Warto obejrzeć

Produkty polecane

Kichiji - Original - Mistrzowski japoński nóż do sushi, Fuguhiki hon-kasumi, 27 cm

Original - Mistrzowski japoński nóż do sushi, Fuguhiki hon-kasumi, 27 cm

2260 zł

Produkt jest dostępny na zamówienie. Czas wysyłki: 7-10 dni
darmowa dostawa

Tylko prawdziwi miłośnicy nadzwyczajnych, ręcznie kutych, japońskich noży i czują i rozumieją od wieków kultywowaną w Kraju Kwitnącej Wiśni miłość i szacunek do ostrza. To nadzwyczajne przywiązanie do maestrii graniczy czasem z obsesją. Do dziś zdumiewają mistrzowie klasycznego, ortodoksyjnego, japońskiego kowalstwa (np. kuźnia Kichiji), którzy, kucając, czy siedząc w specjalnie przygotowanym wgłębieniu w ziemi, kują całymi dniami nóż, by powstało dzieło, z którego będą dumni. Czasem na takie kuźnie i takich ogarniętych szałem perfekcji pasjonatów trafia się przypadkiem. Nadzwyczajnym jest, że w maleńkich, japońskich, zadymionych, wypełnionych wyłącznie najprostszymi narzędziami kuźniach, powstają noże, które od razu mogłyby trafić do muzeów, jako przykład genialnej perfekcji i człowieczej maestrii.

Taka jest właśnie maleńka, kilkuosobowa kuźnia z japońskiego miasta Sakai, w prefekturze Osaka, gdzie powstają skrajnie tradycyjne noże z linii Original marki Kichiji. Te przepiękne noże dedykowane są specjalistom, mistrzom kucharskim i bardzo zaawansowanym gotującym. Potrzeba sporego doświadczenia z nożami japońskimi, by móc prawdziwie docenić linię Kichiji Original.

Wyjątkowo piękne noże powstają z ultra ostrej stali Yasuki Shirogami 2, która jest trudna w obróbce. Mistrzowskie noże Fuguhiki hon-kasumi, marki Kichiji, są niewyobrażalnie wręcz ostre i precyzyjne. W tradycyjnej, japońskiej kuchni ten typ ostrza służy do przygotowywania sushi i sashimi. Niemniej – posłuży też doskonale do filetowania drobiu i ryb, porcjowania mięs bez kości. 27-centymetrowe ostrze pozwoli jednym, płynnym ruchem kroić w plastry surowego bądź wędzonego łososia i duże tusze ryb. Perfekcyjny, jednostronnie ostrzony nóż Fuguhiki hon-kasumi pozwala kroić tak cienkie, że niemal przezroczyste plastry ryb, wędlin, czy warzyw. Tego typu artystyczne plasterkowanie nosi nazwę Usuzukuri.

Nasz sklep, SmakProstoty.pl, ma zaszczyt prezentować na polskim rynku nadzwyczajne noże Original, marki Kichiji. Choć z luksusowymi nożami mamy do czynienia od lat, te ostrza przerosły nasze najśmielsze oczekiwania pod kątem zjawiskowej perfekcji i ostrości.

 

Główne cechy japońskich noży Kichiji Original

- ręczny, tradycyjny proces kucia

- rdzewne, klasyczne noże

- jedna z ostrzejszych stali świata - Yasuki Shirogami 2

- rękojeść z drewna magnolii

- klasa ostrości - perfekcyjna

 

W fachowych artykułach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych, wyjaśnia różnice między typami noży Kichiji Original. Podpowiada, jak dbać o tradycyjne noże Kichiji i w jaki sposób je ostrzyć.

Właściwości:

charakterystyka mistrzowskich, japońskich noży Kichiji Original
- najbardziej prestiżowa linia noży marki Kichiji, Original, przepojona jest ponad 600-letnią tradycją i miłością do tworzenia klasycznych, unikatowych, japońskich noży
- ręcznie wykuwany z bardzo trudnej w obróbce stali Yasuki Shirogami 2 łączonej z japońską stalą węglową najwyższej jakości nóż Fuguhiki hon-kasumi, marki Kichiji, zaliczany jest do grupy najbardziej prestiżowych noży Takumi, czyli noży klasy mistrzowskiej
- starożytna wiedza mistrzów tradycyjnego, japońskiego kowalstwa, przetrwała do dziś w mieście Sakai, w prefekturze Osaka, gdzie kute są noże Kichiji – współcześni mistrzowie korzystają z wiedzy swoich przodków, nieustannie ją udoskonalając
- jednostronnie ostrzony, posiadający szlif Hon-Kasumi, nóż Fuguhiki przeznaczony jest dla osób praworęcznych
- klasa noży o szlifie Hon-Kasumi wykracza daleko poza znaną i cenioną, niezwykle ostrą krawędź typu Kasumi – nóż Fuguhiki-Hon-Kasumi jest za sprawą specyficznego szlifu ekstremalnie wręcz ostry
- co specyficzne, noże typu Fuguhiki  ze szlifem Hon-Kasumi pozwalają kroić cieńsze plastry, niż noże Yanagiba – zyskane za jego sprawą niemal przezroczyste plasterki sushi, czy warzyw nazywane są Usuzukuri
- należy zwrócić uwagę, że każdy nóż z tej mistrzowskiej serii może, z racji ręcznego kucia, nieco różnić się od innych noży Kichiji Original
 

