Warto obejrzeć

Produkty polecane

Demeyere - Stalowy, 7-warstwowy wok, Ø 26 cm

Stalowy, 7-warstwowy wok, Ø 26 cm

760 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-14 dni
darmowa dostawa

Stalowy wok marki Demeyere, z linii Special, to zupełnie niezwykłe naczynie. Kształt woka wywodzi się od znanych już od tysiącleci pierwowzorów – naczyń stosowanych powszechnie w kuchni azjatyckiej. Tutaj tradycja łączy się z niemal kosmiczną technologią tak odmienionej i udoskonalonej stali szlachetnej, że można ją nazwać prawdziwym arcydziełem inżynierii kuchennej.
Wok Demeyere posiada, co zdumiewające, aż 30-letnią gwarancję dla zastosowań domowych. Nie zapomniano również o profesjonalistach, którzy kochają woki – mogą cieszyć się zupełnie niespotykaną, bo aż 10-letnią gwarancją. To dowód na to, jak Demeyere jest pewne jakości i wytrzymałości swojej stali.
Każdy element i patent, który zastosowano w konstrukcji woka Special, zasługuje na uwagę. Całe naczynie nagrzewa się wręcz błyskawicznie za sprawą 7-warstwowego, opatentowanego przez Demeyere stopu 7-Ply Material®. W jego skład wchodzi stal, dwie warstwy stopu aluminium dzielone warstwą czystego aluminium oraz opatentowany przez Demeyere stop TriplInduc®. Wszystkie warstwy są ze sobą zespolone, tworząc jednolitą, niezwykle potężną, odporną na odkształcenia i uszkodzenia strukturę. Dzięki wykorzystaniu zjawiska synergii stalowe woki Demeyere nagrzewają się błyskawicznie i nade wszystko równomiernie od samego dna po brzegi w, dosłownie, kilkanaście sekund (czas sprawdzony na płytach indukcyjnych). Masywne, potężne dna i ścianki o identycznej grubości zapewniły wokom Demeyere niezwykłą odporność termiczną.
I kolejna cecha woka z linii Special, czyli opatentowana przez Demeyere technologia obróbki stali - Silvinox®. Demeyere usunął z powierzchni stali szlachetnej żelazo, dzięki czemu naczynia zawsze będą srebrzystobiałe. Co zjawiskowe, na tak przygotowanej stalowej powierzchni nie widać odcisków palców, co minimalizuje przenoszenie bakterii i zarazków z rąk na powierzchnię naczyń. Do tego dochodzą masywne, kute, spawane uchwyty, co w sumie tworzy z woków Demeyere naczynia na całe życie.
 

Uwaga – do woka można dokupić pokrywkę z hartowanego szkła. Prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta.
 

Trzeba mieć sporą kulinarną świadomość, by docenić nadzwyczajną technologię i jakość tych naczyń. Mamy nadzieję, że przetłumaczone przez nas filmy producenta i fachowe artykuły naszego specjalisty z zakresu żywienia przybliżą Państwu ideę stalowych naczyń Demeyere. Artykuły i filmy przyniosą informacje na temat opatentowanych technologii marki Demeyere, a także konserwacji stali i zjawiska synergii, które pełni niezwykle ważną rolę w świecie nowoczesnych technologii kulinarnych.
 

Główne cechy stalowych woków Special
- 7-warstwowe dna i ścianki gwarantują doskonałą dystrybucję ciepła
- wysoka odporność na przegrzanie
- technologia Silvinox® zapewnia idealną, srebrno-białą barwę naczyń przez całe lata
- 30 lat gwarancji producenta (do użytku domowego)
- do używania na każdym typie kuchenki; do zapiekania potraw w piekarniku

Właściwości:

