Warto obejrzeć

Produkty polecane

Hideo Kitaoka - Tradition - Ręcznie kuty japoński nóż damasceński Matsuba, stal Shirogami, 12 cm

Tradition - Ręcznie kuty japoński nóż damasceński Matsuba, stal Shirogami, 12 cm

665 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Klasyczne, ręcznie kute noże – dzieło jednego z najsłynniejszych japońskich kowali, mistrza Hideo Kitaoka, stworzone zostały w tradycyjnej kuźni. Te damasceńskie noże najwyższej próby wykuto z 10 warstw damasceńskiej stali Shirogami, zwanej „White Paper Steel”.
Ta wysokowęglowa stal jest jedną z wizytówek miasta Takefu, które słynie od ponad 700 lat z wykuwania tradycyjnych japońskich noży i mieczy samurajskich.
Noże mistrza Hideo Kitaoka z linii Tradition są ekstremalnie ostre i nadprzeciętnie twarde. Specjalistyczny proces kucia czyni z nich idealne ostrza dla mistrzów kucharskich i pasjonatów gotowania.
Damasceńska klinga ze stali Shirogami mocowana jest do ośmiokątnego, stworzonego z dwóch gatunków drewna trzonka kołkiem mekuga, co stanowi kolejny dowód na zjawiskowość i perfekcję kreacji niepowtarzalnych i unikatowych noży.
Wśród tych, którzy zasmakowali przygody z nożami mistrza Hideo Kitaoka krąży jednoznaczna opinia – kiedy weźmie się do ręki ten nóż, kuty przez guru tradycyjnego, japońskiego kowalstwa, nie będzie chciało się kroić już niczym innym. W tych nożach zaklęta jest maksymalna dawka Japonii, czasu shogunów, roninów i samurajów, którzy cenili perfekcję ostrza.

  

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć.

Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

Właściwości:

- nóż wykuty przez jednego z najsłynniejszych, współczesnych japońskich kowali – mistrza Hideo Kitaoka
- dzieło sztuki użytkowej - rozpoznawalny na całym świecie nóż dla najbardziej wymagających użytkowników i pasjonatów kuchni
- noże mistrza Hideo Kitaoka są ekstremalnie ostre (przewyższają ostrością tradycyjne, i tak już wyjątkowo ostre, japoński noże) - zalecamy bardzo ostrożne obchodzenie się z nimi
- kuty ręcznie, jednostronnie ostrzony (kata-ba) nóż damasceński wykonany został z 10 warstw węglowej stali Shirogami, nazywanej „White Paper Steel”
- perfekcyjnie wyważony nóż damasceński pozwoli wiele godzin kroić, szatkować i siekać bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
- twardość stali – 63o (+/-1) HRC w skali Rockwella
- nóż nie jest nierdzewny, dlatego nie należy myć go w zmywarce
- po każdym użyciu nóż należy umyć i osuszyć
- ostrza noży mistrza Hideo Kitaoka należy co jakiś czas przetrzeć bibułką lub papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym
- noże należy przechowywać w blokach lub na listwach magnetycznych; nóż nie może mieć kontaktu z innymi metalowymi przedmiotami w szufladzie
- do krojenia wykorzystuje się deski z drewna lub tworzywa sztucznego
- do ostrzenia noży z serii Hideo Kitaoka Tradition zalecane są kamienie 1000/3000, a do nadania im idealnej ostrości kamienie o gradacji 4000 i 8000

Informacje o produkcie:
Producent Hideo Kitaoka
Przeznaczenie

- do obierania warzyw i owoców
- przeznaczony do wycinania i cięcia drobnych warzyw i owoców
- niezbędny do precyzyjnych, wymagających uwagi czynności
- świetnie nadaje się również do dekorowania

Materiał

- 10-warstwowa, kuta ręcznie, ultrostra damasceńska stal węglowa Shirogami, nazywana też „White Paper Steel”
- skuwane ze sobą kolejne warstwy stali tworzą perfekcyjne ostrza linii tradycyjnych japońskich noży - dzieło mistrza Hideo Kitaoka
- uchwyt - dwa gatunki drewna (w tym czarny korzeń drewna pakka)
- stabilizujący ostrze tradycyjny, wbijany ręcznie kołek mekuga

Wymiary

długość całkowita noża 24 cm
długość ostrza 12 cm

Seria

Tradition Hideo Kitaoka

Pochodzenie

Japonia

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Jak dbać o ręcznie kute japońskie noże mistrza Hideo Kitaoka?

Jak dbać o ręcznie kute japońskie noże mistrza Hideo Kitaoka?

KONSERWACJA I OSTRZENIE JAPOŃSKICH NOŻY MISTRZA HIDEO KITAOKA   Serie mistrzowskich, ręcznie kutych damasceńskich noży, które powstają w tradycyjnej kuźni jednego z najsłynniejszych japońskich mistrzów kowalstwa, stanowią przykład jednych z najdoskonalszych i najbardziej znanych luksusowych, japońskich noży.

Noże do obierania warzyw i owoców - wiedza w pigułce

Noże do obierania warzyw i owoców - wiedza w pigułce

Kuchenne liliputy, bez których nie da się obejść. Najmniejsi z najmniejszych, ale pełni temperamentu – po prostu niezastąpieni w wielu kuchennych czynnościach, które wykonuje się niemal mechanicznie. Małe noże kuchenne - do obierania i krojenia warzyw i owoców, do drylowania, cięcia dekoracyjnego – mają z reguły dwie formy.

Hideo Kitaoka

Hideo Kitaoka

Hideo Kitaoka, jeden z najbardziej znanych japońskich mistrzów kowalstwa tradycyjnego, urodzony w 1950 roku, przez całe dekady szkolił swoje wyjątkowe umiejętności wykuwania perfekcyjnych noży, które wykraczają poza pojęcie „noża”. Kitaoka pracuje w mieście Takefu, w prefekturze Fukui, która od wieków słynie z wykuwania tradycyjnych japońskich noży.

Produkty do kompletu

Pokaż wszystkie

Deska z drewna teakowego, 33 x 21 cm

Producent: Skagerak Denmark

Cena: 300 zł

Klasyczny pulpit magnetyczny z drewna bambusowego, 30 cm

Producent: Zwilling J.A. Henckels

Cena: 429 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.