Warto obejrzeć

Produkty polecane

Eva Solo - Nordic Kitchen - 67-warstwowy nóż Santoku, japońska stal, 18 cm

Nordic Kitchen - 67-warstwowy nóż Santoku, japońska stal, 18 cm

1010 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Japońskie noże kuchenne bywają surowe w formie. Im bardziej klasyczne, tym bardziej są dzikie i nieposkromione. Ale kiedy Europejczycy zlecają kucie noży z japońskiej stali, te nagle zyskują na subtelności i uroku. I tak rzecz ma się z wyjątkowymi nożami duńskiej marki Eva Solo z linii Nordic Kitchen. 67-warstwowe, damasceńskie noże kute są z wysokowęglowej stali AUS 10, która osiągnęła twardość 60 stopni HRC w skali Rockwella.
Noże Santoku marki Eva Solo ostrzone są w klasycznym, japońskim stylu pod kątem 13-15 stopni. To gwarantuje im wyjątkową ostrość, którą możesz cieszyć się przez naprawdę długi czas. Warto powiedzieć, że te piękne, damasceńskie noże są łatwe w ostrzeniu. Musisz pamiętać, że powinieneś ostrzyć je na klasycznych kamieniach syntetycznych lub ceramicznych lub specjalnych ostrzałkach elektrycznych, które pozwalają ostrzyć japońskie noże.
Wyjątkowo ergonomiczne rękojeści noży Santoku, które służą do szatkowania warzyw i owoców, powstały z malowniczego drewna pakka. Świetnie leżą w dłoni. Zarówno amator, jak i profesjonalista znajdą w nożach marki Eva Solo doskonałych partnerów przy, nawet, wielogodzinnej pracy w kuchni. Rękojeść jest tak skonstruowana, by mężczyźni o dużych dłoniach mogli bardzo precyzyjnie kroić, siekać, czy szatkować bez zmęczenia nadgarstka.
Specjalnie dla serii noży Nordic Kitchen powstała minimalistyczna, ekskluzywna listwa magnetyczna, na której możesz elegancko wyeksponować damasceńskie ostrza.
Przy okazji - duńskie noże kuchenne z kolekcji Nordic Kitchen są tak malownicze, że spełniają się świetnie jako luksusowy prezent, np. ślubny.

Właściwości:

Stal noży Nordic Kitchen marki Eva Solo

- noże zostały wykute z 67 warstw stali AUS 10, która charakteryzuje się dużą zawartością węgla, dzięki czemu jest bardzo ostra i łatwa w ponownym ostrzeniu

- rdzeń noży jest odpowiednio elastyczny, a twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella czyni z nich świetne narzędzia nawet dla profesjonalistów

- noże są ostrzone dwustronnie pod kątem 13-15 stopni

 

Rękojeść

- odporne na czynniki zewnętrzne drewno pakka zostało wykończone stalą i wzmocnione dwoma nitami

- stalowa skuwka jest tak wyprofilowana, by siła krojenia była dobrze rozłożona - stąd osoby o dużych dłoniach mogą wygodnie kroić nożami Eva Solo

 

Ostrzenie duńskich, damasceńskich noży

- noże Nordic Kitchen możesz ostrzyć na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych lub na profesjonalnych ostrzałkach elektrycznych, które dostosowane są do ostrzenia japońskiej stali

 

Używanie i konserwacja noży Eva Solo

- damasceńskich noży nie myj w zmywarce, a zawsze ręcznie - wodą z dodatkiem płynu do naczyń

- nie zostawiaj ich na dłuższy czas w wodzie, bo zaszkodzi to drewnianej rękojeści

- po każdym krojeniu nóż umyj i wysusz

- krój na deskach ze szlachetnych gatunków drewna

- raz na kilka miesięcy przetrzyj rękojeść olejem jadalnym, poczekaj, aż się wchłonie, umyj i wytrzyj nóż do sucha

Informacje o produkcie:
Producent Eva Solo
Przeznaczenie

- do siekania warzyw i owoców

- do szatkowania, krojenia

- do cięcia delikatnego mięsa i ryb

Materiał

- 67 warstw wysokowęglowej stali AUS 10 o twardości 60 stopni HRC w skali Rockwella

- rękojeść - drewno pakka i stal

Wymiary

długość ostrza 18 cm

 

Seria

Nordic Kitchen

Pochodzenie

Dania / Japonia

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.