Warto obejrzeć

Produkty polecane

Jak kupić na raty?

Staub - Graphite Grey - Żeliwny wok z nieprzywierającą glazurą, 4,4 l, Ø 30 cm

Graphite Grey - Żeliwny wok z nieprzywierającą glazurą, 4,4 l, Ø 30 cm

849 zł

Oblicz ratę
Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
darmowa dostawa

Azjatycka kuchnia nastawiona jest na prostotę, której efektem są najrozmaitsze, wyjątkowe smaki. Grubo kojone warzywa, grzyby, mięsa, wyraziste kluseczki, czy makarony tworzą w połączeniu z przyprawami i egzotycznymi sosami prawdziwy raj dla podniebienia. Fenomen przyrządzania potraw w woku to zjawisko cieszące się rosnącą popularnością. W woku smaży, dusi i gotuje się genialnie szybko z racji jego fenomenalnego kształtu – naczynie zbliżone jest do szerokiej misy, dzięki czemu krążąca po niej para wodna czyni prawdziwe cuda.
Chrupkie warzywa i soczyste mięsa, przyrządzanie w żeliwnym woku francuskiej marki Staub, przenikają się wzajemnie swoimi smakami i aromatami. I nic już nie smakuje tak, jak gotowane oddzielnie – możemy delektować się kurczakiem o smaku ananasa i papryki, wołowiną podbitą aromatem bambusa, czy nudlami w perfekcyjnie słodko-kwaśnym sosie. Wokowanie, czyli przyrządzanie najróżniejszych mięs, warzyw, czy potraw jednogarnkowych w woku, nigdy się nie znudzi. Nowe smaki zależą wyłącznie od połączenia składników, ich proporcji i finezji gotującego. Wok pozwala na nieskończoną ilość smakowych wariacji.
Kolejna zaleta woka z francuskiego żeliwa – każda potrawa powstanie niemal błyskawicznie, wystarczy 15-20 minut, by zaserwować najbliższym przysmak, który zapamiętają na długo.
Obmyślony tysiące lat temu kształt misy woka pozwala na genialnie szybkie i jednocześnie wygodne podsmażanie różnorodnych produktów. Obsmażone już mięsa, czy warzywa można przesunąć na bok, by na dnie przygotowywać kolejne składniki dania.
Czarna, matowa w środku, a subtelnie grafitowa, połyskliwa na zewnątrz powłoka żeliwnych woków Graphite Grey, marki Staub, powstaje na bazie naturalnych barwników, nakładanych według znanej już od wieków metody zwanej majolika. Antyadhezyjna powłoka naczyń Staub, które mogą cieszyć przez wiele dekad, jest niezwykle twarda i odporna na zarysowania oraz odpryśnięcia. Dodatkowo – wewnętrzna, nieprzywierająca glazura woka ma właściwości antyalergiczne i antybakteryjne. Pozwala również używać niewielkiej ilości tłuszczu do smażenia.
Żeliwne woki francuskiej marki Staub cenią sobie zarówno sławy kulinarne, jak i pasjonaci gotowania, amatorzy doskonałych, wyrazistych smaków. Prawdziwe wokowanie zaczyna się i kończy na żeliwnej misie Staub. To żeliwo ewoluuje razem ze swoim właścicielem, pozwalając mu, raz za razem odkrywać kulinarne białe plamy na mapie smaków.
 

Informacje o legendarnych już żeliwnych naczyniach Staub znajdą Państwo w zakładkach Artykuły i Video.
 

W fachowych artykułach specjalista z zakresu żywienia przybliża istotę genialnie prostego przyrządzania potraw w woku.
 

W zestawie z wokiem znajdą Państwo pokrywkę i ruszt.

Właściwości:

Przeznaczenie żeliwnego woka marki Staub
- żeliwny wok francuskiej marki Staub, pozwala przyrządzać najróżnorodniejsze smażone, duszone, czy gotowane na parze potrawy kuchni całego świata, m.in. indyjskiej, tajskiej, chińskiej
- dzięki specjalnemu kształtowi misy woka można niezwykle szybko i efektywnie usmażyć i udusić nawet najtwardsze warzywa, czy trudną w obróbce wołowinę, baraninę itp.
- porcelanowa glazura, tworząca powłokę nieprzywierającą wewnątrz żeliwnego woka maksymalizuje smaki warzyw, mięs, czy sosów, które doprawiane orientalnymi przyprawami stanowią niezwykle pożywne dania
- znajdujący się w zestawie ruszt pozwala odsączyć smażone mięsa, czy warzywa z nadmiaru tłuszczu bądź sosu; ruszt służy też podgrzewaniu tych elementów dania, które zostały wcześniej przygotowane; można na nim również gotować na parze
- jednakowej grubości ścianki i dno woka z żeliwa idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw, stąd średni czas przyrządzania posiłku w woku waha się od, około 15 do 35 minut
- w żeliwnym woku można też serwować potrawy wprost na stół
- trzeba pamiętać, by w żeliwnym woku nie przechowywać jedzenia w lodówce
 

