Warto obejrzeć

Produkty polecane

Demeyere - John Pawson - Luksusowa, klasyczna, stalowa patelnia, Ø 20 cm

John Pawson - Luksusowa, klasyczna, stalowa patelnia, Ø 20 cm

805 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 7-14 dni
darmowa dostawa

Belgijska marka Demeyere, której sława sięgnęła największych i najbardziej cenionych kuchni restauracji i hoteli świata, w 100-letnią rocznicę swojego istnienia stworzyła wraz z brytyjskim architektem i designerem linię naczyń sygnowaną jego nazwiskiem. John Pawson, spełniając swoje upodobanie do minimalizmu, zaproponował Demeyere linię luksusowych, stalowych garnków i patelni, z których emanuje potęga i swoisty spokój zaczerpnięty z ducha Zen.
Stalowe, płytkie patelnie Demeyere, z linii John Pawson, szokują pod wieloma względami. Przede wszystkim – to już nie patelnie ze stali, ale zjawisko inżynierii kuchennej. Genialna, 7-warstwowa konstrukcja dna i ścianek – 7-PlyMaterial® - stworzona została ze stali, stopu aluminium, który otaczają dwie warstwy czystego aluminium oraz opatentowanego przez Demeyere stopu TriplInduc®. Wszystkie warstwy tworząc jednolitą, niezwykle potężną strukturę, wykorzystują zjawisko synergii – stalowe patelnie John Pawson nagrzewają się od dna, po same brzegi w, dosłownie, kilkanaście sekund (czas sprawdzony na płytach indukcyjnych). Te masywne, potężne patelnie zadziwiają grubością ścianek i dna, która sięga nawet (w zależności od średnicy patelni) do 4,8 mm!
Kolejna ich zaleta - na tych patelniach można smażyć z minimalnym dodatkiem tłuszczu, co zasadniczo było wykluczone w przypadku tradycyjnych patelni ze stali. Opatentowane technologie Demeyere i specyficzna obróbka stali stworzyły z patelni belgijskiej marki unikat na skalę światową.
Istotną cechą charakterystyczną luksusowych, klasycznych patelni Demeyere jest stworzona specjalnie dla nich powłoka Silvinox®, która – za sprawą usunięcia żelaza z powierzchni stali, sprawia, że naczynia zawsze będą srebrzystobiałe. Co zjawiskowe, na tak przygotowanej stalowej powierzchni nie widać odcisków palców, co minimalizuje przenoszenie bakterii i zarazków z rąk na powierzchnię naczyń.
Do tego – 30 lat gwarancji producenta (w przypadku kuchni profesjonalnej – 10 lat) oraz masywny, kuty, spawany uchwyt tworzą z płytkich patelni Demeyere John Pawson prawdziwe naczynia marzeń.
 

Niemniej - trzeba mieć sporą kulinarną świadomość, by docenić nadzwyczajną technologię i jakość tych patelni. Mamy nadzieję, że fachowe artykuły naszego specjalisty z zakresu żywienia przybliżą Państwu ideę stalowych arcy-naczyń Demeyere. Artykuły przyniosą informacje na temat opatentowanych technologii marki Demeyere, a także konserwacji stali i zjawiska synergii, które pełni niezwykle ważną rolę w świecie nowoczesnych technologii kulinarnych.

W zakładce Video znajdą Państwo szereg filmów prezentujących możliwości stalowych garnków i patelni Demeyere. Wprawdzie w filmach najczęściej pojawiają się naczynia z linii Atlantis, niemniej wszystkie prezentowane technologie dotyczą również serii John Pawson.

 

Główne cechy stalowych, klasycznych patelni John Pawson
- 7-warstwowe ścianki i dno patelni, 7-PlyMaterial®, gwarantują wyśmienitą dystrybucję ciepła
- powłoka Silvinox® zapewni idealną, srebrno-białą barwę patelni przez całe lata
- 30 lat gwarancji producenta (do użytku domowego)
- do używania na każdym typie kuchenki; do zapiekania potraw w piekarniku
- patelnie nie są przeznaczone dla alergików

Właściwości:

