Warto obejrzeć

Produkty polecane

Kichiji - Original - Mistrzowski japoński nóż do ryb i warzyw, Unagi Saki Jyo-saku, 18 cm

Original - Mistrzowski japoński nóż do ryb i warzyw, Unagi Saki Jyo-saku, 18 cm

1680 zł

Produkt jest dostępny na zamówienie. Czas wysyłki: 7-10 dni
darmowa dostawa

Tylko prawdziwi miłośnicy nadzwyczajnych, ręcznie kutych, japońskich noży i czują i rozumieją od wieków kultywowaną w Kraju Kwitnącej Wiśni miłość i szacunek do ostrza. To nadzwyczajne przywiązanie do maestrii graniczy czasem z obsesją. Do dziś zdumiewają mistrzowie klasycznego, ortodoksyjnego, japońskiego kowalstwa (np. kuźnia Kichiji), którzy, kucając, czy siedząc w specjalnie przygotowanym wgłębieniu w ziemi, kują całymi dniami nóż, by powstało dzieło, z którego będą dumni. Czasem na takie kuźnie i takich ogarniętych szałem perfekcji pasjonatów trafia się przypadkiem. Nadzwyczajnym jest, że w maleńkich, japońskich, zadymionych, wypełnionych wyłącznie najprostszymi narzędziami kuźniach, powstają noże, które od razu mogłyby trafić do muzeów, jako przykład genialnej perfekcji i człowieczej maestrii.
Taka jest właśnie maleńka, kilkuosobowa kuźnia z japońskiego miasta Sakai, w prefekturze Osaka, gdzie powstają skrajnie tradycyjne noże z linii Original marki Kichiji. Te przepiękne noże dedykowane są specjalistom, mistrzom kucharskim i bardzo zaawansowanym gotującym. Potrzeba sporego doświadczenia z nożami japońskimi, by móc prawdziwie docenić linię Kichiji Original.
Wyjątkowo piękne noże powstają z ultra ostrej stali Yasuki Shirogami 2, która jest trudna w obróbce. Mistrzowskie noże Unagi Saki Jyo-saku, marki Kichiji, są niewyobrażalnie wręcz ostre i precyzyjne. W tradycyjnej, japońskiej kuchni ten typ ostrza służy do oprawiania tuszek węgorzy. Niemniej Unagi Saki Jyo-saku posłuży też doskonale do porcjowania sushi, sashimi, filetowania i porcjowania drobiu, ryb i mięs bez kości. Z racji potężnej klingi tym nożem bardzo wygodnie szatkuje się warzywa i kroi twarde owoce.
Nasz sklep, SmakProstoty.pl, ma zaszczyt prezentować na polskim rynku nadzwyczajne noże Original, marki Kichiji. Choć z luksusowymi nożami mamy do czynienia od lat, te ostrza przerosły nasze najśmielsze oczekiwania pod kątem zjawiskowej perfekcji i ostrości.
 

Główne cechy japońskich noży Kichiji Original
- ręczny, tradycyjny proces kucia
- rdzewne, klasyczne noże
- jedna z ostrzejszych stali świata - Yasuki Shirogami 2
- rękojeść z drewna magnolii
- klasa ostrości - perfekcyjna
 

W fachowych artykułach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych, wyjaśnia różnice między typami noży Kichiji Original. Podpowiada, jak dbać o tradycyjne noże Kichiji i w jaki sposób je ostrzyć.

Właściwości:

charakterystyka mistrzowskich, japońskich noży Kichiji Original
- najbardziej prestiżowa linia noży marki Kichiji, Original, przepojona jest ponad 600-letnią tradycją i miłością do tworzenia klasycznych, unikatowych, japońskich noży
- ręcznie wykuwany z bardzo trudnej w obróbce stali Yasuki Shirogami 2 japoński nóż Unagi Saki Jyo-saku, marki Kichiji, zaliczany jest do grupy najbardziej prestiżowych noży Takumi, czyli noży klasy mistrzowskiej
- starożytna wiedza mistrzów tradycyjnego, japońskiego kowalstwa, przetrwała do dziś w mieście Sakai, w prefekturze Osaka, gdzie kute są noże Kichiji – współcześni mistrzowie korzystają z wiedzy swoich przodków, nieustannie ją udoskonalając
- jednostronnie ostrzony, posiadający szlif Jyo-Saku, nóż Unagi Saki przeznaczony jest dla osób praworęcznych
- należy zwrócić uwagę, że każdy nóż z tej mistrzowskiej serii może, z racji ręcznego kucia, nieco różnić się od innych noży Kichiji Original
 

