Warto obejrzeć

Produkty polecane

Skeppshult - Tradition - Żeliwna patelnia do ryb, 33 x 21,5 cm

Tradition - Żeliwna patelnia do ryb, 33 x 21,5 cm

529 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Szwedzki biały kruk… czarnego żeliwa. Skandynawskie naczynia firmy Skeppshult kryją w sobie prawieczną, nordycką tradycję. Sięgając do korzeni ludzkiej wynalazczości, czerpią z głębokiej studni wiedzy mistrzów odlewania żeliwa. Mieszczą w sobie esencję skandynawskich mitów o pierwotnej sile i potędze. Skeppshult – żeliwne naczynia dla całych pokoleń z triumfem wkraczają na polski rynek.
Polecamy patelnie Skeppshult – serię Tradition – z najprawdziwszego, powstającego w ekologicznym procesie produkcji żeliwa.

Dynamiczne jak Thor, harde jak Wiking, nieokiełznane jak Berserk – żeliwne naczynia prosto ze Skandynawii.

 

Informacje o używaniu i konserwacji żeliwa Skeppshult znajdą Państwo w zakładkach Artykuły i Video.

Właściwości:

Szanowni Państwo, poniższe informacje na temat patelni Skeppshult są wynikiem wieloletnich testów i doświadczeń naszego specjalisty z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, który uznawany jest za znawcę kwestii żeliwa, jego użytkowania i właściwości
 

Proces produkcji patelni Skeppshult
- wszystkie żeliwne naczynia i patelnie szwedzkiej marki Skeppshult powstają w ekologicznym procesie produkcji z zachowaniem restrykcyjnej kontroli jakości
- patelnie i garnki wypalane są wyłącznie w piaskowych formach, dzięki czemu struktura żeliwa jest jednolita i pozbawiona pęcherzyków powietrza (żeliwo Skeppshult jest bardzo trwałe, masywne i odporne na uszkodzenia)
- co ciekawe, przy produkcji jednej patelni fabryka marki Skeppshult emituje do atmosfery 1/100 000 cząstki dwutlenku węgla, którą w ciągu doby wydycha dorosła osoba – to wyraźnie świadczy o zjawiskowym wręcz zaangażowaniu producenta w dbałość o środowisko naturalne
- proces produkcji żeliwnych naczyń do dziś odbywa się z bardzo dużym udziałem mistrzów rzemiosła, którzy dbają o najwyższą jakość każdej patelni, czy garnka trafiającego na rynek
- ciesząca się już ponad wiekową tradycją marka Skeppshult (założona w 1906 roku) do dziś uznawana jest w świecie za mistrza naturalnego żeliwa
 

Właściwości naturalnego, szwedzkiego żeliwa
- smażenie, czy zapiekanie na patelniach z naturalnego żeliwa pokazuje, jak naprawdę mogą smakować mięsa, ryby, czy warzywa – żeliwo posiada genialną umiejętność intensyfikowania smaków potraw
- żeliwo stworzone jest, nade wszystko, dla tych, którzy kochają przyprawiać, stosują różnego typu marynaty i zalewy i chętnie eksperymentują z mieszanymi technikami przyrządzania potraw (np. smażenie i podpiekanie) – żeliwo prowokuje do nieskończonej wręcz ilości kulinarnych eksperymentów
- dzięki patelniom Skeppshult zyskuje się dobitne, wyraziste, mocne smaki, które czarują podniebienie wielorakością doznań
- naturalne żeliwo marki Skeppshult nasączane jest w procesie produkcji jadalnym olejem rzepakowym, dzięki czemu na żeliwnych patelniach można smażyć z niewielkim dodatkiem tłuszczu
- w trakcie nagrzewania patelni i smażenia olej, którym impregnowane są patelnie, tworzy swoistą poduszkę powietrzną między dnem patelni, a smażonymi, duszonymi, czy podpiekanymi potrawami
- naturalną cechą żeliwa jest jego długowieczność – im patelnia starsza, tym ma lepsze właściwości smażalnicze, wymaga mniej zabiegów pielęgnacyjnych i mniejszej ilości tłuszczu
- posiłki przygotowywane na żeliwie wzbogacane są o śladowe ilości żelaza – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (żelazo wytrąca się w czasie gotowania posiłków z dodatkiem cytryny, octu winnego lub wina)
- przez pierwsze kilka tygodni używania patelni Skeppshult należy używać nieco większej ilości tłuszczu do smażenia (5-6 łyżek przy patelni o średnicy 28 cm) – z czasem zapotrzebowanie na tłuszcz będzie się zmniejszać, gdyż żeliwna patelnia wygrzeje się i dostosuje do kuchenki
- żeliwo, jako jeden z najbardziej naturalnych materiałów, doskonale przewodzi ciepło, oszczędzając energię w czasie smażenia i podpiekania potraw
- ponieważ żeliwne patelnie doskonale utrzymują zakumulowane ciepło, można ich używać do serwowania potraw, które przez długi czas będą gorące
- naturalny, nieprzetworzony materiał nie emituje żadnych szkodliwych substancji
- żeliwo Skeppshult jest bardzo odporne na zarysowania i uszkodzenia, stąd patelnie tej marki można szorować ostrymi zmywakami, czy drucikami
- do przewracania smażonych produktów można używać wszelkiego typu utensyliów – stalowych, syntetycznych bądź drewnianych
- żeliwne naczynia są zdecydowanie cięższe od tradycyjnych patelni – ich zaletą jest wielka stabilność
- dobrze użytkowane i konserwowane wg zasad patelnie Skeppshult przetrwają wiele dłużej, niż wynosi 25-letnia gwarancja producenta
 

