Właściwości:
O żeliwie Staub
- produkowane od lat 70-tych XX wieku żeliwo Staub stało się legendarne w świecie kulinariów, gdyż projektowane i testowane było przez najsłynniejszych kucharzy, którzy otrzymali gwiazdki Michelin’a (wyróżnienie dla najlepszych mistrzów kucharskich świata)
- luksusowe naczynia z żeliwa powstają w ręczno-mechanicznym procesie produkcji
- emaliowane żeliwo wypalane jest w ekologicznych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza
- wszystkie żeliwne, emaliowane naczynia Staub produkowane są we Francji
Porcelanowa emalia i powłoka nieprzywierająca naczyń Staub
- zewnętrzna, kilkukrotnie nakładana i wypalana połyskliwa warstwa fajansowej, porcelanowej emalii naczyń Staub charakteryzuje się niezwykle wyrazistymi kolorami, które powstają na bazie naturalnych barwników
- zewnętrzna emalia jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i zarysowanie
- nawet, gdyby w czasie gotowania, czy duszenia potrawa wykipiała, zewnętrzną, porcelanową, emaliowaną warstwę naczyń Staub myje się niezwykle łatwo
- wewnętrzna, matowana porcelanowa powłoka francuskich naczyń ma właściwości nieprzywierające; dodatkowo, stapiana z żeliwnym szkieletem naczyń szklana emalia nie zmienia smaku i zapachu gotowanych, smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
- nieprzywierająca, porcelanowa emalia ma właściwości antyalergiczne
- choć wewnętrzna warstwa naczyń Staub jest odporna na zarysowania, do mieszania, czy przewracania duszonych, pieczonych lub smażonych produktów warto używać drewnianych bądź syntetycznych utensyliów kuchennych
- żeliwo i pokrywająca je nieprzywierająca powłoka intensyfikują smaki potraw, stąd żeliwne naczynia Staub dedykowane są najbardziej wymagającym miłośnikom nie tylko europejskiej, ale i orientalnej kuchni
- mimo że naczynia Staub posiadają porcelanową warstwę nieprzywierającą, nie należy przechowywać w nich żywności w lodówce
Zjawiskowe pokrywki z wypustkami
- wszystkie typy żeliwnych garnków i brytfann marki Staub posiadają wewnątrz pokrywek system wypustek, pozwalający na szybsze kondensowanie pary wodnej
- dzięki opracowanym przy udziale najsłynniejszych kucharzy świata wypustkom żeliwnych pokrywek w potrawie zachowywane jest do 30% więcej wilgoci, niż w tradycyjnych garnkach
- wymuszenie obiegu pary i jej kondensacji, przy jednoczesnym ograniczeniu jej wydostawania się na zewnątrz, sprawiają, że gotowanie w naczyniach Staub pozwala zachować w przyrządzanych potrawach większość składników odżywczych oraz mikro- i makroelementów
- naczynia Staub pozwalają planować i utrzymać bardzo zdrową, niemal beztłuszczową dietę i odpowiednio zbilansowane posiłki
- dzięki ciężkim, szczelnie przylegającym pokrywkom, garnki Staub umożliwiają gotowanie w minimalnej ilości wody, co pomaga przyrządzać zdrowe i niezwykle aromatyczne potrawy
- za sprawą, m.in., tego typu pokrywek garnki Staub uznawane są za jedne z najdoskonalszych żeliwnych naczyń świata
Żeliwo Staub na kuchence i w piekarniku
- ścianki i dno żeliwnych naczyń francuskiej marki Staub idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw, stąd są niezwykle ekonomiczne – można gotować i dusić na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika
- żeliwne garnki Staub można stosować na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
- żeliwne naczynia wymagają stopniowego podgrzewania; nie wolno stosować palników typu Boost, gdyż zbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze naczynia
- garnki z powlekanego porcelanowymi emaliami żeliwa nadają się znakomicie do wykorzystania w piekarnikach gazowych bądź elektrycznych; nie wolno stosować ich w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal
- ponieważ pokrywki żeliwnych naczyń Staub posiadają uchwyty z niklowanej stali, francuskie emaliowane garnki nadają się do pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku w temperaturach przekraczających nawet 240 stopni Celsjusza
Pielęgnacja i konserwacja żeliwnych naczyń Staub
- do mycia francuskich, żeliwnych naczyń Staub stosuje się tradycyjne płyny
- choć producent zezwala na mycie garnków w zmywarce, naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie, co trwa zaledwie kilkanaście sekund
- gdyby skarmelizowane sosy, czy marynaty, bądź przypieczone skórki przywarły do żeliwnych garnków Staub, warto je na kilka minut namoczyć, by później z łatwością umyć naczynie
- aby żeliwne naczynia służyły całymi latami, po gotowaniu należy je ostudzić, a dopiero potem myć – na należy zalewać gorących żeliwnych garnków zimną wodą, gdyż może to zaszkodzić żeliwu