Warto obejrzeć

Produkty polecane

Skeppshult - Natural Selection - Żeliwny wok 3.5 l, Ø 30 cm

Natural Selection - Żeliwny wok 3.5 l, Ø 30 cm

569 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Nieokiełznaną moc smaków, rozliczne, a wcześniej niedoświadczane przyjemności podniebienia – to wszystko gwarantuje naturalne, skandynawskie żeliwo marki Skeppshult. Szwedzkie, żeliwne woki są niemal nie do zdarcia, niczym niepokonani Wikingowie. Są pierwotne, mocarne i wierne przez całe dekady. Stworzą kuchnię, o jakiej się marzyło.
Marka Skeppshult działa na rynku już od 1906 roku. Pod dekadach stała się legendą i niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie produkcji luksusowych, żeliwnych naczyń, które kuszą wyjątkowo przystępną ceną w zestawieniu z nadzwyczajną jakością.
Początek XXI wieku przyniósł prawdziwą rewolucję w polskiej kuchni – wreszcie pojawiły się na rynku żeliwne woki z prawdziwego zdarzenia dla tych, którzy wymagają od swoich naczyń bardzo wiele. Szwedzkie, powstające w całkowicie ekologicznym procesie produkcji woki z linii Natural Selection impregnowane są w fabryce jadalnymi olejami rzepakowymi, które sprawiają, że smażone, czy duszone potrawy wymagają stosunkowo niewielkiego dodatku tłuszczu.
Skeppshult zadbał o to, by docierająca do klienta patelnia spełniała marzenia o zjawiskowych smakach, podbijających serca orientalnych potrawach, czy mięsach lub szykowanych w woku daniach z ryb oraz warzyw. Dzięki właściwościom naturalnego, skandynawskiego żeliwa kuchnia stanie się przestrzenią nieskończonych kulinarnych eksperymentów i nowych doznań, które zapadną głęboko w pamięć. Jeśli ktoś kocha dosadne, wyraziste, pełne tajemnicy smaki – woki Skeppshult są właśnie dla niego.
Eleganckie woki Skeppshult – seria Natural Selection – kuszą harmonijnym połączeniem żeliwa i pięknego, lakierowanego drewna bukowego.
Doskonałe, ciężkie, masywne żeliwne woki posiadają aż 25 lat gwarancji, jednak - dobrze konserwowane i myte wyłącznie czystą wodą bez dodatku detergentu - posłużą wiele dłużej.

 

Wszystkie informacje na temat użytkowania, konserwacji żeliwnych naczyń Skeppshult znajdą Państwo w zakładce Właściwości, fachowych artykułach i filmach naszego specjalisty.

Właściwości:

Szanowni Państwo, poniższe informacje na temat woków Skeppshult są wynikiem wieloletnich testów i doświadczeń naszego specjalisty z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, który uznawany jest za znawcę kwestii żeliwa, jego użytkowania i właściwości
 

Proces produkcji woków i patelni Skeppshult
- wszystkie żeliwne naczynia i patelnie szwedzkiej marki Skeppshult powstają w ekologicznym procesie produkcji z zachowaniem restrykcyjnej kontroli jakości
- woki, patelnie i garnki wypalane są wyłącznie w piaskowych formach, dzięki czemu struktura żeliwa jest jednolita i pozbawiona pęcherzyków powietrza (żeliwo Skeppshult jest bardzo trwałe, masywne i odporne na uszkodzenia)
- co ciekawe, przy produkcji jednego woka fabryka marki Skeppshult emituje do atmosfery 1/100 000 cząstki dwutlenku węgla, którą w ciągu doby wydycha dorosła osoba – to wyraźnie świadczy o zjawiskowym wręcz zaangażowaniu producenta w dbałość o środowisko naturalne
- do tworzenia rękojeści woków wykorzystywane jest drewno bukowe z certyfikatem FSC
- proces produkcji żeliwnych naczyń do dziś odbywa się z bardzo dużym udziałem mistrzów rzemiosła, którzy dbają o najwyższą jakość każdego woka, patelni, czy garnka trafiającego na rynek
- ciesząca się już ponad wiekową tradycją marka Skeppshult (założona w 1906 roku) do dziś uznawana jest w świecie za mistrza naturalnego żeliwa
 

