Warto obejrzeć

Produkty polecane

Skeppshult - Tradition - Żeliwna forma do pieczenia ciast, zapiekanek, lasagne, 34 x 22 cm

Tradition - Żeliwna forma do pieczenia ciast, zapiekanek, lasagne, 34 x 22 cm

609 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Szwedzki biały kruk… czarnego żeliwa. Skandynawskie naczynia firmy Skeppshult kryją w sobie prawieczną, nordycką tradycję. Sięgając do korzeni ludzkiej wynalazczości, czerpią z głębokiej studni wiedzy mistrzów odlewania żeliwa.
Mieszczą w sobie esencję skandynawskich mitów o pierwotnej sile i potędze. Skeppshult – żeliwne naczynia dla całych pokoleń z triumfem wkraczają na polski rynek.
Forma do pieczenia, zapiekania i duszenia mięs, warzyw, potraw jednogarnkowych spełni też swoją rolę jako brytfanna.
Dzięki doskonałym właściwościom żeliwa zapiekanki, czy pieczone mięsa będą miały chrupiącą skórkę i wyjątkowy smak wzmocniony materiałem, który cenili już starożytni.
Dynamiczne jak Thor, harde jak Wiking, nieokiełznane jak Berserk – żeliwne naczynia prosto ze Skandynawii.

 

Informacje o używaniu i konserwacji żeliwa Skeppshult znajdą Państwo w zakładkach Artykuły i Video.

W fachowych artykułach specjalista z zakresu żywienia tłumaczy, co charakteryzuje uniwersalną brytfannę.

Właściwości:

Szanowni Państwo, poniższe informacje na temat brytfann Skeppshult są wynikiem wieloletnich testów i doświadczeń naszego specjalisty z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, który uznawany jest za znawcę kwestii żeliwa, jego użytkowania i właściwości
 

Proces produkcji brytfann Skeppshult
- wszystkie żeliwne naczynia szwedzkiej marki Skeppshult powstają w ekologicznym procesie produkcji z zachowaniem restrykcyjnej kontroli jakości
- brytfanny wypalane są wyłącznie w piaskowych formach, dzięki czemu struktura żeliwa jest jednolita i pozbawiona pęcherzyków powietrza (żeliwo Skeppshult jest bardzo trwałe, masywne i odporne na uszkodzenia)
- co ciekawe, przy produkcji jednej brytfanny fabryka marki Skeppshult emituje do atmosfery 1/100 000 cząstki dwutlenku węgla, którą w ciągu doby wydycha dorosła osoba – to wyraźnie świadczy o zjawiskowym wręcz zaangażowaniu producenta w dbałość o środowisko naturalne
- proces produkcji żeliwnych naczyń do dziś odbywa się z bardzo dużym udziałem mistrzów rzemiosła, którzy dbają o najwyższą jakość każdej brytfanny trafiającej na rynek
- ciesząca się już ponad wiekową tradycją marka Skeppshult (założona w 1906 roku) do dziś uznawana jest w świecie za mistrza naturalnego żeliwa
 

Właściwości naturalnego, szwedzkiego żeliwa
- pieczenie, czy zapiekanie w brytfannach z naturalnego żeliwa pokazuje, jak naprawdę mogą smakować mięsa, ryby, czy warzywa – żeliwo posiada genialną umiejętność intensyfikowania smaków potraw
- żeliwo stworzone jest, nade wszystko, dla tych, którzy kochają przyprawiać, stosują różnego typu marynaty i zalewy i chętnie eksperymentują w kuchni – żeliwo prowokuje do nieskończonej wręcz ilości kulinarnych eksperymentów
- dzięki brytfannom Skeppshult zyskuje się dobitne, wyraziste, mocne smaki mięs, czy zapiekanek, które czarują podniebienie wielorakością doznań
- naturalne żeliwo marki Skeppshult nasączane jest w procesie produkcji jadalnym olejem rzepakowym, dzięki czemu w żeliwnych brytfannach można piec z niewielkim dodatkiem tłuszczu
- w trakcie nagrzewania brytfanny i pieczenia olej, którym impregnowane są naczynia, tworzy swoistą poduszkę powietrzną między dnem brytfanny, a pieczonymi, czy podpiekanymi potrawami
- naturalną cechą żeliwa jest jego długowieczność – im brytfanna starsza, tym ma lepsze właściwości, wymaga mniej zabiegów pielęgnacyjnych i mniejszej ilości tłuszczu do pieczenia
- posiłki przygotowywane na żeliwie wzbogacane są o śladowe ilości żelaza – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (żelazo wytrąca się w czasie pieczenia posiłków z dodatkiem cytryny, octu winnego lub wina)
- żeliwo, jako jeden z najbardziej naturalnych materiałów, doskonale przewodzi ciepło, oszczędzając energię w czasie pieczenia i podpiekania potraw
- ponieważ żeliwne brytfanny doskonale utrzymują zakumulowane ciepło, można ich używać do serwowania potraw, które przez długi czas będą gorące
- naturalny, nieprzetworzony materiał nie emituje żadnych szkodliwych substancji
- żeliwo Skeppshult jest bardzo odporne na zarysowania i uszkodzenia, stąd brytfanny tej marki można szorować ostrymi zmywakami, czy drucikami
- do przewracania smażonych produktów można używać wszelkiego typu utensyliów – stalowych, syntetycznych bądź drewnianych
- żeliwne naczynia są zdecydowanie cięższe od tradycyjnych brytfann – ich zaletą jest wielka stabilność
- dobrze użytkowane i konserwowane wg zasad brytfanny Skeppshult przetrwają wiele dłużej, niż wynosi 25-letnia gwarancja producenta
 

