Warto obejrzeć

Produkty polecane

Zwilling J.A. Henckels - Sol - Patelnia z ceramiczną, nieprzywierającą powłoką, Ø 32 cm

Sol - Patelnia z ceramiczną, nieprzywierającą powłoką, Ø 32 cm

499 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 4-5 dni
darmowa dostawa

Świat, w którym ceni się zdrowe, dietetyczne smażenie, to przestrzeń zarezerwowana dla najsłynniejszych i najlepszych producentów naczyń. Tu, już od bardzo wielu lat, prym wiedzie niemiecka marka Zwilling. Jej ceramiczne patelnie Sol z nieprzywierającą, opatentowaną, mineralną powłoką Ceraforce Ultra dedykowane są prawdziwie rozsądnie podchodzącym do gotowania miłośnikom kuchni. To podstawowe, bo tylko 3-warstowe, patelnie z rozbudowanej oferty niemieckiego koncernu.
Antyadhezyjna powłoka Ceraforce Ultra pozwala smażyć na minimalnej ilości tłuszczu, dodatkowo gwarantując prawdziwie zdrowe przyrządzanie potraw. Powłoka jest wolna od wszelkich szkodliwych substancji i pochodnych teflonu – patelnie Sol, marki Zwilling, szczycą się oznaczeniem PTFE i PFOA Free.
Zupełnie unikatowym, stawiającym patelnie marki Zwilling w grupie najdoskonalszych technologicznie naczyń świata jest fakt, iż powłoka Ceraforce Ultra jest odporna na wysokie temperatury. Warto wiedzieć, że, często, graniczna temperatura wytrzymałości tradycyjnych patelni i powłok, nie przekracza 260 stopni.
Przy tworzeniu linii nieprzywierających patelni Sol wykorzystano zjawisko synergii. Dwie warstwy stali, z których wewnętrzną pokrywa powłoka Ceraforce Ultra, rozdzielono doskonale przewodzącym ciepło, ultra mocnym aluminium. Dzięki zastosowaniu trzech potężnych warstw i ceramicznej, mineralnej nieprzywierającej powłoki zyskano energooszczędne i wymagające minimalnej ilości tłuszczu patelnie na całe lata.
Koncern Zwilling, produkujący od prawie trzech wieków wyjątkowej jakości naczynia i noże, jest niekwestionowanym liderem w świecie doskonałych sprzętów kuchennych, które łączą wiedzę i talenty najsłynniejszych kucharzy świata i designerów z najnowszymi osiągnięciami inżynierii kuchennej.
 

W fachowych artykułach specjalista z zakresu żywienia podpowie, jak dobrać patelnię i smażyć tak, by osiągnąć najlepsze efekty. W przestrzeni "Video" można obejrzeć film-poradnik pokazujący, jak właściwie smażyć, by zyskać zdrowe, niskokaloryczne potrawy.
 

Artykuły przyniosą też dodatkowe informacje na temat konserwacji stali i zjawiska synergii, które pełni niezwykle ważną rolę w świecie nowoczesnych technologii kulinarnych.

 

Główne cechy nieprzywierających patelni Sol
- trójwarstwowe dno SIGMA Clad - gwarancja dobrej dystrybucji ciepła
- najnowszej generacji mineralna powłoka nieprzywierająca Ceraforce Ultra
- patelnie przeznaczone również dla alergików

- patelnia posiada 2 lata gwarancji

 

Do patelni pasuje pokrywka z hartowanego szkła, którą znajdą Państwo TUTAJ.

 

Szanowni Państwo, w zakładce „Video” znajduje się film przybliżający istotę patelni z opatentowanymi powłokami ceramicznymi niemieckiego koncernu Zwilling. W filmie pokazano patelnie Spirit, których nie ma już w ofercie producenta. Niemniej właściwości 3-warstwowych nieprzywierających patelni Zwilling z innych linii są identyczne.

Właściwości:

O powłokach nieprzywierających patelni Zwilling Sol
- jedne z doskonalszych, ultra zdrowych powłok nieprzywierających, implementowanych w patelniach, wyprodukował i opatentował niemiecki koncern Zwilling
- antyadhezyjna, ceramiczna, mineralna i nieprzywierająca powłoka Ceraforce Ultra została obmyślona dla miłośników zdrowego smażenia jako alternatywa dla wiele droższych patelni z powłokami, np. tytanowymi
- powłoka patelni Sol, marki Zwilling, posiada oznaczenie PTFE i PFOA Free, co oznacza, że nie ma tu żadnych pochodnych teflonu, kwasów perfluorooktanowych, czy innych, szkodliwych dla zdrowia substancji, które mogłyby się wydzielać w trakcie smażenia, duszenia, czy pieczenia lub zapiekania potraw na patelniach Sol
- zastosowanie opatentowanej, nieprzywierającej powłoki Ceraforce Ultra pozwoliło zmniejszyć ilość tłuszczu potrzebną do smażenia i duszenia
 