Właściwości naturalnego, szwedzkiego żeliwa
- przyrządzanie potraw, smażenie i duszenie różnorodnych, złożonych dań wywodzących się z orientalnych kuchni świata w naturalnym żeliwie pokazuje, jak naprawdę mogą smakować mięsa, ryby, warzywa, makarony, czy potrawy wielogarnkowe  – żeliwo posiada genialną umiejętność intensyfikowania smaków potraw
- żeliwo stworzone jest, nade wszystko, dla tych, którzy kochają przyprawiać, stosują różnego typu marynaty i zalewy i chętnie eksperymentują w kuchni – żeliwo prowokuje do nieskończonej wręcz ilości kulinarnych eksperymentów
- dzięki wokom Skeppshult zyskuje się dobitne, wyraziste, mocne smaki, które czarują podniebienie wielorakością doznań
- naturalne żeliwo marki Skeppshult nasączane jest w procesie produkcji jadalnym olejem rzepakowym, dzięki czemu w żeliwnych wokach można smażyć, czy przyrządzać potrawy z niewielkim dodatkiem tłuszczu
- naturalną cechą żeliwa jest jego długowieczność – im wok starszy, tym ma lepsze właściwości smażalnicze, wymaga mniej zabiegów pielęgnacyjnych
- posiłki przygotowywane na żeliwie wzbogacane są o śladowe ilości żelaza – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (żelazo wytrąca się w czasie gotowania posiłków z dodatkiem cytryny, octu winnego lub wina)
- przez pierwsze kilka tygodni używania woka Skeppshult należy używać nieco większej ilości tłuszczu do smażenia chudych mięs, czy ryb – z czasem zapotrzebowanie na tłuszcz będzie się zmniejszać, gdyż żeliwny wok wygrzeje się i dostosuje do kuchenki
- gdy dusi się tłuste mięsa, czy ryby, można przyrządzać je na dnie woka bez dodatku tłuszczu – tłuszcz wytopi się z przyrządzanych porcji mięs lub ryb
- żeliwo, jako jeden z najbardziej naturalnych materiałów, doskonale przewodzi ciepło, oszczędzając energię w czasie przyrządzania potraw
- dzięki specyficznej konstrukcji woka można w nim nadzwyczaj szybko przyrządzić pyszną potrawę z, nawet łykowatych, kawałków mięs, czy twardych warzyw
- ponieważ żeliwne woki doskonale utrzymują zakumulowane ciepło, można ich używać do serwowania potraw, które przez długi czas będą gorące
- naturalny, nieprzetworzony materiał nie emituje żadnych szkodliwych substancji
- żeliwo Skeppshult jest bardzo odporne na zarysowania i uszkodzenia, stąd woki tej marki można szorować ostrymi zmywakami, czy drucikami
- do przewracania i mieszania przyrządzanych potraw można używać wszelkiego typu utensyliów – stalowych, syntetycznych bądź drewnianych
- żeliwne naczynia są zdecydowanie cięższe od tradycyjnych – ich zaletą jest wielka stabilność
- dobrze użytkowane i konserwowane wg zasad woki Skeppshult przetrwają wiele dłużej, niż wynosi 25-letnia gwarancja producenta
 

Jak przyrządzać potrawy w woku Skeppshult
- do smażenia nie wolno używać olejów w atomizerach, gdyż kropelki oleju nierównomiernie pokrywające dno i brzegi woka, mogą prowadzić do jego przegrzania
- przyrządzając potrawy w woku Skeppshult, należy stosować się do kilku reguł:
 

