Warto obejrzeć

Produkty polecane

Staub - Dark Blue - Żeliwny garnek z porcelanową emalią, 5,2 l, Ø 26 cm

Dark Blue - Żeliwny garnek z porcelanową emalią, 5,2 l, Ø 26 cm

1199 zł

1050 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
darmowa dostawa

Miłość, pasja i pożądanie od pierwszego, granatowego wejrzenia… nie sposób nie ulec urokowi najprawdziwszych, żeliwnych naczyń francuskiej marki Staub. To żeliwo rozpala zmysły i koi stresy, pozwalając gotować nieziemskie przysmaki, dzień po dniu, przez całe życie.
Wymykające się jednoznacznej ocenie, szykowne, pełne magii francuskiej nocy pod gwiazdami, żeliwne naczynia Staub, z linii Dark Blue, pokryte są kilkukrotnie nakładaną, utwardzaną, fajansową emalią, która intensyfikuje i wzbogaca smak przyrządzanych w żeliwie potraw.
Czarna, matowa w środku, a głęboko granatowa i połyskliwa na zewnątrz emalia powstaje na bazie naturalnych barwników, nakładanych według znanej już od wieków metody zwanej majolika. Antyadhezyjna powłoka naczyń Staub, które mogą cieszyć przez wiele dekad, jest niezwykle twarda i odporna na zarysowania oraz odpryśnięcia. Dodatkowo – wewnętrzna, nieprzywierająca emalia żeliwnych garnków, brytfann, woków i patelni ma właściwości antyalergiczne i antybakteryjne.
Naczynia francuskiej marki Staub były opracowywane przy udziale najsłynniejszych kucharzy świata. Jednym z wielu efektów tej twórczej współpracy są intrygujące pokrywki, które posiadają wewnątrz specjalne wypustki. Dzięki nim para wodna wraca z powrotem do garnka, wnika w głąb przygotowywanych potraw, nawilżając je odpowiednio. Taki system wymuszania obiegu pary w naczyniu okazał się być rewolucyjnym, gdyż okazało się, że w czasie gotowania w naczyniach Staub aż 30% więcej witamin i właściwości odżywczych pozostaje w potrawie.
Staub zasłynął również w świecie kulinariów z dożywotniej gwarancji na swoje dedykowane największym miłośnikom kuchni produkty.
Naczynia francuskiej marki Staub cenią sobie zarówno sławy kulinarne, jak i pasjonaci gotowania, amatorzy doskonałych, wyrazistych smaków. Prawdziwe gotowanie zaczyna się i kończy na żeliwnych naczyniach Staub, które są klasą samą w sobie. To żeliwo ewoluuje razem ze swoim właścicielem, pozwalając mu, raz za razem odkrywać kulinarne białe plamy na mapie smaków.

 

W fachowych artykułach specjalista z zakresu żywienia podpowiada, na co zwrócić uwagę przy doborze naczyń.

 

Właściwości:

 

O żeliwie Staub

- produkowane od lat 70-tych XX wieku żeliwo Staub stało się legendarne w świecie kulinariów, gdyż projektowane i testowane było przez najsłynniejszych kucharzy, którzy otrzymali gwiazdki Michelin’a (wyróżnienie dla najlepszych mistrzów kucharskich świata)
- luksusowe naczynia z żeliwa powstają w ręczno-mechanicznym procesie produkcji
- emaliowane żeliwo wypalane jest w ekologicznych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza
- wszystkie żeliwne, emaliowane naczynia Staub produkowane są we Francji
 

