Warto obejrzeć

Produkty polecane

Taidea - Kamień do ostrzenia japońskich noży, granulacja 1000/3000

Kamień do ostrzenia japońskich noży, granulacja 1000/3000

250 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Ostrzałka ceramiczna – zwana również kamieniem wodnym – służy, nade wszystko, do ostrzenia japońskich noży kuchennych. Specjalnie wypalana i utwardzana ceramika kamienia o gradacji 1000/3000 pozwoli perfekcyjnie ostrzyć noże wykute ze stali wysokowęglowej (tradycyjne noże japońskie marek Chroma, Tojiro i innych) oraz klasyczne, kute noże europejskie, które powstały z dobrej gatunkowo stali, np. molibdenowo-wanadowej.
Kamień ceramiczny, stworzony przez specjalistę w dziedzinie profesjonalnych ostrzałek, chińską firmę Taidea, pozwoli nadać prawdziwego charakteru regularnie ostrzonym nożom kuchennym.
Kamień o granulacji 1000/3000 służy do perfekcyjnego ostrzenia noży. Dzięki zastosowaniu kamienia ceramicznego noże będą długo utrzymywały swą ostrość.
Powierzchnię o ziarnistości 3000 należy stosować dopiero po ostrzeniu pierwszą stroną ostrzałki ceramicznej o ziarnistości 1000.
Kamień Taidea należy stosować do tzw. „codziennego” ostrzenia noży (faktycznie proces ten przeprowadza się raz na kilka tygodni).
Oryginalne japońskie noże trzeba ostrzyć pod kątem 15-20 stopni. Trzeba pamiętać, by kamień ceramiczny namoczyć w wodzie 5-7 minut wcześniej, przed ostrzeniem.


Fachowy artykuł precyzyjnie wyjaśni Państwu, jaką gradację (ziarnistość) kamienia należy wybrać, by noże zawsze były perfekcyjnie ostre.
 

Zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym pokazane zostały metody ostrzenia na kamieniach ceramicznych (zakładka Video).

Właściwości:


- granulacja 1000 - do regularnego ostrzenia noży
- granulacja 3000 - dla uzyskania perfekcyjnej ostrości
- wygodna, gumowa podkładka pozwoli pewnie osadzić kamień, co ułatwia ostrzenie noży

 
Sposób ostrzenia
- kamień należy moczyć 5-7 minut w wodzie
- w trakcie ostrzenia, gdy wyschnie, należy go spryskać wodą
- nóż trzyma się pod kątem 10-20o w stosunku do kamienia
- ostrzy się płynnymi, posuwistymi ruchami – od siebie i do siebie
- noże jednostronne ostrzy się w 80% z przodu, w 20% z tyłu (jako „przód” rozumiemy prawą stronę noża trzymanego w prawej ręce)
- noże obustronne – 70% z przodu, 30% z tyłu

Informacje o produkcie:
Producent Taidea
Materiał

wypalana i utwardzana ceramika

Wymiary

długość 18 cm
szerokość 6 cm
wysokość 2,7 cm

Gwarancja 36 miesięcy
Pochodzenie

Chiny

Na jakich kamieniach ostrzyć japońskie noże? Jak dobrać ziarnistość ostrzałki

Na jakich kamieniach ostrzyć japońskie noże? Jak dobrać ziarnistość ostrzałki

Kamienie ceramiczne przestały być, szczęśliwie, persona non grata w polskiej kuchni. Normalnym stało się ostrzenie japońskiego noża na kamieniach o różnej ziarnistości (czyli gradacji, zwanej też granulacją). Tego typu ostrzałki pozwalają bardzo precyzyjnie, łatwo i równomiernie na całej długości klingi ostrzyć doskonałe, kute, japońskie noże.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.