Jak smażyć i dusić potrawy na patelni Skeppshult
- na patelniach z naturalnego żeliwa smaży się z dodatkiem niewielkiej ilości oleju; absolutnie niedozwolone jest tzw. „smażenie bez tłuszczu”, które grozi przegrzaniem patelni, zmodyfikowaniem właściwości żeliwa, czy nawet jego pęknięciem
- do smażenia nie wolno używać olejów w atomizerach, gdyż kropelki oleju nierównomiernie pokrywające dno i brzegi patelni, mogą prowadzić do jej przegrzania
- smażąc na patelniach Skeppshult, należy stosować się do kilku reguł:
 

1. patelnię rozgrzewamy na 50-60% dostępnej mocy palnika (ten proces uzależniony jest od typu kuchenki, na której Państwo gotują), JEDNAK NIE MOŻE BYĆ DŁUŻSZY niż, góra, 2-3 minuty (podany czas dotyczy kuchenek gazowych; płyty indukcyjne nagrzewają patelnie Skeppshult w 30-40 sekund)
2. po nagrzaniu patelni zmniejszamy nieznacznie moc palnika bądź płomienia i dodajemy niewielką ilość tłuszczu
3. przez kolejne kilkanaście sekund rozgrzewamy patelnię i tłuszcz; PONOWNIE ZMNIEJSZAMY MOC PALNIKA bądź PŁOMIENIA – by osiągnąc poziom, maksymalnie, 25%
4. smażymy mięsa, ryby, czy warzywa, przewracając je na patelni przynajmniej 2-3 razy
 

Jak myć żeliwne patelnie Skeppshult
- bezwzględnie trzeba przestrzegać prostej, podstawowej zasady – żeliwne naczynia i patelnie Skeppshult zawsze myje się czystą wodą bez dodatku detergentów
- pod żadnym pozorem nie wolno myć żeliwa Skeppshult w zmywarce
- przed pierwszym użyciem wystarczy umyć patelnię gorącą wodą – i już można smażyć
 

Jak konserwować żeliwne patelnie Skeppshult
- patelnie Skeppshult wymagają bardzo niewielkiej ilości zabiegów pielęgnacyjnych, niemniej – trzeba zmienić nawyki, by odpowiednio dbać o żeliwo i wykorzystać jego potencjał
- po każdym użyciu trzeba pozostawić patelnię do ostygnięcia, wymyć, osuszyć i – by żeliwo się nie utleniało, a na patelni nie pojawiały się plamki rdzy – delikatnie przetrzeć papierowym ręcznikiem zwilżonym olejem jadalnym
- raz na kilka miesięcy (dopiero wtedy, gdy odniosą Państwo wrażenie, że potrawy nieco przywierają do patelni) warto uprażyć na jej dnie sól – na niewielkim ogniu przez kilka minut prażymy sól (zasypując nią dno), potem usuwamy ją i myjemy patelnię pod bieżącą wodą
- gdy żeliwo straci czarną barwę, a stanie się tytanowo-szare, oznaczać to będzie, że impregnujący patelnię olej jadalny wypłukał się w trakcie wielomiesięcznego jej używania – wtedy należy wlać na patelnię olej jadalny (niemal po brzegi) i gotować go na minimalnym płomieniu przez kilkanaście minut - patelnia wchłonie tyle oleju, ile potrzeba, by znowu, przez wiele miesięcy, dobrze służyć (ten proces przeprowadza się – czasem – raz na 2-3 lata – wszystko zależy od częstotliwości używania patelni)