Jak myć żeliwne brytfanny Skeppshult
- bezwzględnie trzeba przestrzegać prostej, podstawowej zasady – żeliwne brytfanny Skeppshult myje się zawsze czystą wodą bez dodatku detergentów
- pod żadnym pozorem nie wolno myć żeliwa Skeppshult w zmywarce
- przed pierwszym użyciem wystarczy umyć brytfannę gorącą wodą – i już można piec
 

Jak konserwować żeliwne brytfanny Skeppshult
- brytfanny Skeppshult wymagają bardzo niewielkiej ilości zabiegów pielęgnacyjnych, niemniej – trzeba zmienić nawyki, by odpowiednio dbać o żeliwo i wykorzystać jego potencjał
- po każdym użyciu trzeba pozostawić brytfannę do ostygnięcia, wymyć, osuszyć i – by żeliwo się nie utleniało, a na brytfannie nie pojawiały się plamki rdzy – delikatnie przetrzeć papierowym ręcznikiem zwilżonym olejem jadalnym
- raz na kilka miesięcy (dopiero wtedy, gdy odniosą Państwo wrażenie, że potrawy nieco przywierają do brytfanny) warto uprażyć na jej dnie sól – na niewielkim ogniu przez kilka minut prażymy sól (zasypując nią dno), potem usuwamy ją i myjemy brytfannę pod bieżącą wodą
- gdy żeliwo straci czarną barwę, a stanie się tytanowo-szare, oznaczać to będzie, że impregnujący brytfannę olej jadalny wypłukał się w trakcie wielomiesięcznego jej używania – wtedy należy wlać na brytfannę olej jadalny (niemal po brzegi) i gotować go na minimalnym płomieniu przez kilkanaście minut - brytfanna wchłonie tyle oleju, ile potrzeba, by znowu, przez wiele miesięcy, dobrze służyć (ten proces przeprowadza się – czasem – raz na 2-3 lata – wszystko zależy od częstotliwości używania brytfanny)
 

Na co uważać w czasie użytkowania brytfanny Skeppshult?
- podstawowa kwestia – brytfannę myje się wyłącznie czystą wodą, zawsze ręcznie, nigdy w zmywarce
- nie należy rozgrzewać brytfanny na palnikach Boost, czy turbo – żeliwo powinno nagrzewać się stopniowo
- każdą brytfannę należy pozostawić po użyciu do ostygnięcia; nie wolno zalewać jej zimną wodą, gdyż grozi to rozerwaniem żeliwa
- na początku użytkowania brytfanny, przez pierwsze kilka tygodni, nie jest wskazane używanie słodkich marynat, czy zalew na, np., bazie miodu, gdyż mogą się nadmiernie skarmelizować
- przez pierwszych kilka tygodni warto też nie używać gruboziarnistych przypraw – przyjdzie na nie czas, gdy brytfanna się wygrzeje
- w brytfannach Skeppshult nie wolno przechowywać potraw w lodówce
- zważając na fakt, iż żeliwo jest stworzone z węgla, żelaza i innych pierwiastków, ważnym jest, by z brytfannami Skeppshult nie mieli do czynienia alergicy uczuleni na metale

Informacje o produkcie:
Producent Skeppshult
Przeznaczenie

- do pieczenia, zapiekania mięs, warzyw, ryb
- do lasagne
- do zapiekanek z ziemniaków, makaronów

Kolor czarny
Materiał

żeliwo

Wymiary

34 x 22 cm
waga 3,95 kg

Seria

Tradition

Gwarancja 25 lat
Pochodzenie

Szwecja

Jak używać i konserwować żeliwne patelnie i garnki Skeppshult?

Jak używać i konserwować żeliwne patelnie i garnki Skeppshult?

CIĘŻAR ŻELIWNYCH NACZYŃ ICH ATUTEM   Prosimy pamiętać, iż naczynia żeliwne firmy Skeppshult są wiele cięższe niż tradycyjne garnki i patelnie (waga każdego naczynia została podana w opisie produktu). Z tej racji do gotowania na nich trzeba niewielkiego „treningu”. Należy wypróbować, w którym miejscu uchwytu patelni znajdzie się najlepszy punkt podparcia – przeciwwaga do ciężaru naczynia.

Gęsiareczka w piekarniku - czyli współczesne oblicza brytfanny

Gęsiareczka w piekarniku - czyli współczesne oblicza brytfanny

Możemy wszystkich uroczyście zapewnić, iż żadna pasąca gęsi bosonoga dziewoja nie padnie naszym łupem i nie skończy w piekarniku. Określiliśmy, nieco przewrotnie, zdrobnieniem „gęsiareczka” popularną brytfannę, zwaną też często, z racji sporych rozmiarów naczynia, „gęsiarką”.

Naczynia Skeppshult - skandynawski biały kruk czarnego żeliwa

Naczynia Skeppshult - skandynawski biały kruk czarnego żeliwa

Żeliwo jest przesycone symboliką. Kojarzy się z ziemią, pramaterią, siłami, z którymi człowiek może się zmierzyć, ale z którymi nie wygra. Faktura naturalnego żeliwa, na pozór porowata i szorstka, kryje w sobie potęgę czterech żywiołów. Takie właśnie, najpierwotniejsze, pradawne skojarzenia buduje seria doskonałych żeliwnych naczyń szwedzkiej marki Skeppshult.

Wszystkie produkty z tej serii

Pokaż wszystkie

Tradition - Żeliwny moździerz

Producent: Skeppshult

Cena: 339 zł

Tradition - Żeliwna patelnia do ryb, 33 x 21,5 cm

Producent: Skeppshult

Cena: 529 zł

Tradition - Żeliwny kociołek, 5,5 l

Producent: Skeppshult

Cena: 909 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.