Warto obejrzeć

Produkty polecane

Chroma - Haiku Kurouchi Tosa - Japoński nóż mistrzowski do warzyw, Nakiri, 16,5 cm

Haiku Kurouchi Tosa - Japoński nóż mistrzowski do warzyw, Nakiri, 16,5 cm

1079 zł

Produkt jest NIEDOSTĘPNY, PRZEPRASZAMY.
darmowa dostawa

Japoński, surowy, górzysty krajobraz regionu Tosa zaklęty został w nieokiełznanej, dzikiej i agresywnej formie ostrzy ręcznie kutych japońskich noży Haiku Kurouchi Tosa, marki Chroma. Ta linia należy do grupy mistrzowskich noży Takumi, czyli najlepszych z najlepszych. To noże dla prawdziwych miłośników wyjątkowego ostrza.
Według słów japońskiego mistrza kuchni, założyciela Instytutu Kulinarnego Nippon Exchange, Hirohisa Koyama, to właśnie krojenie doskonałymi nożami Kurouchi nadaje potrawie smak. Profesjonalni kucharze wypowiadają się z entuzjazmem na temat noży Haiku Kurouchi Tosa, gdyż klinga stworzona ze stali Blue Steel Aoko i skuwanych ze sobą warstw żelaza tworzy zjawiskowy mariaż. Noże są perfekcyjnie ostre – z tej racji wymagają ogromnego pietyzmu i ostrożności przy posługiwaniu się nimi.
Czarno-błękitno-szara barwa ostrzy jest naturalnym kolorem noży Kurouchi, który symbolizuje najwyższą maestrię w okiełznaniu niezwykle trudnej w wykuwaniu stali Blue Steel Aoko.
Każdy pasjonat gotowania, trzymając w dłoni nóż Haiku Kurouchi Tosa, poczuje emanującą zeń potęgę, pasję tworzenia i zamkniętą w nich doskonałość.

 

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć.

Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

Właściwości:

- ręcznie kute japońskie noże Haiku Kurouchi Tosa, marki Chroma, zaliczane są do noży Takumi, czyli noży klasy mistrzowskiej
- wykuwane są według tradycyjnych, starożytnych metod, które służyły tworzeniu mieczy samurajskich
- Haiku Kurouchi Tosa wzięły swoją nazwę od japońskiego regionu Tosa, który słynie z tradycyjnego kucia bardzo surowych i nieokiełznanych w estetyce noży i sztućców
- na wygląd noży Haiku Kurouchi Tosa wpłynął też, co specyficzne, dziki, górzysty krajobraz regionu, w którym od wieków mistrzowie przekazują swoim uczniom umiłowanie form zaczerpniętych z natury
- słowo „Kurouchi” znaczy tyle, co „niby-czarny” i określa wyjątkową barwę ostrzy noży, które charakteryzują się oryginalnym, czarno-błękitno-szarym kolorem kling
- krawędzie tnące noży Kurouchi często, choć nie zawsze, są, co specyficzne, jaśniejsze – to zupełnie unikatowe połączenie stali i żelaza
- każdy nóż z tej mistrzowskiej serii może, z racji ręcznego kucia, nieco różnić się od innych noży Haiku Kurouchi Tosa
- rdzeń noża Haiku Kurouchi Tosa powstaje z niezwykle trudnej do wykucia, ultratwardej stali węglowej – Blue Steel Aoko
- z racji faktu, że noże Kurouchi zawierają zarówno kutą stal, jak i warstwy żelaza – nie są odporne na działanie niektórych kwasów – nie zaleca się kroić nimi, np. cytryny
- klingi mistrzowskiej linii noży Takumi – Haiku Kurouchi Tosa – mogą z wiekiem pokryć się patyną, co jednak nie zmienia właściwości noża, ani nie wpływa na smak i zapach krojonych produktów
- rdzeń otoczony jest wieloma warstwami żelaza o dużej zawartości węgla, przez co noże są elastyczne, a zarazem ultratwarde i ekstremalnie ostre
- twardość klingi noży – 61o (+/-1) HRC w skali Rockwella
- ostrze noża i stworzoną z lakierowanego drewna magnolii rękojeść łączy stalowa skuwka, która kryje w sobie tradycyjny kołek mekuga dodatkowo stabilizujący trzonek
- stalową skuwkę noża zdobi logo znanej na całym świecie linii noży Haiku marki Chroma
- perfekcyjnie wyważony nóż pozwoli wiele godzin kroić, szatkować i siekać bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
- nóż nie jest nierdzewny, dlatego nie należy myć go w zmywarce
- po każdym użyciu nóż należy umyć i osuszyć
- ostrza noży Kurouchi należy co jakiś czas przetrzeć bibułką lub papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym
- noże należy przechowywać w blokach lub na listwach magnetycznych; nóż nie może mieć kontaktu z innymi metalowymi przedmiotami w szufladzie
- do krojenia wykorzystuje się deski z drewna lub tworzywa sztucznego
- do ostrzenia noży z serii Haiku Kurouchi Tosa zalecane są kamienie 1000/3000, a do nadania im idealnej ostrości kamienie o gradacji 4000 i 8000

Informacje o produkcie:
Producent Chroma
Przeznaczenie

- do cięcia i rozdrabniania warzyw i owoców
- do szatkowania, siekania warzyw i ziół
- do porcjowania delikatnych gatunków mięs – drób, ryby

Materiał

- rdzeń - kuta ręcznie, ultrostra stal węglowa Blue Steel Aoko
- zewnętrzne warstwy - skuwane ze sobą kolejne warstwy żelaza tworzą perfekcyjne ostrza linii tradycyjnych japońskich noży z mistrzowskiej linii noży Takumi
- uchwyt – lakierowane drewno magnoliowe; skuwka - stal szlachetna

Wymiary

długość ostrza 16,5 cm

Seria

Haiku Kurouchi Tosa

Pochodzenie

Japonia

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Jak dbać o japońskie noże Chroma? O konserwacji, ostrzeniu i przechowywaniu

Jak dbać o japońskie noże Chroma? O konserwacji, ostrzeniu i przechowywaniu

KONSERWACJA I OSTRZENIE JAPOŃSKICH NOŻY CHROMA   Japońskie noże Chroma odmieniają życie. Ultraostre japońskie noże są dziełem sztuki, wytworem starożytnej wiedzy połączonej ze współczesną techniką. Oferta marki Chroma oszałamia nożami mistrzowskimi, tzw. nożami Takumi.

Japońskie noże do szatkowania warzyw - Nakiri, Kakugata Usuba - wiedza w pigułce

Japońskie noże do szatkowania warzyw - Nakiri, Kakugata Usuba - wiedza w pigułce

Specyficzne jest, iż czasem tradycja rozwijającego się przez wieki zjawiska kultury danego kraju tyczy się przedmiotu, który ewoluuje w minimalnym stopniu. Myślę tu o formach noży japońskich, które przez epoki praktycznie nie zmieniły swojego kształtu. Wiele wieków temu opracowany model klingi, okazuje się być – w przypadku tradycyjnych noży japońskich, tak doskonały, że nie znaleziono uzasadnienia, by go modyfikować.

Produkty do kompletu

Pokaż wszystkie

Deska z drewna teakowego, 50 x 27 cm

Producent: Skagerak Denmark

Cena: 425 zł

Klasyczny pulpit magnetyczny z drewna bambusowego, 30 cm

Producent: Zwilling J.A. Henckels

Cena: 429 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.