Demeyere - inżynieria smażenia
- belgijska marka Demeyere założyła już na samym początku istnienia, że będzie tworzyć tak specyficznie skonstruowane patelnie, by za ich sprawą zyskać optymalnie i zdrowo przyrządzane, smażone, duszone i pieczone potrawy
- Demeyere zbadało, że nie wszystkie naczynia z danej linii muszą posiadać identyczną grubość ścianek – dzięki temu odkryciu już w latach 60-tych XX wieku Demeyere zaczęło eksperyment z różnymi materiałami składającymi się na kolejne warstwy naczyń
- wg badań Demeyere najgrubsze ścianki i dna powinny posiadać patelnie, których używa się do specyficznych kuchennych czynności (są częściej i mocniej eksploatowane) bądź stawiane na palnikach o większej mocy – jak, np. najczęściej wykorzystywane w kuchni płytkie patelnie, dlatego patelnie tego typu wyposażono w technologię 7-PlyMaterial, czyli 7-warstwowe dno i ścianki
- tradycyjnie każda inna marka tworzy naczynia z danej linii o identycznej grubości ścianek – Demeyere odeszło od tej koncepcji, zyskując naczynia wiele bardziej ekonomiczne w użytkowaniu
- dzięki technologiom Demeyere można dynamicznie smażyć zarówno w niskich, jak i wysokich temperaturach bez ryzyka, że patelnia się wypaczy, czy przegrzeje
 

Każdy element jest istotny
- Demeyere, tworząc luksusowe naczynia ze stali szlachetnej, wykorzystuje opatentowane przez siebie rozwiązania i materiały, by zyskać najbardziej optymalny efekt synergii
- tu nie ma zbędnych elementów, ani takich, które osłabiałyby konstrukcję naczynia – np. kute uchwyty ze stali szlachetnej są spawane i zgrzewane z naczyniem, by nity nie przebijały ścianki i nie zmniejszały właściwości termicznych patelni
- genialnie obmyślone płytkie patelnie, posiadające identycznie grube (sięgające nawet 4,8 mm) dno i ścianki ze stali, rozprowadzają ciepło od podstawy aż po brzegi tak szybko, by bez strat właściwości odżywczych i witamin przyrządzić maksymalnie zdrową, smażoną, czy zapiekaną potrawę
 

Idealnie higieniczne naczynia
- Demeyere od zawsze dążyło do tworzenia naczyń, które będą maksymalnie higieniczne - spawane uchwyty zasadniczo wykluczają szansę rozwijania się bakterii i drobnoustrojów chorobotwórczych w przestrzeniach między uchwytem a ściankami patelni
- w miejsca łączeń nie dostaje się woda, tłuszcz, czy brud, dlatego można powiedzieć, że naczynia Demeyere spełniają najwyższe standardy zdrowej kuchni
- specjalnie opracowana powierzchnia stali - Silvinox® - nie pozwala zostawiać na patelniach odcisków palców (to ważne nie tylko ze względów estetycznych, ale i z racji zapewnienia ochrony przed przenoszonymi na rękach zarazkami i bakteriami)
- zdumiewającym jest fakt, iż Demeyere stworzyło patelnie ze stali szlachetnej, której właściwości są zbliżone do naczyń wyposażonych w faktor antybakteryjny
 

Opatentowane technologie Demeyere
- najstarsza z technologii Demeyere, Silvinox®, opracowana w 1960 roku, polega na unikalnej, elektrochemicznej obróbce powierzchni stali tak, by nie pojawiały się na nie odciski palców; dzięki usunięciu żelaza i zanieczyszczeń z powierzchni stali szlachetnej Demeyere stworzyło naczynia, które nigdy nie zmienią barwy, zawsze będą srebrzysto-białe
- 7-PlyMaterial® - 7-warstwowe dna i ścianki patelni z linii John Pawson składają się ze stali szlachetnej, dwóch warstw aluminium otaczającego aluminiowy stop oraz tworzącego właściwe dno patelni, trójwarstwowego stopu TriplInduc® opatentowanego przez Demeyere
- dzięki takiej, nadzwyczaj skomplikowanej, wielowarstwowej konstrukcji dna i ścianek, patelnie genialnie przewodzą ciepło, niezwykle długo je akumulują i pozwalają smażyć na minimalnej mocy palnika – zyskuje się w ten sposób niskokaloryczne, doskonale aromatyczne potrawy
 

Na jakich kuchenkach smażyć na patelniach Demeyere
- wszystkie technologie marki Demeyere dedykowane są, nade wszystko, kuchniom indukcyjnym, na których będą w pełni wykorzystywały swój potencjał
- niemniej - tego typu patelnie można wykorzystać również na wszystkich innych typach kuchenek – przez gazowe, ceramiczne, elektryczne, czy halogenowe
 

