Warto obejrzeć

Produkty polecane

Tojiro - Shippu - Japoński, 37-warstwowy nóż do warzyw i owoców, 9 cm

Shippu - Japoński, 37-warstwowy nóż do warzyw i owoców, 9 cm

369 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Magia Orientu w pełnej krasie… Wyjątkowo subtelna, kryjąca w sobie moc prawdziwych samurajów klasyczna seria japońskich noży Shippu, marki Tojiro, jest przykładem człowieczej maestrii i pasji tworzenia.
Ta linia klasycznych, damasceńskich noży marki Tojiro pochodzi ze słynącego od stuleci regionu Japonii – Fujitora i Niigata. Noże Shippu powstały jako efekt kultywowania wielowiekowej tradycji przekazywanej z ojca na syna, która, unowocześniona, połączona została ze zmechanizowaną produkcją.
Rdzeń ostrzy noży Shippu powstał z japońskiej stali VG-10. Kolejne, pokrywające go warstwy to stal węglowa typu Damast. W efekcie połączenia tych dwóch typów kutej stali uzyskano elastyczne i ostre noże.
37-warstwowe noże Shippu charakteryzuje ręcznie obrabiana rękojeść oktagonalnie szlifowanego dębu japońskiego o kształcie tzw. „kasztana”. Damasceńskie ostrze łączy z drewnianym trzonkiem skuwka z bawolego rogu.
Seria noży damasceńskich Shippu oczaruje tych, którzy do gotowania podchodzą z prawdziwym namaszczeniem.

 

Główne cechy japońskich noży Shippu
- ręczno-mechaniczny proces kucia
- 37 warstw stali typu Damast (rdzeń – stal VG-10)
- rękojeść dąb japoński
- klasa ostrości – dobra

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć.

Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

Właściwości:

- kuty w ręczno-mechanicznym procesie produkcji, dwustronnie ostrzony nóż damasceński wykonany został z 36 warstw stali wysokowęglowej, która otacza rdzeń ze stali VG-10
- nóż będzie ostry przez długi czas
- twardość stali - 60o (+/-1) HRC w skali Rockwella
- nóż jest nierdzewny – niemniej po każdym użyciu warto umyć i osuszyć ostrze
- dobrze wyważony nóż damasceński pozwoli wiele godzin kroić, szatkować i siekać bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
- rękojeść wykonano z dębu japońskiego, który ze stalą ostrza łączy skuwka z bawolego rogu - noże Tojiro należy przechowywać w blokach lub na listwach magnetycznych; nóż nie może mieć kontaktu z innymi metalowymi przedmiotami w szufladzie
- do krojenia wykorzystuje się deski z drewna lub tworzywa sztucznego
- do ostrzenia noży z serii Tojiro Shippu zalecany jest kamień 1000 lub 1000/3000

Informacje o produkcie:
Producent Tojiro
Przeznaczenie

- do obierania warzyw i owoców
- przeznaczony do wycinania i cięcia drobnych warzyw i owoców
- niezbędny do precyzyjnych, wymagających uwagi czynności
- świetnie nadaje się również do dekorowania

Materiał

- rdzeń noży - węglowa, ultratwarda stal japońska VG-10
- 36-warstwowa, kuta stal węglowa Damast
- skuwane ze sobą cienkie warstwy stali tworzą wytrzymałe ostrza linii klasycznych, japońskich noży damasceńskich Shippu
- uchwyt - dąb japoński łączący klingę noża za pomocą skuwki z bawolego rogu

Wymiary

długość całkowita noża 20,5 cm
długość ostrza 9 cm
waga 100 g

Seria

Shippu

Pochodzenie

Japonia

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Jak konserwować i ostrzyć japońskie noże Tojiro?

Jak konserwować i ostrzyć japońskie noże Tojiro?

KONSERWACJA I OSTRZENIE JAPOŃSKICH NOŻY TOJIRO   Niezależnie od tego, czy dana linia noży Tojiro należy do grupy tradycyjnych japońskich noży, czy też zeuropeizowanych, wszystkie powstają w Japonii, w mieści Fujitora. Tojiro produkuje bardzo szeroką gamę noży, wykorzystując materiały o różnej specyfice i właściwościach.

Noże do obierania warzyw i owoców - wiedza w pigułce

Noże do obierania warzyw i owoców - wiedza w pigułce

Kuchenne liliputy, bez których nie da się obejść. Najmniejsi z najmniejszych, ale pełni temperamentu – po prostu niezastąpieni w wielu kuchennych czynnościach, które wykonuje się niemal mechanicznie. Małe noże kuchenne - do obierania i krojenia warzyw i owoców, do drylowania, cięcia dekoracyjnego – mają z reguły dwie formy.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.