Wysoka odporność termiczna
- ceramiczna, mineralna i nieprzywierająca powłoka Ceraforce Ultra jest odporna na wysokie temperatury, niemniej trzeba uważać, by nie przegrać patelni (odsyłamy Państwa do artykułów i filmu naszego specjalisty, który tłumaczy, jak prawidłowo rozgrzewać patelnię i smażyć na niej) - zakładki Artykuły oraz Filmy

- optymalna temperatura smażenia to 230-250 stopni Celsjusza, którą patelni Zwilling osiągnie bardzo szybko (kuchenki gazowe, elektryczne - do maksimum 1,5 minuty) i ekstremalnie wręcz szybko w przypadku indukcji (20-25 sekund); po takim czasie nagrzewania patelnia jest gotowa do smażenia - czyli pierwszego kroku polegającego na dodaniu na patelnię oleju wysokotemperaturowego

 

Szybka dystrybucja ciepła
- 3-warstwowe, nieprzywierające patelnie Sol, marki Zwilling, zostały zaprojektowane tak, by w pełni wykorzystać zjawisko synergii, gdzie suma działania oraz właściwości trzech warstw (stali szlachetnej pod warstwą powłoki nieprzywierającej i na zewnątrz patelni oraz aluminiowego rdzenia) jest większa, niż w przypadku, gdy zastosowano by jeden, nawet potężniejszy i grubszy materiał
- dzięki rdzeniowi z ultramocnego aluminium i dwu warstwom stali patelnie Sol dobrze dystrybuują ciepło, rozgrzewając się w zaledwie kilka chwil
- za sprawą zastosowanej technologii SIGMA Clad, czyli połączeniu trzech warstw (stal pod nieprzywierającą powłoką Ceraforce Ultra, rdzeń z aluminium, na zewnątrz stal chromowa o doskonałych właściwościach ferromagnetycznych) patelnia bardzo długo zachowuje ciepło, wymagając przy tym minimalnej ilości energii do smażenia i duszenia potraw
- dzięki temu, że w patelniach Sol zastosowano opatentowaną technologię SIGMA Clad, ścianki nagrzewają się niemal w tym samym tempie, co dno, dystrybuując ciepło bezpośrednio do wnętrza patelni, a tym samym w głąb produktu, nie zaś na zewnątrz
- jeśli przysunie się smażone mięso, ryby, czy warzywa do ścianek patelni Sol, one również będą odgrywały dużą rolę w procesie smażenia i rumienienia produktów – to zaawansowana technologia udoskonala i skraca proces przygotowywania potraw

Uniwersalne patelnie – na kuchenkę i do piekarnika
- patelnie z serii Sol, niemieckiej marki Zwilling, nadają się do używania na wszystkich typach kuchenek, włącznie z indukcją
- patelnie z linii Sol, marki Zwilling, nadają się do używania w piekarniku – do zapiekania i podpiekania potraw (by zyskać najlepsze właściwości smakowe przyrządzanych produktów, warto nie przekraczać maksymalnej temperatury 240 stopni; optymalna temperatura podpiekania i pieczenia to 180-220 stopni Celsjusza)
 

Stalowe uchwyty
- zaawansowane technologicznie stalowe patelnie marki Zwilling mają tak skonstruowane uchwyty, by nagrzewały się stopniowo w czasie smażenia, czy duszenia

- w sytuacji, gdy używa się patelni na kuchni indukcyjnej, uchwyt może rozgrzać się na tyle, że będzie wskazane używanie rękawicy kuchennej

- uchwyt jest przymocowany do patelni dwoma masywnymi nitami, dzięki czemu nie poluzuje się ani nie odkręci
- ergonomiczny uchwyt posiada otwór, który pozwala powiesić patelnię nad kuchenką


Użytkowanie i konserwacja
- ceramiczna, mineralna, nieprzywierająca powłoka Ceraforce Ultra, zastosowana w patelniach Sol, choć bardzo wytrzymała na wysokie temperatury, nie jest odporna na zarysowania stalowymi utensyliami, stąd należy używać wyłącznie nylonowych (syntetycznych) oraz drewnianych łopatek i mieszadełek
- zewnętrzna, ferromagnetyczna warstwa stali chromowej jest elegancko satynowana, by zminimalizować pozostawianie na niej odcisków palców
- patelni z powłoką Ceraforce Ultra nie wolno myć w zmywarce

