Produkty polecane

Erik Bagger

Skandynawski designer, Erik Bagger, z wykształcenia złotnik, stał się jednym z ciekawszych projektantów współpracujących z renomowanymi restauracjami i markami. Stworzył kilkaset projektów zastawy stołowej i szkła barowego oraz sztućców, które można spotkać, m.in. w restauracji Modern w Museum of Modern Art w Nowym Jorku, restauracji Copenhagen Opera House i wielu innych najbardziej prestiżowych duńskich restauracji. 

 

 

 

 

 

Erik Bagger chętnie i często odwołuje się w swoich projektach do dziedzictwa kulturowego i tradycji Danii, łącząc je z nowoczesnymi, pełnymi prostoty formami. Od 2003 roku Erik Bagier, wraz z Frederik’iem Brønnum’em, prowadzi własne studio projektowe, proponując swoim klientom formy eleganckie i ponadczasowe. Jego firma, obecnie związana ze spółką M. Goldschmidt Holding Group, specjalizuje się w projektach szkła barowego, porcelany i wytwornych sztućców.

 

 

 

Bagger, po wizycie w USA, chętnie eksperymentował z gumą i tworzywem sztucznym. Efektem są kolorowe termosy, koszyki na pieczywo, karafki, czy termokubki, które powstały z tworzywa sztucznego.
 

Dla duńskiej marki Rosendahl Erik Bagger stworzył, uzupełniając słynną linię porcelany Grand Cru, projektowaną przez Rosendahl Design Group, wyjątkowo dostojne, eleganckie szkło barowe – kieliszki do wina i szampana. Stworzył też uzupełniającą linię Grand Cru karafkę na oliwę oraz szklane miseczki.

 

 

 

Erik Bagger zaprojektował też akcesoria barowe – korkociągi, otwieracze i nalewaki do wina.
 

W projektach Bagger’a wyraźnie widać iście złotniczą precyzję, skłonność do starannego cyzelowania form i kreowania kształtów, który charakteryzuje z mocą sam siebie.

 

 

 

Dział PR Grupy SmakProstoty.pl

Zdjęcia: Rosendahl

 

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.