to rozerwaniem żeliwa
- na początku użytkowania kociołka, przez pierwsze kilka tygodni, nie jest wskazane używanie słodkich marynat, czy zalew na, np., bazie miodu, gdyż mogą się nadmiernie skarmelizować
- przez pierwszych kilka tygodni warto też nie używać gruboziarnistych przypraw – przyjdzie na nie czas, gdy kociołek się wygrzeje
- w kociołkach Skeppshult nie wolno przechowywać potraw w lodówce
- zważając na fakt, iż żeliwo jest stworzone z węgla, żelaza i innych pierwiastków, ważnym jest, by z kociołkami Skeppshult nie mieli do czynienia alergicy uczuleni na metale

Informacje o produkcie:
Producent Skeppshult
Przeznaczenie

- do gotowania, duszenia, smażenia potraw na dworze, na ognisku
- do gotowania, duszenia, smażenia potraw na oczach wygłodniałych biesiadników
- do zastosowania na przenośnych i stacjonarnych kuchenkach elektrycznych i indukcyjnych

Kolor czarny
Materiał

żeliwo
stal nierdzewna - uchwyt

Wymiary

pojemność 5,5 l
waga 8,4 kg

Seria

Tradition

Gwarancja 25 lat
Pochodzenie

Szwecja

Jak używać i konserwować żeliwne patelnie i garnki Skeppshult?

Jak używać i konserwować żeliwne patelnie i garnki Skeppshult?

CIĘŻAR ŻELIWNYCH NACZYŃ ICH ATUTEM   Prosimy pamiętać, iż naczynia żeliwne firmy Skeppshult są wiele cięższe niż tradycyjne garnki i patelnie (waga każdego naczynia została podana w opisie produktu). Z tej racji do gotowania na nich trzeba niewielkiego „treningu”. Należy wypróbować, w którym miejscu uchwytu patelni znajdzie się najlepszy punkt podparcia – przeciwwaga do ciężaru naczynia.

Naczynia Skeppshult - skandynawski biały kruk czarnego żeliwa

Naczynia Skeppshult - skandynawski biały kruk czarnego żeliwa

Żeliwo jest przesycone symboliką. Kojarzy się z ziemią, pramaterią, siłami, z którymi człowiek może się zmierzyć, ale z którymi nie wygra. Faktura naturalnego żeliwa, na pozór porowata i szorstka, kryje w sobie potęgę czterech żywiołów. Takie właśnie, najpierwotniejsze, pradawne skojarzenia buduje seria doskonałych żeliwnych naczyń szwedzkiej marki Skeppshult.

Wszystkie produkty z tej serii

Pokaż wszystkie

Tradition - Żeliwny moździerz

Producent: Skeppshult

Cena: 339 zł

Tradition - Żeliwna patelnia do ryb, 33 x 21,5 cm

Producent: Skeppshult

Cena: 529 zł

Tradition - Żeliwny kociołek, 5,5 l

Producent: Skeppshult

Cena: 909 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.