1. wok rozgrzewamy na 50-60% dostępnej mocy palnika (ten proces uzależniony jest od typu kuchenki, na której Państwo gotują), JEDNAK NIE MOŻE BYĆ DŁUŻSZY niż, góra, 2-3 minuty (podany czas dotyczy kuchenek gazowych; płyty indukcyjne nagrzewają woki Skeppshult w 30-40 sekund)
2. po nagrzaniu woka zmniejszamy nieznacznie moc palnika bądź płomienia i dodajemy niewielką ilość tłuszczu
3. przez kolejne kilkanaście sekund rozgrzewamy wok i tłuszcz; PONOWNIE ZMNIEJSZAMY MOC PALNIKA bądź PŁOMIENIA – by osiągnąć poziom, maksymalnie, 25%
4. przyrządzamy mięsa, ryby, czy warzywa, mieszając je co jakiś czas
 

Jak myć żeliwne woki Skeppshult
- bezwzględnie trzeba przestrzegać prostej, podstawowej zasady – żeliwne naczynia i woki Skeppshult zawsze myje się czystą wodą bez dodatku detergentów
- pod żadnym pozorem nie wolno myć żeliwa Skeppshult w zmywarce
- przed pierwszym użyciem wystarczy umyć woka gorącą wodą – i już można przyrządzać pyszności

Jak konserwować żeliwne woki Skeppshult
- woki Skeppshult wymagają bardzo niewielkiej ilości zabiegów pielęgnacyjnych, niemniej – trzeba zmienić nawyki, by odpowiednio dbać o żeliwo i wykorzystać jego potencjał
- po każdym użyciu trzeba pozostawić wok do ostygnięcia, wymyć, osuszyć i – by żeliwo się nie utleniało, a na woku nie pojawiały się plamki rdzy – delikatnie przetrzeć papierowym ręcznikiem zwilżonym olejem jadalnym
- raz na kilka miesięcy (dopiero wtedy, gdy odniosą Państwo wrażenie, że potrawy nieco przywierają do woka) warto uprażyć na jego dnie sól – na niewielkim ogniu przez kilka minut prażymy sól (zasypując nią dno), potem usuwamy ją i myjemy woka pod bieżącą wodą
- gdy żeliwo straci czarną barwę, a stanie się tytanowo-szare, oznaczać to będzie, że impregnujący woka olej jadalny wypłukał się w trakcie wielomiesięcznego jej używania – wtedy należy wlać do woka olej jadalny (niemal po brzegi) i gotować go na minimalnym płomieniu przez kilkanaście minut – wok wchłonie tyle oleju, ile potrzeba, by znowu, przez wiele miesięcy, dobrze służył (ten proces przeprowadza się – czasem – raz na 2-3 lata – wszystko zależy od częstotliwości używania naczynia)
 

Na co uważać w czasie użytkowania woka Skeppshult?
- podstawowa kwestia – woki myje się wyłącznie czystą wodą, zawsze ręcznie, nigdy w zmywarce
- nie należy rozgrzewać woka na palnikach Boost, czy turbo – żeliwo powinno nagrzewać się stopniowo
- woka należy pozostawić po użyciu do ostygnięcia; nie wolno zalewać go zimną wodą, gdyż grozi to rozerwaniem żeliwa
- na początku użytkowania woka, przez pierwsze kilka tygodni, nie jest wskazane używanie słodkich marynat, czy zalew na, np., bazie miodu, gdyż mogą się nadmiernie skarmelizować
- przez pierwszych kilka tygodni warto też nie używać gruboziarnistych przypraw – przyjdzie na nie czas, gdy wok się wygrzeje
- w woku Skeppshult nie wolno przechowywać potraw w lodówce
- zważając na fakt, iż żeliwo jest stworzone z węgla, żelaza i innych pierwiastków, ważnym jest, by z wokami Skeppshult nie mieli do czynienia alergicy uczuleni na metale
 

