Urok japońskiego noża docenia coraz większa grupa miłośników gotowania. Za sprawą damasceńskich, malowniczych, pełnych temperamentu japońskich noży krojenie staje się przygodą, przyjemnością i wyzwaniem, by udoskonalać swoje kulinarne pasje i talenty. Ciekawa linia damasceńskich noży japońskiej marki Tojiro, Shippu Black, to nowy trend w wyposażaniu kuchni. 37-warstwowe noże damasceńskie, które zostały wykute z czernionej stali wysokowęglowej, staną się nie tylko ulubionymi towarzyszami kulinarnych popisów, ale i oryginalną, pełną orientalnego wdzięku ozdobą kuchni.
Ultratwardy rdzeń ostrzy noży Shippu Black powstał z japońskiej stali VG-10. Kolejne, pokrywające go warstwy to stal węglowa typu Damast. W efekcie połączenia tych dwóch typów ręcznie kutej stali uzyskano elastyczne i ostre noże. 37-warstwowe noże Shippu charakteryzuje ręcznie obrabiana rękojeść z dębu japońskiego. Damasceńskie ostrze łączy z drewnianym trzonkiem skuwka z bawolego rogu.
Unikatowa linia damasceńskich noży Shippu Black, marki Tojiro, pochodzi ze słynącego od stuleci regionu Japonii Fujitora i Niigata. Noże Shippu powstały jako efekt kultywowania wielowiekowej tradycji przekazywanej z ojca na syna.
Główne cechy japońskich noży Shippu Black
- ręczno-mechaniczny proces kucia
- 36 warstw czernionej stali typu Damast (rdzeń – stal VG-10)
- rękojeść dąb japoński
- klasa ostrości - dobra
W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć.
Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.
Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).