Warto obejrzeć

Produkty polecane

Taidea - Kamień do ostrzenia japońskich noży, granulacja 240/1000

Kamień do ostrzenia japońskich noży, granulacja 240/1000

190 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Ceramiczny kamień do ostrzenia noży kuchennych – i japońskich i tradycyjnych, europejskich – stworzony przez specjalistę w dziedzinie profesjonalnych ostrzałek, chińską firmę Taidea, pozwoli nadać prawdziwego charakteru stępionym nożom kuchennym.
Gradacja dwustronnego kamienia do ostrzenia – 240/1000 gwarantuje uzyskanie perfekcyjnie wypolerowanej, długo utrzymującej ostrość klingi.
Oryginalne japońskie noże trzeba ostrzyć pod kątem 15-20 stopni. Trzeba pamiętać, by kamień ceramiczny namoczyć 5-7 minut wcześniej, przed ostrzeniem.

 

Fachowy artykuł precyzyjnie wyjaśni Państwu, jaką gradację (ziarnistość) kamienia należy wybrać, by noże zawsze były perfekcyjnie ostre.
 

Zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym pokazane zostały metody ostrzenia na kamieniach ceramicznych (zakładka Video).

Właściwości:

- granulacja 240 - do naprawiania struktury klingi noży
- granulacja 1000 - do standardowego ostrzenia noży i zachowania optymalnych parametrów ostrza
- kamień należy moczyć w wodzie przed ostrzeniem przez 5-7 minut
- w trakcie ostrzenia, gdy kamień wyschnie, należy go spryskać wodą
- nóż trzyma się pod kątem 10-20 stopni w stosunku do kamienia
- ostrzy się płynnymi, posuwistymi ruchami – od siebie i do siebie

- noże jednostronne ostrzy się w 80% z przodu, w 20% z tyłu (jako „przód” rozumiemy prawą stronę noża trzymanego w prawej ręce)
- noże obustronne – 70% z przodu, 30% z tyłu

Informacje o produkcie:
Producent Taidea
Materiał

utwardzana ceramika

Wymiary

długość 18 cm
szerokość 6 cm
wysokość 2,7 cm

Gwarancja 36 miesięcy
Pochodzenie

Chiny

Na jakich kamieniach ostrzyć japońskie noże? Jak dobrać ziarnistość ostrzałki

Na jakich kamieniach ostrzyć japońskie noże? Jak dobrać ziarnistość ostrzałki

Kamienie ceramiczne przestały być, szczęśliwie, persona non grata w polskiej kuchni. Normalnym stało się ostrzenie japońskiego noża na kamieniach o różnej ziarnistości (czyli gradacji, zwanej też granulacją). Tego typu ostrzałki pozwalają bardzo precyzyjnie, łatwo i równomiernie na całej długości klingi ostrzyć doskonałe, kute, japońskie noże.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.