Warto obejrzeć

Produkty polecane

Güde - Karl Güde - Ręcznie kuty nóż do szpikowania, 13 cm

Karl Güde - Ręcznie kuty nóż do szpikowania, 13 cm

355 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-14 dni
darmowa dostawa

Z szacunku dla tradycji, w hołdzie protoplaście rodzinnej manufaktury Güde, która przetrwała zawieruchy dwóch wojen światowych i burzliwą historię XX wieku, mistrzowi kowalskiemu – Karl’owi Güde – zadedykowano unikatową, skrajnie klasyczną serię noży.
Te powstające na zamówienie klienta, ręcznie kute noże kuchenne, są tworzone identycznie, jak za czasów swojego wynalazcy – Karl’a Güde. Nie dość na tym – specjalnie dla tej serii stworzona została stopowa stal kuźnicza, z której tajemnej receptury słynie marka Güde. I trzeci element, który sprawia, że kute w XXI wieku noże sięgają prapoczątków znanej, niemieckiej manufaktury – to mosiężne, ręcznie wbijane nity, które łączą rękojeść z pięknego drewna wiśniowego z kutą stalą.
Seria noży Karl Güde znaczona jest symbolem trzech palm, co, dla znawców noży jest namacalnym dowodem ich niepowtarzalnej jakości i klasy, która w latach 20-tych XX wieku zauroczyła największe sławy świata kulinariów.
Gdy kroi się nożem z linii Karl Güde, tak naprawdę trzyma się w dłoni historię miłości do najprawdziwszego, kultywowanego z pokolenia na pokolenie, niespiesznego rzemiosła.
Zupełnie unikatowa, ręcznie kuta linia luksusowych, niemieckich noży kuchennych, Karl Güde, to zjawiskowy prezent dla tych, którzy kochają historię zaklętą w przedmiocie.
 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć. Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.
 

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

 

Noże marki Güde sprowadzamy na indywidualne zamówienie Klienta. Poprosimy Państwa o 100% przedpłaty.

Właściwości:

- luksusowy, ręcznie wykuwany nóż powstał dla uczczenia pamięci założyciela rodzinnej manufaktury Güde – Karl’a Güde, który w roku 1910 rozpoczął tradycję tworzenia unikatowych noży dla największych pasjonatów gotowania i mistrzów kucharskich
- noże z serii Karl Güde powstają w czasie żmudnego, całkowicie ręcznego procesu kucia, który jest identyczny, jak ten, który przeprowadzano na początku XX wieku
- znamiennym rysem linii ręcznie kutych, niemieckich noży kuchennych Karl Güde są mosiężne nity łączące stal z wykwintnym, ręcznie pasowanym i szlifowanym drewnem wiśni
- ostrze ręcznie kutego noża wykonano z jednego kawałka wysokojakościowej, specjalnie dla tej linii noży wytwarzanej, stopowej stali kuźniczej, ultratwardej i odpornej na korozję
- wykuwany tradycyjnymi metodami nóż z serii Karl Güde to prawdziwy pokaz możliwości mistrzów kowalstwa
- każdy nóż jest fenomenalnie wyważony, dzięki czemu można kroić nim całymi godzinami bez zmęczenia dłoni
- klinga noża jest ręcznie szlifowana i ostrzona, co zapewnia im długotrwałą, ekstremalną ostrość
- wszystkie noże z tej serii są hartowane w lodzie
- ręcznie dobierane, pasowane i szlifowane drewno wiśni tworzy luksusowe okładziny linii noży Karl Güde
- niemiecka firma Güde stworzyła nóż niemal doskonały – produkuje się go w procesie składającym się z ponad trzydziestu złożonych  operacji technologicznych
- produkt marki Güde  to niemiecka precyzja, ręczne rzemiosło najwyższej próby, elegancja i unikatowość każdego produktu
- wytrzymały i perfekcyjnie ostry nóż na lata i dla pokoleń
- noże Karl Güde nie nadają się do mycia w zmywarkach
- noży z linii Karl Güde nie powinny używać osoby uczulone na mosiądz

Informacje o produkcie:
Producent Güde
Przeznaczenie

- do szpikowania i drylowania mięsa
- do obierania warzyw i owoców

Materiał

- klinga noża – ręcznie kuta, hartowana w lodzie stopowa stal kuźnicza
- rękojeść noża – drewno wiśni
- nity łączące klingę z rękojeścią - mosiądz

Wymiary

długość klingi noża - 13 cm

Seria

Karl Güde

Pochodzenie

Niemcy

Nagrody

Seria luksusowych, ręcznie kutych noży Karl Güde została nagrodzona w roku 1923 prestiżowym, rozpoznawalnym na całym świecie znakiem handlowym Trzech Palm, symbolem najwyższej jakości produktów pochodzących z miasta Solingen.

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Jak ostrzyć i konserwować niemieckie noże Güde?

Jak ostrzyć i konserwować niemieckie noże Güde?

KONSERWACJA I OSTRZENIE NIEMIECKICH NOŻY GÜDE   Ręcznie kute, wyjątkowej jakości noże niemieckiej rodzinnej manufaktury Güde powstają z ultratwardej stali molibdenowo-wanadowo-chromowej, dzięki której przez wiele lat będą piękne. Unikatowe noże, bo tworzone przez mistrzów rzemiosła dla konkretnego Klienta, wymagają bardzo niewielkiego nakładu pracy, by zachować na długie lata w doskonałym stanie.

Noże do szpikowania mięs - wiedza w pigułce

Noże do szpikowania mięs - wiedza w pigułce

Wśród wielu typów noży, niektóre są tak specjalistyczne, że mimowolnie skazywane są na banicję. Gdyby zapytać laika, do czego służy nóż do szpikowania, zapewne poczuje się zdezorientowany. Noże do szpikowania wykorzystywane są najczęściej w dobrych restauracjach, hotelach i w kuchni tych pasjonatów gotowania, którzy przygotowują często potrawy z mięs.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.