Warto obejrzeć

Produkty polecane

Tojiro - Shippu Black - 63-warstwowy, damasceński, japoński nóż kucharza, Gyuto, 18 cm

Shippu Black - 63-warstwowy, damasceński, japoński nóż kucharza, Gyuto, 18 cm

719 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Urok japońskiego noża docenia coraz większa grupa miłośników gotowania. Za sprawą damasceńskich, malowniczych, pełnych temperamentu japońskich noży krojenie staje się przygodą, przyjemnością i wyzwaniem, by udoskonalać swoje kulinarne pasje i talenty. Ciekawa linia damasceńskich noży japońskiej marki Tojiro, Shippu Black, to nowy trend w wyposażaniu kuchni. 63-warstwowe noże damasceńskie, które zostały wykute z czernionej stali wysokowęglowej, staną się nie tylko ulubionymi towarzyszami kulinarnych popisów, ale i oryginalną, pełną orientalnego wdzięku ozdobą kuchni.
Ultratwardy rdzeń ostrzy noży Shippu Black powstał z japońskiej stali VG-10. Kolejne, pokrywające go warstwy to stal węglowa typu Damast. W efekcie połączenia tych dwóch typów ręcznie kutej stali uzyskano elastyczne i ostre noże. 63-warstwowe noże Shippu charakteryzuje ręcznie obrabiana rękojeść z dębu japońskiego. Damasceńskie ostrze łączy z drewnianym trzonkiem skuwka z bawolego rogu.
Unikatowa linia damasceńskich noży Shippu Black, marki Tojiro, pochodzi ze słynącego od stuleci regionu Japonii Fujitora i Niigata. Noże Shippu powstały jako efekt kultywowania wielowiekowej tradycji przekazywanej z ojca na syna.

 
Główne cechy japońskich noży Shippu Black

- ręczno-mechaniczny proces kucia
- 62 warstwy czernionej stali typu Damast  + rdzeń – stal VG-10
- rękojeść dąb japoński
- klasa ostrości - dobra

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć.

Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

Właściwości:

typ i twardość stali
- kuty w ręczno-mechanicznym procesie produkcji, dwustronnie ostrzony nóż damasceński z linii Shippu Black, marki Tojiro, wykonany został z 62 warstw stali wysokowęglowej, która otacza rdzeń ze stali VG-10
- twardość stali – 60 stopni (+/-1) HRC w skali Rockwella
- swoją nazwę linia Shippu Black zawdzięcza lekko czernionej klindze, na której elegancko prezentuje się damasceński dziwer
- nóż jest twardy i pozostanie ostry przez stosunkowo długi czas
- dobrze wyważony nóż damasceński Shippu Black pozwoli wiele godzin kroić, szatkować i siekać bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
 

rękojeść
- rękojeść wykonano z ergonomicznie formowanego dębu japońskiego, który wzmocniony jest skuwką z bawolego rogu
 

użytkowanie
- japoński, damasceński nóż Shippu Black jest nierdzewny – po każdym użyciu nóż należy umyć i osuszyć
- do krojenia wykorzystuje się deski z drewna lub tworzywa sztucznego
 

ostrzenie japońskich noży
- do ostrzenia noży z serii Tojiro Shippu zalecany jest kamień 1000 lub 1000/3000
- by doprowadzić nóż Shippu Black do jeszcze wyższej ostrości, można użyć kamieni o gradacjach 4000 lub 5000
 

przechowywanie
- noże Shippu Black należy przechowywać w blokach lub na listwach magnetycznych; nóż nie może mieć kontaktu z innymi metalowymi przedmiotami w szufladzie

Informacje o produkcie:
Producent Tojiro
Przeznaczenie

- najbardziej użyteczny nóż kuchenny
- znakomity do siekania ziół, warzyw
- do cięcia mięsa i ryb
- do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania mięsa i warzyw

Materiał

damasceńska, wielowarstwowa, czerniona stal węglowa
rdzeń – stal VG-10
uchwyt – dąb japoński
skuwka z bawolego rogu

Wymiary

długość całkowita noża 32 cm
długość ostrza 18 cm
waga 220 g

Seria

Tojiro Shippu Black

Pochodzenie

Japonia

Noże kucharza, szefa kuchni, Gyuto, Funayuki, Ko-Yanagi, Orosi - wiedza w pigułce

Noże kucharza, szefa kuchni, Gyuto, Funayuki, Ko-Yanagi, Orosi - wiedza w pigułce

Najstarszy typ noża, jaki świat widział. Nóż kucharza, nóż kucharski, nóż szefa kuchni, Gyuto, Funayuki, Ko-Yanagi, Orosi – to tylko niektóre z nazw, pod jakimi jest znany. Ten typ noża wykształcił się już w pierwotnych plemionach. Na początku stanowił kontaminację noża bojowego, myśliwskiego i „kuchennego” (o ile w takich czasach i okolicznościach można w ogóle o kuchni mówić).

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Jak konserwować i ostrzyć japońskie noże Tojiro?

Jak konserwować i ostrzyć japońskie noże Tojiro?

KONSERWACJA I OSTRZENIE JAPOŃSKICH NOŻY TOJIRO   Niezależnie od tego, czy dana linia noży Tojiro należy do grupy tradycyjnych japońskich noży, czy też zeuropeizowanych, wszystkie powstają w Japonii, w mieści Fujitora. Tojiro produkuje bardzo szeroką gamę noży, wykorzystując materiały o różnej specyfice i właściwościach.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.