typ i twardość stali
- tradycyjny, japoński nóż z linii Kichiji Original powstał z niezwykle trudnej do wykucia, ultratwardej stali węglowej – Yasuki Shirogami 2
- z racji faktu, że wysokowęglowa stal Yasuki Shirogami 2  jest rdzewna, tego typu nożami nie należy kroić owoców cytrusowych, gdyż można w ten sposób przebarwić klingę
- dzięki właściwościom stali Yasuki Shirogami 2 noże są ekstremalnie ostre, a zarazem odpowiednio elastyczne
- twardość klingi noży – 63 stopnie (+/-1) HRC w skali Rockwella

rękojeść
- ostrze noża i stworzoną z malowniczego drewna magnolii rękojeść łączy skuwka z bawolego rogu
- skuwka może – z racji dostępności rogu – różnić się kolorem i fakturą od pokazanej na zdjęciu
- wygodnie formowana rękojeść z drewna magnolii idealnie wpasowuje się w dłoń
 

użytkowanie
- perfekcyjnie wyważony nóż Unagi Saki Jyo-saku, z linii Kichiji Original, pozwoli wiele godzin kroić, plastrować i porcjować bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
- nóż nie jest nierdzewny, dlatego nie należy myć go w zmywarce
- po każdym użyciu nóż trzeba umyć i osuszyć
- ostrza noży Kichiji Original należy co jakiś czas przetrzeć bibułką lub papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym
 

przechowywanie i krojenie
- noże Kichiji Original można przechowywać w szufladzie dzięki temu, że każdy z nich posiada dedykowany mu drewnianą pochwę - Saya
- noże można również pięknie eksponować na pulpitach lub listwach magnetycznych
- nóż Kichiji Original nie może mieć kontaktu z metalowymi przedmiotami w szufladzie
- do krojenia tak wysokiej klasy nożami wykorzystuje się deski z drewna
 

ostrzenie
- do ostrzenia noży z serii Kichiji Original zalecane są kamienie 1000/3000, a do nadania im idealnej ostrości kamienie o gradacji 4000 i 8000
- noże ostrzy się w proporcjach 98% po jednej i 2% po drugiej stronie klingi (2% procesu ostrzenia i szlifowania stosuje się wyłącznie po to, by zlikwidować ewentualne nierówności na klindze)

Informacje o produkcie:
Producent Kichiji
Przeznaczenie

- tradycyjny, japoński nóż Unagi Saki Jyo-saku służy, nade wszystko, do oprawiania węgorzy i długich ryb morskich z rodziny węgorzowatych
- niemniej, w każdej kuchni nóż Unagi Saki Jyo-saku może pełnić rolę noża do siekania i szatkowania twardych warzyw, porcjowania mięs i ryb oraz oprawiania tuszek rybnych, odcinania głów i ogonów

Materiał

- kilkuwarstwowe noże z serii Kichiji Original powstały z niezwykle trudnej w obróbce stali wysokowęglowej Yasuki Shirogami 2, która gwarantuje im perfekcyjną ostrość
- uchwyt - drewno magnoliowe; skuwka – bawoli róg

Wymiary

długość ostrza 18 cm
długość noża 29 cm
waga noża 210 g

Seria

Kichiji Original

Pochodzenie

Sakai, prefektura Osaka, Japonia

Japońskie noże Kichiji w polskiej kuchni - jak wybrać najwłaściwsze ostrze

Japońskie noże Kichiji w polskiej kuchni - jak wybrać najwłaściwsze ostrze

Moja wielka miłość – noże japońskie – przechodziła, na przestrzeni lat, bardzo różne stadia – od ślepego zachwytu i szczeniackiego zauroczenia, przez większy dystans i zrozumienie, aż po ukształtowaną pasję i miłość oraz głębokie zaangażowanie w próbę (zaledwie) poznania istoty japońskich noży.

Konserwacja i ostrzenie japońskich noży Kichiji Original

Konserwacja i ostrzenie japońskich noży Kichiji Original

Japońskie noże marki Kichiji, powstające w tradycyjnej kuźni, w mieście Sakai, w prefekturze Osaka, wymagają od swoich właścicieli trzymania się kilku zasad, by służyły przez całe lata i niezmiennie cieszyły genialną ostrością. Noże z linii Original to noże mistrzowskie wykute z najlepszego gatunku stali Yasuki Aogami Blue oraz stali Yasuki Shirogami 2.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.