Warto obejrzeć

Produkty polecane

Güde - Franz Güde - Ręcznie kuty nóż warzyw i owoców, 9 cm

Franz Güde - Ręcznie kuty nóż warzyw i owoców, 9 cm

245 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 3-14 dni
darmowa dostawa

W hołdzie mistrzowi nad mistrzami – twórcy nowej formy ostrza noża do pieczywa – Franz’owi Güde rodzinna manufaktura Güde zadedykowała linię noży nazwanych jego imieniem.
Unikatowa, bardzo piękna seria noży składa się tylko z pięciu szytych na miarę każdego kucharza ostrzy.
Perfekcja wykonania tych klasycznych noży kuchennych, kutych ręcznie tak, jak kuło się je ponad sto lat temu, zdumiewa ciągle od nowa. Noże z linii Franz Güde kroją niemal same. Zaklęto w nich całą, konieczną do stworzenia noża idealnego wiedzę mistrzów rzemiosła.
Powstający w procesie ponad trzydziestu złożonych, od początku do końca przeprowadzanych ręcznie operacji technologicznych nóż do warzyw jest arcydziełem swego gatunku.
Seria Franz Güde łączy potęgę ręcznie kutej, ultratwardej, niesłychanie ostrej stali stopowej z wyrazistym i bardzo eleganckim, subtelnym drewnem wiśni. W efekcie powstaje nóż z jednej strony arcynowoczesny, z drugiej przesiąknięty historią i tradycją świata noży.
Ponad 100-letnia, nieprzerwana działalność rodzinnej manufaktury Güde gwarantuje, że nóż kuty przez człowieka dla człowieka będzie latami służył do tworzenia potraw wymykających się opisowi i ocenie.
Ręcznie kute niemieckie noże z linii Franz Güde to prezent zapadający w serce gotującego, którego talenty wybiją się ponad przeciętność.
 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć. Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.
 

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

 

Noże marki Güde sprowadzamy na indywidualne zamówienie Klienta. Poprosimy Państwa o 100% przedpłaty.

Właściwości:

- luksusowy, ręcznie wykuwany nóż powstał dla uczczenia pamięci twórcy pierwszego na świecie noża do pieczywa – Franz’a Güde, syna założyciela rodzinnej manufaktury
- doskonała linia klasycznych noży przeznaczona jest zarówno dla pasjonatów gotowania, jak i profesjonalistów
- ostrze ręcznie kutego noża wykonano z jednego kawałka wysokostopowej, ultratwardej stali szlachetnej chromowo-wanadowo-molibdenowej, która jest odporna na korozję
- wykuwany tradycyjnymi metodami nóż z serii Franz Güde to prawdziwy pokaz możliwości mistrzów kowalstwa
- każdy nóż jest fenomenalnie wyważony, dzięki czemu można kroić nim całymi godzinami bez zmęczenia dłoni
- klinga noża jest ręcznie szlifowana i ostrzona, co zapewnia im długotrwałą, ekstremalną ostrość
- wszystkie noże z tej serii są hartowane w lodzie
- ręcznie dobierane, pasowane i szlifowane drewno wiśniowe tworzy okładziny linii noży Franz Güde
- niemiecka firma Güde stworzyła nóż niemal doskonały – produkuje się go w procesie składającym się z ponad trzydziestu złożonych  operacji technologicznych
- produkt marki Güde  to niemiecka precyzja, ręczne rzemiosło najwyższej próby, elegancja i unikatowość każdego produktu
- wytrzymały i perfekcyjnie ostry nóż na lata i dla pokoleń
- noże nie nadają się do mycia w zmywarkach

Informacje o produkcie:
Producent Güde
Przeznaczenie

- do obierania warzyw i owoców
- przeznaczony do wycinania i cięcia drobnych warzyw i owoców
- niezbędny do precyzyjnych, wymagających uwagi czynności
- świetnie nadaje się również do dekorowania potraw, tzw. food designu

Materiał

- klinga noża – ręcznie kuta, hartowana w lodzie stal chromowo-wanadowo-molibdenowa
- rękojeść noża – drewno wiśni

Wymiary

długość klingi noża - 9 cm

Seria

Franz Güde

Pochodzenie

Niemcy

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Jak ostrzyć i konserwować niemieckie noże Güde?

Jak ostrzyć i konserwować niemieckie noże Güde?

KONSERWACJA I OSTRZENIE NIEMIECKICH NOŻY GÜDE   Ręcznie kute, wyjątkowej jakości noże niemieckiej rodzinnej manufaktury Güde powstają z ultratwardej stali molibdenowo-wanadowo-chromowej, dzięki której przez wiele lat będą piękne. Unikatowe noże, bo tworzone przez mistrzów rzemiosła dla konkretnego Klienta, wymagają bardzo niewielkiego nakładu pracy, by zachować na długie lata w doskonałym stanie.

Noże do obierania warzyw i owoców - wiedza w pigułce

Noże do obierania warzyw i owoców - wiedza w pigułce

Kuchenne liliputy, bez których nie da się obejść. Najmniejsi z najmniejszych, ale pełni temperamentu – po prostu niezastąpieni w wielu kuchennych czynnościach, które wykonuje się niemal mechanicznie. Małe noże kuchenne - do obierania i krojenia warzyw i owoców, do drylowania, cięcia dekoracyjnego – mają z reguły dwie formy.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.