Właściwości:
Demeyere - inżynieria gotowania
- belgijska marka Demeyere jako, dotychczas jedyna na świecie, potrafi tworzyć nadzwyczaj skomplikowane konstrukcyjnie naczynia ze stali szlachetnej, stosując odrębne technologie do poszczególnych typów naczyń
- Demeyere eksperymentuje już od lat 60-tych XX wieku ze stalą szlachetną i innymi materiałami, które tworzą ścianki bądź dna ich luksusowych naczyń – dzięki temu belgijska marka stała się niekwestionowanym liderem w dziedzinie profesjonalnych naczyń ze stali szlachetnej
- inżynierowie Demeyere zbadali, że naczynia narażane na wysokie temperatury powinny posiadać grube ścianki i dna - dlatego woki z kolekcji Special wyposażono w najbardziej zaawansowaną technologię belgijskiej marki - 7-PlyMaterial, czyli 7-warstwowe dno i ścianki
- dzięki technologiom Demeyere można, np. ugotować ziemniaki dla całej rodziny, w połowie szklanki wody!; z drugiej strony – można dynamicznie smażyć w wysokich temperaturach bez ryzyka, że wok się wypaczy, czy przegrzeje
Każdy element jest istotny
- Demeyere, tworząc luksusowe naczynia ze stali szlachetnej, wykorzystuje opatentowane przez siebie rozwiązania i materiały, by zyskać najbardziej optymalny efekt synergii
- tu nie ma zbędnych elementów, ani takich, które osłabiałyby konstrukcję naczynia – np. kute uchwyty ze stali szlachetnej są spawane i zgrzewane z naczyniem, by nity nie przebijały ścianki i nie zmniejszały właściwości termicznych woka
- genialnie obmyślone woki, posiadające identycznie grube dno i ścianki ze stali i opatentowanych stopów, rozprowadzają ciepło od podstawy aż po brzegi tak szybko, by bez strat właściwości odżywczych i witamin przyrządzić maksymalnie zdrową, smażoną, czy duszoną potrawę
Idealnie higieniczne naczynia
- Demeyere od zawsze dążyło do tworzenia naczyń, które będą maksymalnie higieniczne - spawane uchwyty zasadniczo wykluczają szansę rozwijania się bakterii i drobnoustrojów chorobotwórczych w przestrzeniach między uchwytem, a ściankami woka
- w miejsca łączeń nie dostaje się woda, tłuszcz, czy brud, dlatego można powiedzieć, że naczynia Demeyere spełniają najwyższe standardy zdrowej kuchni
- specjalnie opracowana powierzchnia stali - Silvinox® - nie pozwala zostawiać na woku odcisków palców (to ważne nie tylko ze względów estetycznych, ale i z racji zapewnienia ochrony przed przenoszonymi na rękach zarazkami i bakteriami)
- zdumiewającym jest fakt, iż Demeyere stworzyło woki ze stali szlachetnej, której właściwości są zbliżone do naczyń wyposażonych w faktor antybakteryjny
Opatentowane technologie Demeyere
- najstarsza z technologii Demeyere, Silvinox®, opracowana w 1960 roku, polega na unikalnej, elektrochemicznej obróbce powierzchni stali tak, by nie pojawiały się na nie odciski palców; dzięki usunięciu żelaza i zanieczyszczeń z powierzchni stali szlachetnej Demeyere stworzyło naczynia, które nigdy nie zmienią barwy, zawsze będą srebrzysto-białe
- 7-PlyMaterial® - 7-warstwowe dna i ścianki woków składają się ze stali szlachetnej, dwóch warstw aluminium otaczającego aluminiowy stop oraz trójwarstwowego, opatentowanego przez Demeyere stopu TriplInduc®
- dzięki takiej, nadzwyczaj skomplikowanej, wielowarstwowej konstrukcji dna i ścianek, woki genialnie przewodzą ciepło, niezwykle długo je akumulują i pozwalają smażyć i dusić na minimalnej mocy palnika – zyskuje się w ten sposób niskokaloryczne, doskonale aromatyczne potrawy
Na jakich kuchenkach używać woków Demeyere
- wszystkie technologie marki Demeyere dedykowane są, nade wszystko, kuchniom indukcyjnym, na których będą w pełni wykorzystywały swój potencjał
- niemniej – stalowe woki można wykorzystać również na wszystkich innych typach kuchenek – przez gazowe, ceramiczne, elektryczne, czy halogenowe
Mycie i konserwacja woka Demeyere
- woki Demeyere z linii Special nadają się do mycia w każdym typie zmywarki; producent sugeruje jednak, by myć je ręcznie
- Demeyere gwarantuje, że po latach używania i mycia w zmywarce luksusowej jakości stal, z której tworzone są unikatowe naczynia, nie wyblaknie i nie będzie nosiła śladów zarysowania – woki Demeyere zostały pozbawione mikroelementów żelaza, co zapewniło im długowieczną, pięknie srebrzystą barwę
- warto pamiętać, by, przy używaniu naczyń Demeyere na kuchniach gazowych od czasu do czasu przetrzeć je mleczkiem do czyszczenia stali szlachetnej – gaz, jako tłuste paliwo, zostawia ślady na stali
Nie dla alergików
- niestety, z racji właściwości stali szlachetnej, która zawiera chrom i nikiel, woki Demeyere nie powinny być stosowane przez osoby uczulone na w/w metale