Warto obejrzeć

Produkty polecane

Menu - Selection - Nalewak do wina i pompka próżniowa

Selection - Nalewak do wina i pompka próżniowa

212 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Zdekantować, zaserwować, rozkoszować się aromatem i smakiem, po czym szczelnie zamknąć, by czekało na kolejną podróż w świat podniebiennych doświadczeń. Wino – od tysiącleci rozpieszczane…
Dla tych, którzy kochają wino i wiedzą, jak się z nim obchodzić, światowi projektanci tworzą przeróżne akcesoria. Często, łączą je w zestawy, które miłośnik dionizyjskiego trunku zaakceptuje z aprobatą.
Elegancki zestaw akcesoriów barowych Selection, duńskiej marki MENU, składa się z nalewaka do wina oraz pompki próżniowej.
Opatentowane przez Menu w 1999 roku rozwiązanie opiera się na specyficznej konstrukcji nalewaka. W środku znajduje się zwężająca się w formę klepsydry komora, w której tworzy się próżnia, gdy przechyli się butelkę z winem.
Z kolei niewielki otwór w obudowie nalewaka doprowadzi powietrze do przepływającego przez klepsydrowe zwężenie trunku. Wtedy właśnie wino napowietrza się niemal automatycznie, wzmacniając swój bukiet i aromat.
Dodatkowo, dzięki zamykającemu komorę dekantującą pomysłowemu sitku z ośmiu otworami można odsączając ewentualny osad z markowego wina.
Pompka próżniowa Selection pomoże przedłużyć świeżość wina aż o 6 dni. Kilka ruchów dłoni wystarczy, by wyprowadzić z butelki powietrze. Dzięki temu systemowi próżniowemu wino nawet po długim czasie będzie smakowało wyśmienicie.

Właściwości:

- opatentowany przez markę MENU system turbonalewaka tworzy, w czasie nalewania trunku, próżnię, dzięki której trafiające do kieliszka wino zostaje dokładnie napowietrzone
- używając nalewaka marki MENU unika się konieczności długotrwałej i często żmudnej dekantacji markowego, czerwonego wina
- specjaliści badający dziedzinę winiarstwa ze zdumieniem stwierdzili, iż turbonalewaki marki MENU uszlachetniają nawet tańsze odmiany wina, nadając im pełnię bukietu i aromatu
- nalewaka Selection nie należy myć w zmywarce, po użyciu wystarczy dokładnie wypłukać go pod bieżącą wodą
- mała, a bardzo skuteczna, ręczna pompka do wina pozwoli usunąć z butelki powietrze, by zachować świeżość i aromat wina
- wystarczy kilka razy podnieść górną część osadzonej na butelce pompki, a tłoczek sprawi, że w butelce powstanie próżnia, zachowująca świeżość i aromat wina
- po przeprowadzeniu procesu pompka posłuży jako hermetyczna zatyczka do wina

Informacje o produkcie:
Producent Menu
Materiał

stal szlachetna
tworzywo sztuczne
guma

Wymiary

nalewak - wysokość 9,5
pompka - wysokość 8 cm

Seria

Selection

Pochodzenie

Dania

Dekantacja wina, czyli napowietrzanie trunku - przegląd dekanterów

Dekantacja wina, czyli napowietrzanie trunku - przegląd dekanterów

Sięgające zamierzchłej przeszłości doświadczenia prowadzone nad winem dowodzą jednoznacznie, że ten szlachetny trunek smakuje najlepiej wtedy, gdy jest odpowiednio zdekantowany. Tradycyjnie – dekantacja wina polega na oddzieleniu od niego osadu, który tworzy się w czasie leżakowania trunku.

Dekantacja i sposoby serwowania wina

Dekantacja i sposoby serwowania wina

DEKANTACJA WINA   Dekantacja polega na zlewaniu wina znad osadu, który zebrał się na dnie butelki. Taki osad tworzy się w starych, rocznikowych winach. Bardzo duża sztuką jest odpowiednie wyklarowanie wina tak, by nie straciło aromatu i smaku, a jednocześnie nie zostało wstrząśnięte.

Temperatura serwowania wina

Temperatura serwowania wina

TEMPERATURA PODAWANIA WINA   Wina czerwone powinny mieć temperaturę pokojową, nie przekraczającą 19°C. Temperatura białego wina zależna jest od jego słodyczy – im słodsze, tym powinno być chłodniejsze. Z kolei starsze białe wino osiągało temperaturę zbliżoną do temperatury piwnicy.

Wino i potrawy - co do czego pasuje

Wino i potrawy - co do czego pasuje

WINO I POTRAWY   Tysiąclecia rozwoju sztuki kulinarnej zaowocowały wypracowaniem konkretnych reguł łączenia wina z posiłkami. Warto stosować się do zasad, by harmonia smaków wina i potraw oszałamiała podniebienie.       Jak ze znawstwem łączyć posiłki z winem?   Jedną z podstawowych zasad jest łączenie win o bogatym bukiecie z prostymi daniami.

Prezenty na Boże Narodzenie - markowe podarunki dla miłośników trunków

Prezenty na Boże Narodzenie - markowe podarunki dla miłośników trunków

Jednym z bardziej pomysłowych i z reguły doskonale sprawdzających się pomysłów na bożonarodzeniowy prezent to coś do domowego baru. Światowej klasy producenci proponują ogromną ilość wyśmienitych akcesoriów barowych. Doskonałym podarunkiem będzie korkociąg, czy zestaw akcesoriów do wina.

Torben Flanbaum

Torben Flanbaum

Torben Flanbaum, jeden z tych, którzy nie będąc wykształconymi w projektowaniu wzornictwa przemysłowego, zadziwił świat miłośników i znawców wina. Przygoda hydraulika, bo takie wykształcenie zdobył Torben Flanbaum, z wytrawnym trunkiem zaowocowała odkrywczym, opatentowanym w 1999 roku przez duńską markę MENU nalewakiem-dekanterem do wina.

Jakob Wagner

Jakob Wagner

Jakob Wagner, jest, obok Pernille Vea, jednym z najbardziej kreatywnych designerów projektujących dla duńskiej marki MENU. Można go nazwać, bez zbędnej przesady, prawdziwym królem akcesoriów do wina. Prace Wagnera można znaleźć, m.in., w Muzeum Sztuki Współczesnej w Nowym Jorku.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.