Kuchenki i piekarniki
- żeliwo jest materiałem, który doskonale sprawdzi się na każdym typie kuchenek – od gazowej, przez ceramiczną, elektryczną, sensorową, po indukcję
- woki z drewnianymi uchwytami nie nadają się do podpiekania i zapiekania potraw w piekarniku

Mistrz indukcji
- żeliwne woki znakomicie sprawdzają się na indukcji – żeliwo jest jednym z najlepszych materiałów ferromagnetycznych świata
- specjalna konstrukcja delikatnie wklęsłego dna woka Skeppshult zabezpiecza kuchnie indukcyjne i płyty ceramiczne przed porysowaniem, co zostało potwierdzone badaniami w laboratoriach Bosch-Siemens

Informacje o produkcie:
Producent Skeppshult
Przeznaczenie

- do gotowania, duszenia, smażenia w małej lub dużej ilości tłuszczu
- do gotowania, duszenia, smażenia w wysokich temperaturach różnego typu składników
- idealnie nadaje się do tworzenia orientalnych potraw
- świetnie sprawdza się przy obróbce termicznej różnych gatunków mięs i warzyw

Kolor czarny
Materiał

żeliwo

lakierowane drewno bukowe - uchwyt

Wymiary

pojemność 3,5 l
średnica 30 cm
waga 3,35 kg

Seria

Natural Selection

Gwarancja 25 lat
Pochodzenie

Szwecja

Cała prawda o woku - czyli oswajanie Orientu w polskiej kuchni

Cała prawda o woku - czyli oswajanie Orientu w polskiej kuchni

Polska kuchnia, jest, co tu dużo kryć, ciągle jeszcze „twardogłowa” i w wielu względach zacofana. Mówiąc „kuchnia polska” nie mam na myśli opasłego, pożółkłego tomu niejadalnych przepisów rodem z PRL-u, ale, co smutne – obecną, całkiem, wydawało by się nowoczesną, kuchnię przeciętnego, nie całkiem biednego, ale, niestety, ortodoksyjnego kulinarnie Polaka.

Jak używać i konserwować żeliwne patelnie i garnki Skeppshult?

Jak używać i konserwować żeliwne patelnie i garnki Skeppshult?

CIĘŻAR ŻELIWNYCH NACZYŃ ICH ATUTEM   Prosimy pamiętać, iż naczynia żeliwne firmy Skeppshult są wiele cięższe niż tradycyjne garnki i patelnie (waga każdego naczynia została podana w opisie produktu). Z tej racji do gotowania na nich trzeba niewielkiego „treningu”. Należy wypróbować, w którym miejscu uchwytu patelni znajdzie się najlepszy punkt podparcia – przeciwwaga do ciężaru naczynia.

Naczynia Skeppshult - skandynawski biały kruk czarnego żeliwa

Naczynia Skeppshult - skandynawski biały kruk czarnego żeliwa

Żeliwo jest przesycone symboliką. Kojarzy się z ziemią, pramaterią, siłami, z którymi człowiek może się zmierzyć, ale z którymi nie wygra. Faktura naturalnego żeliwa, na pozór porowata i szorstka, kryje w sobie potęgę czterech żywiołów. Takie właśnie, najpierwotniejsze, pradawne skojarzenia buduje seria doskonałych żeliwnych naczyń szwedzkiej marki Skeppshult.

Wszystkie produkty z tej serii

Pokaż wszystkie

Natural Selection - Żeliwny młynek do pieprzu, 27 cm

Producent: Skeppshult

Cena: 359 zł

Natural Selection - Żeliwny młynek do soli, 27 cm

Producent: Skeppshult

Cena: 359 zł

Natural Selection - Żeliwna patelnia, Ø 24 cm

Producent: Skeppshult

Cena: 379 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.