Demeyere - inżynieria gotowania
- belgijska marka Demeyere jako, dotychczas jedyna na świecie, potrafi tworzyć nadzwyczaj skomplikowane konstrukcyjnie naczynia ze stali szlachetnej, stosując odrębne technologie do poszczególnych typów naczyń
- Demeyere eksperymentuje już od lat 60-tych XX wieku ze stalą szlachetną i innymi materiałami, które tworzą ścianki bądź dna ich luksusowych naczyń – dzięki temu belgijska marka stała się niekwestionowanym liderem w dziedzinie profesjonalnych naczyń ze stali szlachetnej
- inżynierowie Demeyere zbadali, że naczynia narażane na wysokie temperatury powinny posiadać grube ścianki i dna - dlatego woki z kolekcji Special wyposażono w najbardziej zaawansowaną technologię belgijskiej marki - 7-PlyMaterial, czyli 7-warstwowe dno i ścianki
- dzięki technologiom Demeyere można, np. ugotować ziemniaki dla całej rodziny, w połowie szklanki wody!; z drugiej strony – można dynamicznie smażyć w wysokich temperaturach bez ryzyka, że wok się wypaczy, czy przegrzeje
 

Każdy element jest istotny
- Demeyere, tworząc luksusowe naczynia ze stali szlachetnej, wykorzystuje opatentowane przez siebie rozwiązania i materiały, by zyskać najbardziej optymalny efekt synergii
- tu nie ma zbędnych elementów, ani takich, które osłabiałyby konstrukcję naczynia – np. kute uchwyty ze stali szlachetnej są spawane i zgrzewane z naczyniem, by nity nie przebijały ścianki i nie zmniejszały właściwości termicznych woka
- genialnie obmyślone woki, posiadające identycznie grube dno i ścianki ze stali i opatentowanych stopów, rozprowadzają ciepło od podstawy aż po brzegi tak szybko, by bez strat właściwości odżywczych i witamin przyrządzić maksymalnie zdrową, smażoną, czy duszoną potrawę
 

Idealnie higieniczne naczynia
- Demeyere od zawsze dążyło do tworzenia naczyń, które będą maksymalnie higieniczne - spawane uchwyty zasadniczo wykluczają szansę rozwijania się bakterii i drobnoustrojów chorobotwórczych w przestrzeniach między uchwytem, a ściankami woka
- w miejsca łączeń nie dostaje się woda, tłuszcz, czy brud, dlatego można powiedzieć, że naczynia Demeyere spełniają najwyższe standardy zdrowej kuchni
- specjalnie opracowana powierzchnia stali - Silvinox® - nie pozwala zostawiać na woku odcisków palców (to ważne nie tylko ze względów estetycznych, ale i z racji zapewnienia ochrony przed przenoszonymi na rękach zarazkami i bakteriami)
- zdumiewającym jest fakt, iż Demeyere stworzyło woki ze stali szlachetnej, której właściwości są zbliżone do naczyń wyposażonych w faktor antybakteryjny
 

Opatentowane technologie Demeyere
- najstarsza z technologii Demeyere, Silvinox®, opracowana w 1960 roku, polega na unikalnej, elektrochemicznej obróbce powierzchni stali tak, by nie pojawiały się na nie odciski palców; dzięki usunięciu żelaza i zanieczyszczeń z powierzchni stali szlachetnej Demeyere stworzyło naczynia, które nigdy nie zmienią barwy, zawsze będą srebrzysto-białe
- 7-PlyMaterial® - 7-warstwowe dna i ścianki woków składają się ze stali szlachetnej, dwóch warstw aluminium otaczającego aluminiowy stop oraz trójwarstwowego, opatentowanego przez Demeyere stopu TriplInduc®
- dzięki takiej, nadzwyczaj skomplikowanej, wielowarstwowej konstrukcji dna i ścianek, woki genialnie przewodzą ciepło, niezwykle długo je akumulują i pozwalają smażyć i dusić na minimalnej mocy palnika – zyskuje się w ten sposób niskokaloryczne, doskonale aromatyczne potrawy
 

Na jakich kuchenkach używać woków Demeyere
- wszystkie technologie marki Demeyere dedykowane są, nade wszystko, kuchniom indukcyjnym, na których będą w pełni wykorzystywały swój potencjał
- niemniej – stalowe woki można wykorzystać również na wszystkich innych typach kuchenek – przez gazowe, ceramiczne, elektryczne, czy halogenowe
 