Na co uważać w czasie użytkowania patelni Skeppshult?
- podstawowa kwestia – patelnie myje się wyłącznie czystą wodą, zawsze ręcznie, nigdy w zmywarce
- nie należy rozgrzewać patelni na palnikach Boost, czy turbo – żeliwo powinno nagrzewać się stopniowo
- każdą patelnię należy pozostawić po użyciu do ostygnięcia; nie wolno zalewać jej zimną wodą, gdyż grozi to rozerwaniem żeliwa
- na początku użytkowania patelni, przez pierwsze kilka tygodni, nie jest wskazane używanie słodkich marynat, czy zalew na, np., bazie miodu, gdyż mogą się nadmiernie skarmelizować
- przez pierwszych kilka tygodni warto też nie używać gruboziarnistych przypraw – przyjdzie na nie czas, gdy patelnia się wygrzeje
- na patelni Skeppshult nie wolno przechowywać potraw w lodówce
- zważając na fakt, iż żeliwo jest stworzone z węgla, żelaza i innych pierwiastków, ważnym jest, by z patelniami Skeppshult nie mieli do czynienia alergicy uczuleni na metale
 

Kuchenki i piekarniki
- żeliwo jest materiałem, który doskonale sprawdzi się na każdym typie kuchenek – od gazowej, przez ceramiczną, elektryczną, sensorową, po indukcję
- ponieważ patelnia z linii Tradition i jej uchwyt zostały odlane z jednego kawałka żeliwa, uchwyt nagrzewa się mocno – stąd, by smażenie było bezpieczne, należy chwytać go rękawicą kuchenną
- patelnie z żeliwnymi uchwytami nadają się do podpiekania i zapiekania potraw w piekarniku
 

Mistrz indukcji
- żeliwne patelnie znakomicie sprawdzają się na indukcji – żeliwo jest jednym z najlepszych materiałów ferromagnetycznych świata
- specjalna konstrukcja delikatnie wklęsłego dna patelni Skeppshult zabezpiecza kuchnie indukcyjne i płyty ceramiczne przed porysowaniem, co zostało potwierdzone badaniami w laboratoriach Bosch-Siemens

Informacje o produkcie:
Producent Skeppshult
Przeznaczenie

- do duszenia, smażenia ryb na małym ogniu lub w wysokich temperaturach
- do przygotowania potraw z ryb techniką sauté
- do smażenia pstrąga, sandacza
- do podpiekania i rumienienia ryb

Kolor czarny
Materiał

naturalne, nasączane olejami jadalnymi żeliwo

Wymiary

33 x 21,5 cm
waga 2,6 kg

Seria

Tradition

Gwarancja 25 lat
Pochodzenie

Szwecja

Jak używać i konserwować żeliwne patelnie i garnki Skeppshult?

Jak używać i konserwować żeliwne patelnie i garnki Skeppshult?

CIĘŻAR ŻELIWNYCH NACZYŃ ICH ATUTEM   Prosimy pamiętać, iż naczynia żeliwne firmy Skeppshult są wiele cięższe niż tradycyjne garnki i patelnie (waga każdego naczynia została podana w opisie produktu). Z tej racji do gotowania na nich trzeba niewielkiego „treningu”. Należy wypróbować, w którym miejscu uchwytu patelni znajdzie się najlepszy punkt podparcia – przeciwwaga do ciężaru naczynia.

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jaką patelnię warto kupić? Na co zwrócić uwagę? Takie pytanie niezwykle często zadają mi Klienci naszego sklepu, lekarze, dietetycy, pasjonaci zdrowego stylu życia.   Od lat eksperymentuję w kuchni z najróżniejszymi technologiami, tworząc własne przepisy, które nierzadko cieszą się aprobatą.

Naczynia Skeppshult - skandynawski biały kruk czarnego żeliwa

Naczynia Skeppshult - skandynawski biały kruk czarnego żeliwa

Żeliwo jest przesycone symboliką. Kojarzy się z ziemią, pramaterią, siłami, z którymi człowiek może się zmierzyć, ale z którymi nie wygra. Faktura naturalnego żeliwa, na pozór porowata i szorstka, kryje w sobie potęgę czterech żywiołów. Takie właśnie, najpierwotniejsze, pradawne skojarzenia buduje seria doskonałych żeliwnych naczyń szwedzkiej marki Skeppshult.

Wszystkie produkty z tej serii

Pokaż wszystkie

Tradition - Żeliwny moździerz

Producent: Skeppshult

Cena: 339 zł

Tradition - Żeliwna patelnia do ryb, 33 x 21,5 cm

Producent: Skeppshult

Cena: 529 zł

Tradition - Żeliwny kociołek, 5,5 l

Producent: Skeppshult

Cena: 909 zł

Produkty do kompletu

Pokaż wszystkie

Natural Selection - Żeliwny młynek do pieprzu, 27 cm

Producent: Skeppshult

Cena: 359 zł

Natural Selection - Żeliwny młynek do soli, 27 cm

Producent: Skeppshult

Cena: 359 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.