Warto obejrzeć

Produkty polecane

Wüsthof - Ikon - Kuty niemiecki nóż do porcjowania i filetowania, 20 cm

Ikon - Kuty niemiecki nóż do porcjowania i filetowania, 20 cm

639 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Wysokiej klasy noże, należące do grupy sprzętów Premium, muszą być niezwykle odporne na zużycie, doskonale ostre i piękne. Wszystkie te wymogi spełnia seria Ikon, niemieckiej marki Wüsthof, producenta, który cieszy się ponad 200-letnią tradycją i olbrzymią renomą na całym świecie.

Każdy nóż z linii Ikon powstaje z jednego kawałka kutej stali chromowo-molibdenowo-wanadowej o symbolu X50CrMoV15. Jej twardość wynosi aż 58 stopni HRC w skali Rockwella. To akurat wyróżnia noże Wüsthof na tle innych niemieckich noży, których twardość stali jest często wiele niższa.

Tak przygotowana, hartowana w lodzie i ze znawstwem kuta stal sprawia, że noże Ikon są bardzo ostre. Proces ostrzenia przeprowadzany jest ręcznie, by maksymalnie wykorzystać moc stali, z której powstają te urokliwe noże.

 

Świetnie wyważone i wyprofilowane noże Ikon wyposażono w rękojeść z niezwykle twardego, odpornego na czynniki zewnętrzne, pięknego drewna Grenadill, odmiany hebanu. To afrykańskie drewno nadało nożom Ikon wyrafinowania i prawdziwej subtelności.

Noże niemieckiej marki Wüsthof goszczą od wieków i w profesjonalnych i domowych kuchniach. Logo zdobiące noże Wüsthof’a - trójząb - odwołuje się do trzech bardzo istotnych dla niemieckiego producenta wartości: pasji, pracowitości i doskonałości. Faktycznie, kiedy wziąć do ręki noże Ikon, czuje się wręcz emanującą z nich siłę. To ostrza dla tych, którzy kochają kroić bez kompromisów.

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć. Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

 

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

 

 

 

Właściwości:

O nożach Ikon marki Wüsthof

- wyjątkowa, bo jedna z najnowocześniejszych na świecie kuźnia niemieckiej marki Wüsthof bazuje na ponad 200 latach doświadczeń całych pokoleń kowali

- niemiecki producent bardzo dba o ekologię - proces produkcji noży nie szkodzi środowisku

 

Stal noży Ikon Wüsthof

- noże powstały z kutej stali chromowo-molibdenowo-wanadowej o symbolu X50CrMoV15, która jest ostra, elastyczna i bardzo trwała

- noże Ikon mają twardość 58 stopni HRC w skali Rockwella

- ręcznie ostrzone noże stanowią przykład prawdziwego rzemiosła najwyższej próby

- noże Ikon Wüsthof możesz bardzo łatwo ponownie naostrzyć

 

Rękojeść

- wygodnie profilowana rękojeść nie ślizga się w dłoni, nie męczy nadgarstka

- wykonano ją z odpornego na czynniki zewnętrzne afrykańskiego drewna Grenadill, które jest tak twarde jak heban

 

Wyważenie noży

- dedykowane profesjonalistom i wymagającym krojącymi noże Ikon są doskonale wyważone - godziny krojenia nie męczą dłoni i nadgarstka


Ostrzenie noży Wüsthof

- noże Wüsthof naostrzysz na ostrzałkach kółkowych, prętowych, elektrycznych

 - możesz je również ostrzyć na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych o gradacjach 1000 do 8000


Używanie i konserwacja

- nie zostawiaj na nożu resztek krojonych produktów; po każdym użyciu umyj go i wysusz

- niemieckie noże Wüsthof myj ręcznie z dodatkiem płynów do naczyń

- krój na deskach ze szlachetnych gatunków drewna

Informacje o produkcie:
Producent Wüsthof
Przeznaczenie

- idealny do plasterkowania szynki i wędlin oraz łososia

- przyda się do porcjowania pieczeni

Materiał

- kuta stal chromowo-molibdenowo-wanadowa o symbolu X50CrMoV15 o twardości 58 stopni HRC w skali Rockwella

- rękojeść - afrykańskie drewno Grenadill, rodzaj hebanu

Wymiary

długość ostrza 20 cm

Seria

Wüsthof Ikon

Pochodzenie

Solingen, Niemcy

Noże do porcjowania szynki, pieczeni, łososia - wiedza w pigułce

Noże do porcjowania szynki, pieczeni, łososia - wiedza w pigułce

Zdarzają się takie dziedziny kulinariów, które wymagają specjalistycznych noży. Jednym z bardzo typowych dla porcjowania i plastrowania mięs, wędlin i ryb, zwłaszcza łososia, jest niezwykle długi i smukły nóż o bardzo ostrej klindze.          Tego typu noże osiągają długość do, nawet, ponad 30 cm.

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Wszystkie produkty z tej serii

Pokaż wszystkie

Ikon - Kuty niemiecki nóż do warzyw, 9 cm

Producent: Wüsthof

Cena: 397 zł

Ikon - Kuty niemiecki nóż uniwersalny, 12 cm

Producent: Wüsthof

Cena: 423 zł

Ikon - Kuty niemiecki nóż uniwersalny, 16 cm

Producent: Wüsthof

Cena: 530 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.