Mycie i konserwacja patelni Demeyere
- patelnie Demeyere z linii John Pawson nadają się do mycia w każdym typie zmywarki; można je, oczywiście, myć ręcznie
- Demeyere gwarantuje, że po latach używania i mycia w zmywarce luksusowej jakości stal, z której tworzone są unikatowe naczynia, nie wyblaknie i nie będzie nosiła śladów zarysowania – naczynia Demeyere zostały pozbawione mikroelementów żelaza, co zapewniło im długowieczną, pięknie srebrzystą barwę
- warto pamiętać, by, przy używaniu naczyń Demeyere na kuchniach gazowych od czasu do czasu przetrzeć je mleczkiem do czyszczenia stali szlachetnej – gaz, jako tłuste paliwo, zostawia ślady na stali
 

Nie dla alergików
- niestety, z racji właściwości stali szlachetnej, która zawiera chrom i nikiel, patelnie Demeyere nie powinny być stosowane przez alergików i osoby uczulone na w/w metale

Informacje o produkcie:
Producent Demeyere
Przeznaczenie

- do ultrazdrowego, dietetycznego, niemal beztłuszczowego smażenia
- do podpiekania i zapiekania potraw w piekarniku w temperaturze do 240 stopni Celsjusza
- patelnie z linii John Pawson, marki Demeyere, wyśmienicie nadają się do serwowania potraw na stół, gdyż ich 7-warstwowe ścianki i dno pozwala bardzo długo zachować ciepło mięs, ryb, zapiekanek, czy innych przysmaków

Kolor srebrny
Materiał

- srebrzysta satynowana stal szlachetna
- 7-warstwowe dno i ścianki (ponad 3 mm grubości) 7-PlyMaterial® (w tym – warstwa stali szlachetnej, stopu aluminium, 2 warstwy czystego aluminium, i trójwarstwowy stop TriplInduc®)
- kuty, spawany stalowy uchwyt

Wymiary

średnica 20 cm
średnica dna 14 cm
wysokość patelni 4 cm

Seria

Demeyere John Pawson

Gwarancja 30 lat – kuchnia domowa; 10 lat kuchnia profesjonalna
Pochodzenie

Belgia

Super-stal dla super-Kowalskiego - naczynia John Pawson i Atlantis Demeyere

Super-stal dla super-Kowalskiego - naczynia John Pawson i Atlantis Demeyere

Belgijska, rodzinna firma Demeyere, należąca obecnie do koncernu Zwilling J.A. Henckels, realizuje z rozmachem mickiewiczowskie apostrofy – „sięgaj, gdzie wzrok nie sięga” i „ponad poziomy wylatuj”. Demeyere, być może, dzieł Mickiewicza nie zna, ale za to ma w sobie ducha odkrywcy i pioniera.

Akcent na doskonałość - przegląd opatentowanych technologii marki Demeyere

Akcent na doskonałość - przegląd opatentowanych technologii marki Demeyere

Od wczesnych lat 90-tych ubiegłego wieku jestem zawodowo związany z najróżniejszymi technologiami i technikami kuchennymi. Gotowałem już, niemal, we wszystkim, co oferuje bogaty świat luksusowych kulinariów. Od lat testuję sprzęt, który trafia później do oferty moich sklepów – SmakProstoty.

Zjawisko synergii w naczyniach Demeyere

Zjawisko synergii w naczyniach Demeyere

W kuchni, poza samym gotującym, niepodzielnie rządzą prawa fizyki, o czym się często nie pamięta. Wystarczy spojrzeć na fizykę wrzącej wody, czy dyfuzję aromatu rozchodzącego się w powietrzu. Fizyka wykorzystywana jest równie często w konstruowaniu nowoczesnych naczyń i utensyliów kuchennych.

Jak konserwować naczynia ze stali szlachetnej?

Jak konserwować naczynia ze stali szlachetnej?

Stal szlachetna stała się nieodłącznym towarzyszem egzystencji człowieka XXI wieku. Aby jednak długo zachwycała swoją niepowtarzalną estetyką, należy stosować się do zasad jej pielęgnowania.   1. Stalowe garnki, patelnie, czy woki najlepiej czyścić ściereczką z mikrofazy lub innymi, pochodnymi, równie delikatnymi materiałami.

Jak smażyć na patelni ze stali szlachetnej

Jak smażyć na patelni ze stali szlachetnej

Patelnie ze stali szlachetnej nie są, wbrew popularnemu wyobrażeniu, tak przyjazne gotującemu, jak może się to na pierwszy rzut oka wydawać. Mówię tu o smażeniu na nowej patelni, która będzie na początku współpracy stroić fochy, przeszkadzać i dokuczać. Po dwóch, trzech razach przypali mięso, za mocno zetnie białko, będzie robić wszystko na przekór swojemu właścicielowi.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.