Warto obejrzeć

Produkty polecane

Wüsthof - Ikon - Kuty orientalny nóż Santoku, 17 cm

Ikon - Kuty orientalny nóż Santoku, 17 cm

737 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Wysokiej klasy noże, należące do grupy sprzętów Premium, muszą być niezwykle odporne na zużycie, doskonale ostre i piękne. Wszystkie te wymogi spełnia seria Ikon, niemieckiej marki Wüsthof, producenta, który cieszy się ponad 200-letnią tradycją i olbrzymią renomą na całym świecie.

Każdy nóż z linii Ikon powstaje z jednego kawałka kutej stali chromowo-molibdenowo-wanadowej o symbolu X50CrMoV15. Jej twardość wynosi aż 58 stopni HRC w skali Rockwella. To akurat wyróżnia noże Wüsthof na tle innych niemieckich noży, których twardość stali jest często wiele niższa.

Tak przygotowana, hartowana w lodzie i ze znawstwem kuta stal sprawia, że noże Ikon są bardzo ostre. Proces ostrzenia przeprowadzany jest ręcznie, by maksymalnie wykorzystać moc stali, z której powstają te urokliwe noże.

 

Świetnie wyważone i wyprofilowane noże Ikon wyposażono w rękojeść z niezwykle twardego, odpornego na czynniki zewnętrzne, pięknego drewna Grenadill, odmiany hebanu. To afrykańskie drewno nadało nożom Ikon wyrafinowania i prawdziwej subtelności.

Noże niemieckiej marki Wüsthof goszczą od wieków i w profesjonalnych i domowych kuchniach. Logo zdobiące noże Wüsthof’a - trójząb - odwołuje się do trzech bardzo istotnych dla niemieckiego producenta wartości: pasji, pracowitości i doskonałości. Faktycznie, kiedy wziąć do ręki noże Ikon, czuje się wręcz emanującą z nich siłę. To ostrza dla tych, którzy kochają kroić bez kompromisów.

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć. Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

 

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

Właściwości:

O nożach Ikon marki Wüsthof

- wyjątkowa, bo jedna z najnowocześniejszych na świecie kuźnia niemieckiej marki Wüsthof bazuje na ponad 200 latach doświadczeń całych pokoleń kowali

- niemiecki producent bardzo dba o ekologię - proces produkcji noży nie szkodzi środowisku

 

Stal noży Ikon Wüsthof

- noże powstały z kutej stali chromowo-molibdenowo-wanadowej o symbolu X50CrMoV15, która jest ostra, elastyczna i bardzo trwała

- noże Ikon mają twardość 58 stopni HRC w skali Rockwella

- ręcznie ostrzone noże stanowią przykład prawdziwego rzemiosła najwyższej próby

- noże Ikon Wüsthof możesz bardzo łatwo ponownie naostrzyć

 

Rękojeść

- wygodnie profilowana rękojeść nie ślizga się w dłoni, nie męczy nadgarstka

- wykonano ją z odpornego na czynniki zewnętrzne afrykańskiego drewna Grenadill, które jest tak twarde jak heban

 

Wyważenie noży

- dedykowane profesjonalistom i wymagającym krojącymi noże Ikon są doskonale wyważone - godziny krojenia nie męczą dłoni i nadgarstka


Ostrzenie noży Wüsthof

- noże Wüsthof naostrzysz na ostrzałkach kółkowych, prętowych, elektrycznych

 - możesz je również ostrzyć na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych o gradacjach 1000 do 8000


Używanie i konserwacja

- nie zostawiaj na nożu resztek krojonych produktów; po każdym użyciu umyj go i wysusz

- niemieckie noże Wüsthof myj ręcznie z dodatkiem płynów do naczyń

- krój na deskach ze szlachetnych gatunków drewna

Informacje o produkcie:
Producent Wüsthof
Przeznaczenie

- do siekania warzyw i owoców

- do szatkowania, krojenia

- do cięcia delikatnego mięsa i ryb

Materiał

- kuta stal chromowo-molibdenowo-wanadowa o symbolu X50CrMoV15 o twardości 58 stopni HRC w skali Rockwella

- rękojeść - afrykańskie drewno Grenadill, rodzaj hebanu

Wymiary

długość ostrza 17 cm

Seria

Wüsthof Ikon

Pochodzenie

Solingen, Niemcy

Japońskie noże Santoku - wiedza w pigułce

Japońskie noże Santoku - wiedza w pigułce

Kuchnia europejska od wielu lat stara się urozmaicić mnogość potraw i różnorodność smaków, sięgając, po raz kolejny w historii, po inspirację do państw azjatyckich i Japonii. Tamtejsza kuchnia wyspecjalizowała się do tego stopnia, że, wraz z rozwojem trendów kulinarnych powstawały równolegle specjalnie dla nich dedykowane noże i utensylia.

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Wszystkie produkty z tej serii

Pokaż wszystkie

Ikon - Kuty niemiecki nóż do warzyw, 9 cm

Producent: Wüsthof

Cena: 397 zł

Ikon - Kuty niemiecki nóż uniwersalny, 12 cm

Producent: Wüsthof

Cena: 423 zł

Ikon - Kuty niemiecki nóż uniwersalny, 16 cm

Producent: Wüsthof

Cena: 530 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.