typ i twardość stali
- tradycyjny, japoński nóż z linii Kichiji Original powstał z niezwykle trudnej do wykucia, ultratwardej stali węglowej – Yasuki Shirogami 2 połączonej z bardzo wysokiej jakości japońską stalą wysokowęglową
- z racji faktu, że wysokowęglowa stal Yasuki Shirogami 2  jest rdzewna, tego typu nożami nie należy kroić owoców cytrusowych, gdyż można w ten sposób przebarwić klingę
- dzięki właściwościom stali Yasuki Shirogami 2 noże są ekstremalnie ostre, a zarazem odpowiednio elastyczne
- twardość klingi noży – 63 stopnie (+/-1) HRC w skali Rockwella
 

rękojeść
- ostrze noża i stworzoną z malowniczego drewna magnolii rękojeść łączy skuwka z bawolego rogu
- skuwka może – z racji dostępności rogu – różnić się kolorem i fakturą od pokazanej na zdjęciu
- formowana w tzw. „kasztan” rękojeść z drewna magnolii idealnie wpasowuje się w dłoń
 

użytkowanie
- perfekcyjnie wyważony nóż Fuguhiki hon-kasumi, z linii Kichiji Original, pozwoli wiele godzin kroić, plastrować i porcjować bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
- nóż nie jest nierdzewny, dlatego nie należy myć go w zmywarce
- po każdym użyciu nóż trzeba umyć i osuszyć
- ostrza noży Kichiji Original należy co jakiś czas przetrzeć bibułką lub papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym
 

przechowywanie i krojenie
- noże Kichiji Original można przechowywać w szufladzie dzięki temu, że każdy z nich posiada dedykowany mu drewnianą pochwę - Saya
- noże można również pięknie eksponować na pulpitach lub listwach magnetycznych
- nóż Kichiji Original nie może mieć kontaktu z metalowymi przedmiotami w szufladzie
- do krojenia tak wysokiej klasy nożami wykorzystuje się deski z drewna
 

ostrzenie
- do ostrzenia noży z serii Kichiji Original zalecane są kamienie 1000/3000, a do nadania im idealnej ostrości kamienie o gradacji 4000 i 8000
- noże ostrzy się w proporcjach 98% po jednej i 2% po drugiej stronie klingi (2% procesu ostrzenia i szlifowania stosuje się wyłącznie po to, by zlikwidować ewentualne nierówności na klindze)

Informacje o produkcie:
Producent Kichiji
Przeznaczenie

- tradycyjny, japoński nóż Fuguhiki hon-kasumi służy do krojenia ultra cienkich plasterków sushi, warzyw i ryb
- w europejskiej kuchni nada się idealnie do krojenia w plastry wędlin, porcjowania dużych kawałków mięs bez kości, czy pieczeni

Materiał

- kilkuwarstwowe noże z serii Kichiji Original powstały z niezwykle trudnej w obróbce stali wysokowęglowej Yasuki Shirogami 2 połączonej z bardzo wysokiej jakości ultra wysokowęglową stalą japońską, które gwarantują im perfekcyjną ostrość
- uchwyt - drewno magnoliowe; skuwka – bawoli róg

Wymiary

długość ostrza 27 cm
długość noża 41,5 cm
waga noża 135 g

Seria

Kichiji Original

Pochodzenie

Sakai, prefektura Osaka, Japonia

Japońskie noże Kichiji w polskiej kuchni - jak wybrać najwłaściwsze ostrze

Japońskie noże Kichiji w polskiej kuchni - jak wybrać najwłaściwsze ostrze

Moja wielka miłość – noże japońskie – przechodziła, na przestrzeni lat, bardzo różne stadia – od ślepego zachwytu i szczeniackiego zauroczenia, przez większy dystans i zrozumienie, aż po ukształtowaną pasję i miłość oraz głębokie zaangażowanie w próbę (zaledwie) poznania istoty japońskich noży.

Japońskie noże do sushi i sashimi - Yanagi Sashimi, Yanagiba - wiedza w pigułce

Japońskie noże do sushi i sashimi - Yanagi Sashimi, Yanagiba - wiedza w pigułce

Sztuka krojenia rozwijała się w Japonii na przestrzeni kilku tysięcy lat. Transformacja gustów kulinarnych szła zawsze w parze z przywiązaniem do tradycji, a z drugiej strony – z burzliwymi zmianami ustrojów politycznych. Niemniej, japońska kultura jedzenia zależała od jednego, podstawowego czynnika – możliwości zdobycia produktów do przygotowania potraw.

Konserwacja i ostrzenie japońskich noży Kichiji Original

Konserwacja i ostrzenie japońskich noży Kichiji Original

Japońskie noże marki Kichiji, powstające w tradycyjnej kuźni, w mieście Sakai, w prefekturze Osaka, wymagają od swoich właścicieli trzymania się kilku zasad, by służyły przez całe lata i niezmiennie cieszyły genialną ostrością. Noże z linii Original to noże mistrzowskie wykute z najlepszego gatunku stali Yasuki Aogami Blue oraz stali Yasuki Shirogami 2.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.