Produkcja żeliwnych woków Staub
- żeliwne woki francuskiego producenta, marki Staub, wypalane są w jednorazowych, piaskowych formach w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza
- na kolejnych etapach produkcji żeliwne misy są szlifowane, wygładzane, pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej, połyskliwej na zewnątrz, matowej w środku glazury, którą wypala się przez 30 minut w temperaturze powyżej 800 stopni Celsjusza
- dzięki tym zabiegom żeliwne woki Staub są wyjątkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne, czy zarysowanie
- wszystkie produkty marki Staub powstają we francuskiej fabryce producenta, w Merville
- co zjawiskowe, na każdym etapie produkcji obecny jest człowiek, który nie tylko kontroluje jej przebieg, ale wiele procesów przeprowadza ręcznie, by finalny produkt miał zawsze i niezmiennie najwyższą jakość
 

Porcelanowa emalia i powłoka nieprzywierająca woków Staub
- wewnętrzna, lekko matowa porcelanowa glazura woka Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu smażonych, czy duszonych potraw
- warstwa wewnętrznej, nieprzywierającej, porcelanowej emalii żeliwnych woków ma właściwości antyalergiczne
- ponieważ żeliwo samo z siebie intensyfikuje smak przyrządzanych na nim potraw, woki są idealne dla koneserów kuchni z różnych zakątków świata
- wewnętrzna warstwa glazury o właściwościach nieprzywierających minimalizuje ilość tłuszczu potrzebnego do przyrządzania potraw, dzięki czemu zyskuje się zdrowsze i mniej kaloryczne dania
- do przewracania i mieszania produktów i potraw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych, co zapewni wewnętrznej powierzchni estetyczny wygląd przez całe lata
- porcelanowej glazury nie należy szorować ostrymi drapakami, czy szczotkami – gdyby coś na dnie woka zbyt mocno się skarmelizuje, wystarczy namoczyć naczynie i pozostawić je na kilka minut
 

Na jakich kuchenkach używać żeliwa Staub
- żeliwe woki Staub sprawdza się doskonale na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
- trzeba pamiętać, by przy nagrzewaniu żeliwnych woków Staub na indukcji, kuchniach sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników Boost - żeliwo musi rozgrzewać się stopniowo; nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia bądź wypaczenie woka

Pielęgnacja i konserwacja woków z emaliowanego żeliwa
- woki Staub myje się wodą z dodatkiem tradycyjnych płynów
- woka nie należy myć w zmywarce
- trzeba pamiętać, iż żeliwo nie toleruje szoku termicznego – do rozgrzanego woka nie wolno wlewać zimnych płynów
- w woku nie przechowuje się jedzenia w lodówce

Informacje o produkcie:
Producent Staub
Przeznaczenie

- do szybkiego i wygodnego przyrządzania potraw kuchni orientalnej
- do smażenia mięs, warzyw, klusek w małej lub dużej ilości tłuszczu
- do duszenia potraw wieloskładnikowych
- wok świetnie sprawdza się przy obróbce termicznej różnych gatunków mięs i warzyw

Kolor szary, grafitowy
Materiał

- najwyższej jakości żeliwo pokrywane kilkoma warstwami odpornej na uszkodzenia i blaknięcie porcelanowej, fajansowej glazury
- pokrywka - hartowane szkło
- uchwyt - niklowana stal szlachetna
- ruszt - stal szlachetna

Wymiary

średnica 30 cm
średnica dna 15,5 cm
długość z uchwytami 38,5 cm
wysokość ścianek 8,5 cm
wysokość z pokrywką 12 cm
pojemność 4,4 litra
waga 5,2 kg

Seria

Staub Graphite Grey

Gwarancja dożywotnia
Pochodzenie

Francja

Cała prawda o woku - czyli oswajanie Orientu w polskiej kuchni

Cała prawda o woku - czyli oswajanie Orientu w polskiej kuchni

Polska kuchnia, jest, co tu dużo kryć, ciągle jeszcze „twardogłowa” i w wielu względach zacofana. Mówiąc „kuchnia polska” nie mam na myśli opasłego, pożółkłego tomu niejadalnych przepisów rodem z PRL-u, ale, co smutne – obecną, całkiem, wydawało by się nowoczesną, kuchnię przeciętnego, nie całkiem biednego, ale, niestety, ortodoksyjnego kulinarnie Polaka.

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jedne z najpiękniejszych naczyń świata – żeliwne garnki, brytfanny, woki i patelnie francuskiej marki Staub, łączą w sobie nowoczesną technologię porcelanowej, ceramicznej nieprzywierającej emalii z odwieczną tradycją wypalania nadzwyczaj trwałych naczyń. Unikatowe, pokryte kilkoma warstwami porcelanowej, ceramiczne emalii, nakładanej według zasad znanej od wieków techniki majolika naczynia marki Staub, choć produkowane od lat 70-tych XX wieku, cieszą się renomą jednych z najlepszych żeliwnych naczyń na świecie.

eKredytAkceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.