Warto obejrzeć

Produkty polecane

Tojiro - Handmade Exclusive - Ręcznie kuty 21-warstwowy japoński nóż uniwersalny, 12 cm

Handmade Exclusive - Ręcznie kuty 21-warstwowy japoński nóż uniwersalny, 12 cm

1860 zł

Produkt jest dostępny na zamówienie. Czas wysyłki: 10-14 dni
darmowa dostawa

Koncern Fujitora, właściciel rozpoznawalnej japońskiej marki Tojiro, znany z noży dobrych i bardzo dobrych, ale z reguły kutych masowo, zaszokował świat, wprowadzając na rynek unikatowe, mistrzowskie ostrza. Seria Handmade Exclusive to powrót do korzeni japońskiego, tradycyjnego rzemiosła. Te przepiękne, mistrzowskie noże Takumi kute są z tworzących damasceński dziwer 21 warstw stali Yasuki Shirogami, zwanej potocznie White Paper Steel.
Noże powstają w całkowicie ręcznym procesie kucia. W efekcie każde ostrze jest inne, niemal zindywidualizowane. Dwa noże o identycznej długości, czy kształcie nigdy nie będą bliźniaczo podobne.
Twardość stali ostrzy Handmade Exclusive wynosi 60-61 stopni HRC w skali Rockwella. Ręcznie wykonana rękojeść z ciemnego hebanu nadaje nożom prawdziwie tajemniczego uroku.
 

Główne cechy japońskich noży Handmade Exclusive
- 21 warstw stali Yasuki Shirogami
- rdzewne
- rękojeść z hebanu
- klasa ostrości - perfekcyjna
 

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć. Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.
 

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

Właściwości:

charakterystyka ręcznie kutych japońskich noży Handmade Exclusive
- 21-warstwowe noże Tojiro Handmade Exclusive powstają na specjalne zamówienie koncernu Fujitora - różnią się wszystkim od klasycznych noży tej marki
- seria Handmade Exclusive kuta jest w ortodoksyjnych, japońskich kuźniach, które współpracują z marką Tojiro
- dzięki całkowicie ręcznemu procesowi kucia, ostrzenia, pasowania rękojeści mamy tu do czynienia z mistrzowskimi nożami Takumi, z których każdy przesiąknięty jest prawdziwą historią tradycyjnego, japońskiego rzemiosła
- doskonale wyważone, kute przez mistrzów noże, pozwalają kroić całymi godzinami bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
- noże dedykowane są zarówno profesjonalistom, sushi-masterom, jak i wszystkim pasjonatom klasycznych, ortodoksyjnych japońskich noży tworzonych bez kompromisów
 

typ i twardość stali
- wysokowęglowa stal Yasuki Shirogami, skuwana warstwa po warstwie, tworzy piękny damasceński dziwer 21-warstwowych japońskich noży
- hartowana tradycyjnymi metodami stal Yasuki Shirogami jest niepolerowana, co nadaje nożom pierwotnej dzikości i wyrazistości
- noże mają twardość na poziomie 60-61 stopni HRC w skali Rockwella, są perfekcyjnie ostre, długo zachowują ostrość, łatwo jest je naostrzyć na wysokiej klasy kamieniach
 

rękojeść
- ręcznie dobierana, pasowana i szlifowana rękojeść noży Handmade Exclusive powstała z drewna hebanu wzmocnionego skuwką z bawolego rogu
 

użytkowanie
- noże z linii Handmade Exclusive marki Tojiro są rdzewne, stąd zaraz po użyciu należy je umyć i osuszyć
- noży z tej linii nie wolno myć w zmywarce
- ostrza mistrzowskich noży Tojiro warto co jakiś czas przetrzeć bibułką, czy papierowym ręcznikiem nasączonym tradycyjnym olejem roślinnym
- do krojenia zalecamy wyłącznie wysokiej jakości deski z wysezonowanego drewna dębowego, teakowego, bambusowego, jesionowego, czy drewna Hinoki
 

przechowywanie
- noże Handmade Exclusive Tojiro przechowuje się na pulpitach lub na listwach magnetycznych; noże nie mogą mieć kontaktu z metalowymi przedmiotami w szufladzie
 

ostrzenie
- do ostrzenia noży Handmade Exclusive Tojiro należy używać kamieni 1000/3000, a do nadania im doskonałej ostrości kamieni o gradacji 5000, 8000
- stępione ostrza naprawia się na gradacjach od 240 do 800
- do ostrzenia mistrzowskich noży Tojiro warto użyć wysokiej klasy kamieni syntetycznych np. marek Zwilling, czy Miyabi

Informacje o produkcie:
Producent Tojiro
Przeznaczenie

- do mniej wymagających i delikatniejszych czynności
- do krojenia, rozdrabniania mięsa i warzyw
- do wykrawania mięsa od kości

Materiał

21 warstw skuwanej warstwami stali wysokowęglowej Yasuki Shirogami
rękojeść - drewno hebanu
skuwka - bawoli róg

Wymiary

długość ostrza 12 cm

Seria

Handmade Exclusive Yasuki Shirogami

Pochodzenie

Japonia

Noże uniwersalne - wiedza w pigułce

Noże uniwersalne - wiedza w pigułce

Mówiąc o nożu uniwersalnym, warto zadać pytanie, czy istnieje coś takiego, jak przedmiot w swojej funkcjonalności całkowicie uniwersalny. Nie chodzi tu, bynajmniej, o rzecz jedną do wszystkich możliwych czynności świata, ale – w tym przypadku – o nóż, który wyręczy, czy zastąpi wszystkie inne.

Jak konserwować i ostrzyć japońskie noże Tojiro?

Jak konserwować i ostrzyć japońskie noże Tojiro?

KONSERWACJA I OSTRZENIE JAPOŃSKICH NOŻY TOJIRO   Niezależnie od tego, czy dana linia noży Tojiro należy do grupy tradycyjnych japońskich noży, czy też zeuropeizowanych, wszystkie powstają w Japonii, w mieści Fujitora. Tojiro produkuje bardzo szeroką gamę noży, wykorzystując materiały o różnej specyfice i właściwościach.

Na jakich kamieniach ostrzyć japońskie noże? Jak dobrać ziarnistość ostrzałki

Na jakich kamieniach ostrzyć japońskie noże? Jak dobrać ziarnistość ostrzałki

Kamienie ceramiczne przestały być, szczęśliwie, persona non grata w polskiej kuchni. Normalnym stało się ostrzenie japońskiego noża na kamieniach o różnej ziarnistości (czyli gradacji, zwanej też granulacją). Tego typu ostrzałki pozwalają bardzo precyzyjnie, łatwo i równomiernie na całej długości klingi ostrzyć doskonałe, kute, japońskie noże.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.