Warto obejrzeć

Produkty polecane

Menu - Norm - Karafka-dekanter do czerwonego wina

Norm - Karafka-dekanter do czerwonego wina

325 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Wino w pomysłowych rękach architektów czuje się znakomicie. Duńska marka MENU powierzyła wykonanie projektu karafki-dekantera na czerwone wino grupie Norm i Peterowi Orsigowi.
Ten twórczy team, który ukochał sobie formy proste i najbardziej funkcjonalne, proponuje oryginalną w formie karafkę o wyjątkowej bryle.
Karafka jest o tyle niezwykła, że dzięki wyważonym proporcjom można osadzić na jej szyjce butelkę i w ten sposób przelewać wino, nie roniąc ani kropli.
Gdy w karafce pozostanie trunek, można go z powrotem wlać do butelki, tym razem umiejscawiając butelkę na karafce.
Dzięki szerokiemu dnu karafki oraz specjalnemu systemowi przelewania trunku czerwone wino jest odpowiednio napowietrzane podczas serwowania. Szczelny korek nie pozwoli trunkowi utracić aromatu.
Opatentowana karafka Norm doskonale sprawdzi się przy podawaniu na stół czerwonego wina, które trzeba szybko zdekantować.

Właściwości:

- pomysłowa, stworzona przez architektów z grupy Norm karafka może pełnić najróżniejsze funkcje
- nade wszystko jest dekanterem do czerwonego wina – specyficzna konstrukcja pozwala nasadzić karafkę na butelkę, odwrócić – niczym klepsydrę – by wino spływało po ściankach karafki przez specjalnie skonstruowany korek i system dekantujący
- gdy z kolei w karafce zostanie wino, można wlać je do butelki odwrotną drogą – nasadzając na karafkę butelkę i odwracając do góry dnem
- by ta specyficzna konstrukcja służyła jako tradycyjna karafka, wystarczy zdjąć z szyjki system filtrujący
- szerokie dno karafki pozwala doskonale napowietrzać markowe wino, by osiągnęło pełnię bukietu i aromatu

Informacje o produkcie:
Producent Menu
Materiał

szkło
silikon
stal szlachetna
tworzywo sztuczne

Wymiary

wysokość 21 cm

Seria

Norm

Pochodzenie

Dania

Dekantacja wina, czyli napowietrzanie trunku - przegląd dekanterów

Dekantacja wina, czyli napowietrzanie trunku - przegląd dekanterów

Sięgające zamierzchłej przeszłości doświadczenia prowadzone nad winem dowodzą jednoznacznie, że ten szlachetny trunek smakuje najlepiej wtedy, gdy jest odpowiednio zdekantowany. Tradycyjnie – dekantacja wina polega na oddzieleniu od niego osadu, który tworzy się w czasie leżakowania trunku.

Temperatura serwowania wina

Temperatura serwowania wina

TEMPERATURA PODAWANIA WINA   Wina czerwone powinny mieć temperaturę pokojową, nie przekraczającą 19°C. Temperatura białego wina zależna jest od jego słodyczy – im słodsze, tym powinno być chłodniejsze. Z kolei starsze białe wino osiągało temperaturę zbliżoną do temperatury piwnicy.

Wino i potrawy - co do czego pasuje

Wino i potrawy - co do czego pasuje

WINO I POTRAWY   Tysiąclecia rozwoju sztuki kulinarnej zaowocowały wypracowaniem konkretnych reguł łączenia wina z posiłkami. Warto stosować się do zasad, by harmonia smaków wina i potraw oszałamiała podniebienie.       Jak ze znawstwem łączyć posiłki z winem?   Jedną z podstawowych zasad jest łączenie win o bogatym bukiecie z prostymi daniami.

Prezenty na Boże Narodzenie - markowe podarunki dla miłośników trunków

Prezenty na Boże Narodzenie - markowe podarunki dla miłośników trunków

Jednym z bardziej pomysłowych i z reguły doskonale sprawdzających się pomysłów na bożonarodzeniowy prezent to coś do domowego baru. Światowej klasy producenci proponują ogromną ilość wyśmienitych akcesoriów barowych. Doskonałym podarunkiem będzie korkociąg, czy zestaw akcesoriów do wina.

Jonas Bjerre-Poulsen, Kasper Rønn

Jonas Bjerre-Poulsen, Kasper Rønn

Jonas Bjerre-Poulsen i Kasper Rønn stworzyli w roku 2008 grupę Norm, która od razu podbiła serca wielbicieli ultranowoczesnego, skrajnie ascetycznego designu.         Młodzi architekci (obaj urodzeni w roku 1976) projektujący, między innymi, dla duńskiej marki MENU, mogą się pochwalić zdobytymi w ciągu dwóch lat nagrodami – Red Dot Design Award oraz The Design Plus Award za pomysłowy zestaw składający się z tacy z żelem chłodzącym, bambusowej deski i porcelanowego talerza oraz nagrody IF Design Award dla karafki-dekantera na czerwone wino.

Peter Ørsig

Peter Ørsig

Peter Ørsig, specjalista z zakresu projektowania akcesoriów do wina i serwowania tego szlachetnego trunku, stworzył dla duńskiej marki MENU opatentowany system napowietrzania wina, który został umieszczony w oryginalnej w kształcie karafce stworzonej przez grupę Norm.   Eksperci są pełni podziwu dla odkrywczości i oryginalności wynalazku Peter’a Ørsig’a.

Wszystkie produkty z tej serii

Pokaż wszystkie

Produkty do kompletu

Pokaż wszystkie

Shipsglass - 2 kieliszki do czerwonego wina, 25 cl

Producent: Holmegaard

Cena: 270 zł

Idéelle - 2 kieliszki do czerwonego wina, 28 cl

Producent: Holmegaard

Cena: 270 zł

Charlotte Amalie - 2 kieliszki do czerwonego wina, 23 cl

Producent: Holmegaard

Cena: 270 zł

Fontaine - 2 kieliszki do czerwonego wina, 29 cl

Producent: Holmegaard

Cena: 305 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.