Warto obejrzeć

Produkty polecane

Carl Schmidt Sohn - Tessin - Ręcznie kuty nóż kucharza w prezentowym pudełku, 20 cm

Tessin - Ręcznie kuty nóż kucharza w prezentowym pudełku, 20 cm

669 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 3-5 dni
darmowa dostawa

Jeśli ktoś kocha to, co robi, a na dodatek mieni się być mistrzem w swojej branży, czy rzemiośle, można spodziewać się po nim naprawdę dużo. Chcemy polecić Ci noże, które wyszły z kuźni niezwykłego niemieckiego producenta. Marka Carl Schmidt Sohn powstała tak dawno temu, bo w 1829 roku, że współcześnie uznawana jest za prawdziwego nestora w swojej branży. A, jak wszystkim wiadomo, bycie nestorem zobowiązuje.

Ręcznie kute noże z linii Tessin to popis prawdziwego rzemiosła niemieckich kowali. Warto powiedzieć, że noże wywodzą się ze słynnego z noży miasta Solingen. To chyba wystarczy za najlepszą rekomendację.

Hartowana do 58 stopni HRC w skali Rockwella stal molibdenowo-chromowo-wanadowa noży Tessin ma dużą zawartość węgla, dzięki czemu ci prawdziwi kuchenni zawadiacy z nieokiełznanym temperamentem kroją, co wpadnie im pod ostrze. W naszym filmie, który znajdziecie na kanale YouTube, możecie zobaczyć, co potrafią niemieckie, ręcznie kute noże Tessin. A potrafią naprawdę dużo, bo dedykowane są i kucharzom i wielkim miłośnikom ostrego krojenia.

Noże są doskonale wyważone, co docenią ci, którzy kroją dużo, długo i często. Piękne rękojeści z drewna orzecha trzyma się bardzo wygodnie. Nawet, jeśli przyjdzie Ci pracować nożami Tessin marki Carl Schmidt Sohn kilka godzin, nie poczujesz znużenia i zmęczenia dłoni.

A jeśli szukasz noża na prezent, nie mogłeś lepiej trafić. Piękne, zamykane na magnes, stylowe pudełka dodają nożom Tessin nastrojowego uroku.

 

Właściwości:

Stal noży Tessin marki Carl Schmidt Sohn

- każdy nóż kuty jest ręcznie z jednego kawałka stali chromowo-molibdenowo-wanadowej X55CrMo14 o dużej zawartości węgla

- noże są odpowiednio elastyczne, a przy okazji szczycą się twardością na poziomie 58 stopni HRC w skali Rockwella

- noże ostrzone są w utrzymanym przez producenta w tajemnicy procesie ostrzenia

- długo zachowają ostrość, pozwalają się też łatwo i sprawnie ponownie naostrzyć

 

Rękojeść

- ręcznie pasowana rękojeść została stworzona z pięknego drewna orzecha włoskiego

- wzmacniana jest trzema nitami, które doskonale stabilizują okładzinę noża

- klasycznie formowana, europejska w formie rękojeść jest bardzo wygodna - nawet specjalista, długo krojący nożem Tessin, nie poczuje dyskomfortu

 

Wyważenie noży

- w naszym filmie zobaczysz, jak perfekcyjnie wyważone są noże Tessin - tego nie potrafi zrobić każda kuźnia

- doskonałe wyważenie noża to jeden z dowodów jego klasy i mistrzowskiego zacięcia

 

Ostrzenie noży Carl Schmidt Sohn

- niemieckie, ręcznie kute noże Tessin możesz ostrzyć na niemal wszystkich typach ostrzałek dostępnych na rynku - prętowych, kółkowych, szczelinowych, elektrycznych, czy na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych

 

Używanie i konserwacja noży Tessin

- nie myj niemieckich noży Tessin w zmywarce, a zawsze ręcznie

- nie zostawiaj ich na dłuższy czas w wodzie, bo zaszkodzi to pięknej rękojeści z orzecha włoskiego

- niemieckie noże myj wodą z dodatkiem płynów do naczyń

- myj i susz noże po każdym użyciu

- krój na deskach ze szlachetnych gatunków drewna

Informacje o produkcie:
Producent Carl Schmidt Sohn
Przeznaczenie

- najbardziej użyteczny nóż kuchenny

- znakomity do siekania ziół, warzyw

- do cięcia mięsa i ryb

- do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania mięsa i warzyw

 

Materiał

- ręcznie kuta stal chromowo-molibdenowo-wanadowa X55CrMo14 o twardości 58 stopni HRC w skali Rockwella

- rękojeść - wzmacniane stalowymi nitami drewno orzecha włoskiego

Wymiary

długość ostrza 20 cm

 

Seria

Tessin Carl Schmidt Sohn

Pochodzenie

Solingen, Niemcy

Noże kucharza, szefa kuchni, Gyuto, Funayuki, Ko-Yanagi, Orosi - wiedza w pigułce

Noże kucharza, szefa kuchni, Gyuto, Funayuki, Ko-Yanagi, Orosi - wiedza w pigułce

Najstarszy typ noża, jaki świat widział. Nóż kucharza, nóż kucharski, nóż szefa kuchni, Gyuto, Funayuki, Ko-Yanagi, Orosi – to tylko niektóre z nazw, pod jakimi jest znany. Ten typ noża wykształcił się już w pierwotnych plemionach. Na początku stanowił kontaminację noża bojowego, myśliwskiego i „kuchennego” (o ile w takich czasach i okolicznościach można w ogóle o kuchni mówić).

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Wszystkie produkty z tej serii

Pokaż wszystkie

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.