Informacje o produkcie:
Producent Zwilling J.A. Henckels
Przeznaczenie

- do ultra zdrowego, dietetycznego smażenia mięs, warzyw i ryb na małej ilości tłuszczu
- do duszenia, smażenia na małym ogniu lub w wysokich temperaturach
- do zapiekania potraw w piekarniku - do temperatury 240 stopni
- patelnie z linii Sol, marki Zwilling, idealnie nadają się do serwowania potraw na stół, gdyż, ich trójwarstwowa konstrukcja pozwala długo zachować ciepło różnorodnych mięs, ryb, czy warzyw

Kolor srebrny
Materiał

- wewnątrz – ceramiczna, mineralna, nieprzywierająca powłoka Ceraforce Ultra
- korpus patelni wykonany jest z trzech warstw – satynowanej, ferromagnetycznej stali chromowej - na zewnątrz, ultra mocnego rdzenia z aluminium (pomiędzy warstwami stali) i stali pod powłoką Ceraforce Ultra
- uchwyt - stal szlachetna

Wymiary

średnica patelni 32 cm
średnica dna ok 28 cm
wysokość ścianek 5,8 cm
długość z uchwytem 37,8 cm

Seria

Zwilling Sol

Gwarancja 24 miesiące
Pochodzenie

Niemcy

Jak używać patelni z powłoką nieprzywierającą

Jak używać patelni z powłoką nieprzywierającą

Patelnie nieprzywierające traktowane są czasem przez swoich właścicieli strasznie bezlitośnie. Nie są, niestety, odporne, jak czołg, czy prom kosmiczny. Nie wytrzymają tzw. „smażenia bez tłuszczu” i ulegną rozgrzanemu na maksimum palnikowi, czy płycie grzewczej. Niestety, patelnia nieprzywierająca ma swoje widzimisię, do którego trzeba się zastosować, by służyła długo i szczęśliwie.

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jaką patelnię warto kupić? Na co zwrócić uwagę? Takie pytanie niezwykle często zadają mi Klienci naszego sklepu, lekarze, dietetycy, pasjonaci zdrowego stylu życia.   Od lat eksperymentuję w kuchni z najróżniejszymi technologiami, tworząc własne przepisy, które nierzadko cieszą się aprobatą.

Ile mierzy moja patelnia? Jak rozumieć pojęcie średnicy patelni

Ile mierzy moja patelnia? Jak rozumieć pojęcie średnicy patelni

Kwestia rozmiaru patelni, pozornie błaha, prowokuje często kontrowersje. Producenci patelni podają z reguły jeden jedyny wymiar – średnicę, którą faktycznie mierzą w najszerszym miejscu patelni, czyli od rantu do rantu (od brzegu do brzegu), który z samym smażeniem nie ma nic wspólnego.

Test nieprzywierających patelni Zwilling

Test nieprzywierających patelni Zwilling

Od lat testuję patelnie nieprzywierające wielu producentów, które są, czy były prezentowane w naszym sklepie lub nie znalazły w nim miejsca, bo się nie sprawdziły. Zakładam, że mogę polecać Klientom tylko to, co sam wypróbowałem, co mam lub co chciałbym mieć. Co jest godne uwagi i niezawodne.

Różnice między patelniami nieprzywierającymi Demeyere i Zwilling

Różnice między patelniami nieprzywierającymi Demeyere i Zwilling

Po latach testów przeróżnych patelni z powłokami nieprzywierającymi postanowiłem pozostać przy, zaledwie, dwóch markach – Demeyere i Zwilling, które ze sobą współpracują. Technologie obu znakomitych producentów na tyle mocno różnią się, że warto poświęcić im odrębny artykuł.

Wszystkie produkty z tej serii

Pokaż wszystkie

Sol - Patelnia z ceramiczną, nieprzywierającą powłoką, Ø 20 cm

Producent: Zwilling J.A. Henckels

Cena: 349 zł

Sol - Patelnia z ceramiczną, nieprzywierającą powłoką, Ø 24 cm

Producent: Zwilling J.A. Henckels

Cena: 399 zł

Sol - Patelnia z ceramiczną, nieprzywierającą powłoką, Ø 28 cm

Producent: Zwilling J.A. Henckels

Cena: 449 zł

Sol - Patelnia z ceramiczną, nieprzywierającą powłoką, Ø 32 cm

Producent: Zwilling J.A. Henckels

Cena: 499 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.