Warto obejrzeć

Produkty polecane

Wüsthof - Epicure - Profesjonalny, kuty niemiecki nóż kucharza w azjatyckim stylu, 16 cm

Epicure - Profesjonalny, kuty niemiecki nóż kucharza w azjatyckim stylu, 16 cm

679 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Pasja, pracowitość i doskonałość - te trzy wartości od ponad 200 lat kultywuje niemiecka marka Wüsthof, twórca doskonałych noży kuchennych. By codziennie, dzień po dniu, rok po roku trwać przy swoim credo, Wüsthof stworzył wymowne logo z charakterystycznym trójzębem. Ten znak symbolizuje wyznawane przez producenta 3 wartości.

Znane, cenione na całym świecie niemieckie noże Epicure, marki Wüsthof, kute są z najwyższej jakości walcowanej stali chromowo-molibdenowo-wanadowej (o symbolu X50CrMoV15). Jej twardość, co unikatowe w przypadku noży europejskich, wynosi aż 58 stopni HRC w skali Rockwella.

 

Ostrość noży Epicure, marki Wüsthof, jest już legendarna. A wszystko dzięki opatentowanemu przez producenta laserowemu procesowi kontroli ostrzenia o nazwie Precision Edge (PEtec). Ta technologia sprawia, że ostrza noży Epicure są perfekcyjnie gładkie i świetnie naostrzone na całej długości klingi. Co niezwykłe - Wüsthof poszedł jeszcze dalej. Noże są doostrzane ręcznie, by ich właściciel mógł cieszyć się naprawdę wyjątkową precyzją krojenia.

 

Dla pasjonatów prawdziwie profesjonalnego krojenia marka Wüsthof ma w zanadrzu jeszcze jedną niespodziankę. Zamiast ostrzyć noże pod kątem 20 stopni, tak, jak przyzwyczaiły nas do tego inne europejskie marki, Wüsthof ostrzy swoje noże pod kątem 15 stopni. To zbliża kute niemieckie noże do japońskich ostrzy, które są niedościgłym wzorcem ostrości i perfekcyjnie cienkiej klingi tnącej.

 

W linii Epicure pojawiły się specyficzne, wzorowane na japońskich ostrzach noże kucharza. Nie mają tzw. brody, czyli potężnego pasa stali na łączeniu klingi i rękojeści. Dzięki temu nóż kucharza jest lżejszy, niż jego europejski odpowiednik. Tak właśnie formowane są klasyczne japońskie noże szefa kuchni, Gyutoh.

Uchwyt noży Epicure, który do złudzenia przypomina drewno, powstał z naturalnych włókien i żywicy. Dzięki temu rękojeści noży Wüsthof są niemal niezniszczalne. Zostaną na zawsze piękne i przyjemne w dotyku. Oczywiście, świetnie leżą w dłoni, bo to noże stworzone przez znawców dla znawców.

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć. Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

Właściwości:

O nożach Epicure marki Wüsthof

- marka Wüsthof szczyci się jedną z najnowocześniejszych na świecie kuźni

- ponad 200 lat doświadczeń gwarantuje, że kute noże Wüsthof to sprzęt na całe życie

- Wüsthof stawia na ekologię - produkcja noży nie szkodzi środowisku naturalnemu

 

Stal noży Epicure Wüsthof

- walcowana stal chromowo-molibdenowo-wanadowa o symbolu X50CrMoV15 jest wyjątkowo trwała, ostra i elastyczna

- twardość stali noży Epicure to 58 stopni HRC w skali Rockwella

- opatentowana laserowa kontrola ostrzenia (PEtec) sprawia, że klinga jest ekstremalnie gładka

- noże doostrzane są ręcznie, by sprostać wymaganiom perfekcjonistów

- noże Wüsthof można bardzo łatwo naostrzyć

 

Rękojeść

- rękojeść jest świetnie wyprofilowana, nie ślizga się w dłoni, nie męczy nadgarstka

- wykonana z naturalnych włókien i żywicy jest ekstremalnie odporna na czynniki zewnętrzne

 

Wyważenie noży

- noże Epicure są doskonale wyważone, czego wymaga się od narzędzi dla profesjonalistów; godziny krojenia nie męczą dłoni i nadgarstka

 

Ostrzenie noży Wüsthof

- noże Wüsthof ostrzy się na ostrzałkach kółkowych, prętowych, elektrycznych

 - można je ostrzyć też na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych o gradacjach 1000 do 8000

 

Używanie i konserwacja

- nie zostawiaj na nożu resztek krojonych produktów; po każdym użyciu umyj go i wysusz

- niemieckie noże Wüsthof myj ręcznie z dodatkiem płynów do naczyń

- krój na deskach ze szlachetnych gatunków drewna

Informacje o produkcie:
Producent Wüsthof
Przeznaczenie

- najbardziej użyteczny nóż kuchenny

- znakomity do siekania ziół, warzyw

- do cięcia mięsa i ryb

- do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania mięsa i warzyw

Materiał

- walcowana stal chromowo-molibdenowo-wanadowa o symbolu X50CrMoV15 o twardości 58 stopni HRC w skali Rockwella

- rękojeść - naturalne włókna i żywica wzmacniane stalowymi nitami

Wymiary

długość ostrza 16 cm

Seria

Wüsthof Epicure

Pochodzenie

Solingen, Niemcy

Noże kucharza, szefa kuchni, Gyuto, Funayuki, Ko-Yanagi, Orosi - wiedza w pigułce

Noże kucharza, szefa kuchni, Gyuto, Funayuki, Ko-Yanagi, Orosi - wiedza w pigułce

Najstarszy typ noża, jaki świat widział. Nóż kucharza, nóż kucharski, nóż szefa kuchni, Gyuto, Funayuki, Ko-Yanagi, Orosi – to tylko niektóre z nazw, pod jakimi jest znany. Ten typ noża wykształcił się już w pierwotnych plemionach. Na początku stanowił kontaminację noża bojowego, myśliwskiego i „kuchennego” (o ile w takich czasach i okolicznościach można w ogóle o kuchni mówić).

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.