Mycie i konserwacja woka Demeyere
- woki Demeyere z linii Special nadają się do mycia w każdym typie zmywarki; producent sugeruje jednak, by myć je ręcznie
- Demeyere gwarantuje, że po latach używania i mycia w zmywarce luksusowej jakości stal, z której tworzone są unikatowe naczynia, nie wyblaknie i nie będzie nosiła śladów zarysowania – woki Demeyere zostały pozbawione mikroelementów żelaza, co zapewniło im długowieczną, pięknie srebrzystą barwę
- warto pamiętać, by, przy używaniu naczyń Demeyere na kuchniach gazowych od czasu do czasu przetrzeć je mleczkiem do czyszczenia stali szlachetnej – gaz, jako tłuste paliwo, zostawia ślady na stali
 

Nie dla alergików
- niestety, z racji właściwości stali szlachetnej, która zawiera chrom i nikiel, woki Demeyere nie powinny być stosowane przez osoby uczulone na w/w metale

Informacje o produkcie:
Producent Demeyere
Przeznaczenie

- do szybkiego i wygodnego przyrządzania potraw kuchni orientalnej
- do smażenia mięs, warzyw, klusek w małej lub dużej ilości tłuszczu
- do duszenia potraw wieloskładnikowych
- wok świetnie sprawdza się przy obróbce termicznej różnych gatunków mięs i warzyw
- wok z linii Special marki Demeyere wyśmienicie nadaje się do serwowania potraw na stół, gdyż 7-warstwowe ścianki i dno pozwalają bardzo długo zachować ciepło przyrządzanych w nim potraw

Kolor srebrny
Materiał

- srebrzysta satynowana stal szlachetna
- 7-warstwowe dno i ścianki - 7-PlyMaterial® (w tym – warstwa stali szlachetnej, stopu aluminium, 2 warstwy czystego aluminium, i trójwarstwowy stop TriplInduc®)
- kute, spawane stalowe uchwyty

Wymiary

średnica 26 cm
średnica dna 11 cm
długość z uchwytem ok. 48 cm
wysokość ścianek ok. 11 cm
pojemność 3 litry
waga 1,1 kg

Seria

Demeyere Special

Gwarancja 30 lat – kuchnia domowa; 10 lat kuchnia profesjonalna
Pochodzenie

Belgia

Cała prawda o woku - czyli oswajanie Orientu w polskiej kuchni

Cała prawda o woku - czyli oswajanie Orientu w polskiej kuchni

Polska kuchnia, jest, co tu dużo kryć, ciągle jeszcze „twardogłowa” i w wielu względach zacofana. Mówiąc „kuchnia polska” nie mam na myśli opasłego, pożółkłego tomu niejadalnych przepisów rodem z PRL-u, ale, co smutne – obecną, całkiem, wydawało by się nowoczesną, kuchnię przeciętnego, nie całkiem biednego, ale, niestety, ortodoksyjnego kulinarnie Polaka.

Akcent na doskonałość - przegląd opatentowanych technologii marki Demeyere

Akcent na doskonałość - przegląd opatentowanych technologii marki Demeyere

Od wczesnych lat 90-tych ubiegłego wieku jestem zawodowo związany z najróżniejszymi technologiami i technikami kuchennymi. Gotowałem już, niemal, we wszystkim, co oferuje bogaty świat luksusowych kulinariów. Od lat testuję sprzęt, który trafia później do oferty moich sklepów – SmakProstoty.

Zjawisko synergii w naczyniach Demeyere

Zjawisko synergii w naczyniach Demeyere

W kuchni, poza samym gotującym, niepodzielnie rządzą prawa fizyki, o czym się często nie pamięta. Wystarczy spojrzeć na fizykę wrzącej wody, czy dyfuzję aromatu rozchodzącego się w powietrzu. Fizyka wykorzystywana jest równie często w konstruowaniu nowoczesnych naczyń i utensyliów kuchennych.

Jak konserwować naczynia ze stali szlachetnej?

Jak konserwować naczynia ze stali szlachetnej?

Stal szlachetna stała się nieodłącznym towarzyszem egzystencji człowieka XXI wieku. Aby jednak długo zachwycała swoją niepowtarzalną estetyką, należy stosować się do zasad jej pielęgnowania.   1. Stalowe garnki, patelnie, czy woki najlepiej czyścić ściereczką z mikrofazy lub innymi, pochodnymi, równie delikatnymi materiałami.

Wszystkie produkty z tej serii

Pokaż wszystkie

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.