Porcelanowa emalia i powłoka nieprzywierająca naczyń Staub
 - zewnętrzna, kilkukrotnie nakładana i wypalana połyskliwa warstwa fajansowej, porcelanowej emalii naczyń Staub charakteryzuje się niezwykle wyrazistymi kolorami, które powstają na bazie naturalnych barwników
- zewnętrzna emalia jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i zarysowanie
- nawet, gdyby w czasie gotowania, czy duszenia potrawa wykipiała, zewnętrzną, porcelanową, emaliowaną warstwę naczyń Staub myje się niezwykle łatwo
- wewnętrzna, matowana porcelanowa powłoka francuskich naczyń ma właściwości nieprzywierające; dodatkowo, stapiana z żeliwnym szkieletem naczyń szklana emalia nie zmienia smaku i zapachu gotowanych, smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
- nieprzywierająca, porcelanowa emalia ma właściwości antyalergiczne
- choć wewnętrzna warstwa naczyń Staub jest odporna na zarysowania, do mieszania, czy przewracania duszonych, pieczonych lub smażonych produktów warto używać drewnianych bądź syntetycznych utensyliów kuchennych
- żeliwo i pokrywająca je nieprzywierająca powłoka intensyfikują smaki potraw, stąd żeliwne naczynia Staub dedykowane są najbardziej wymagającym miłośnikom nie tylko europejskiej, ale i orientalnej kuchni
- mimo że naczynia Staub posiadają porcelanową warstwę nieprzywierającą, nie należy przechowywać w nich żywności w lodówce


Zjawiskowe pokrywki z wypustkami

- wszystkie typy żeliwnych garnków i brytfann marki Staub posiadają wewnątrz pokrywek system wypustek, pozwalający na szybsze kondensowanie pary wodnej
- dzięki opracowanym przy udziale najsłynniejszych kucharzy świata wypustkom żeliwnych pokrywek w potrawie zachowywane jest do 30% więcej wilgoci, niż w tradycyjnych garnkach
- wymuszenie obiegu pary i jej kondensacji, przy jednoczesnym ograniczeniu jej wydostawania się na zewnątrz, sprawiają, że gotowanie w naczyniach Staub pozwala zachować w przyrządzanych potrawach większość składników odżywczych oraz mikro- i makroelementów
- naczynia Staub pozwalają planować i utrzymać bardzo zdrową, niemal beztłuszczową dietę i odpowiednio zbilansowane posiłki
- dzięki ciężkim, szczelnie przylegającym pokrywkom, garnki Staub umożliwiają gotowanie w minimalnej ilości wody, co pomaga przyrządzać zdrowe i niezwykle aromatyczne potrawy
- za sprawą, m.in., tego typu pokrywek garnki Staub uznawane są za jedne z najdoskonalszych żeliwnych naczyń świata


Żeliwo Staub na kuchence i w piekarniku

- ścianki i dno żeliwnych naczyń francuskiej marki Staub idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw, stąd są niezwykle ekonomiczne – można gotować i dusić na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika
- żeliwne garnki Staub można stosować na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
- żeliwne naczynia wymagają stopniowego podgrzewania; nie wolno stosować palników typu Boost, gdyż zbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze naczynia
- garnki z powlekanego porcelanowymi emaliami żeliwa nadają się znakomicie do wykorzystania w piekarnikach gazowych bądź elektrycznych; nie wolno stosować ich w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal
- ponieważ pokrywki żeliwnych naczyń Staub posiadają uchwyty z niklowanej stali, francuskie emaliowane garnki nadają się do pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku w temperaturach przekraczających nawet 240 stopni Celsjusza


Pielęgnacja i konserwacja żeliwnych naczyń Staub

- do mycia francuskich, żeliwnych naczyń Staub stosuje się tradycyjne płyny
- choć producent zezwala na mycie garnków w zmywarce, naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie, co trwa zaledwie kilkanaście sekund
- gdyby skarmelizowane sosy, czy marynaty, bądź przypieczone skórki przywarły do żeliwnych garnków Staub, warto je na kilka minut namoczyć, by później z łatwością umyć naczynie
- aby żeliwne naczynia służyły całymi latami, po gotowaniu należy je ostudzić, a dopiero potem myć – na należy zalewać gorących żeliwnych garnków zimną wodą, gdyż może to zaszkodzić żeliwu

Informacje o produkcie:
Producent Staub
Przeznaczenie

- luksusowe, żeliwne naczynia francuskiej marki Staub służą gotowaniu, duszeniu, pieczeniu, zapiekaniu i serwowaniu potraw bezpośrednio na stół
- żeliwne naczynia pozwalają przygotować cały obiad w jednym garnku

Kolor niebieski, błękitny
Materiał

- żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
- uchwyt z niklowanej stali szlachetnej

Wymiary

średnica 26 cm
rozmiar dna 23 cm
wysokość ścianek 11,8 cm
wysokość z pokrywką 16,7 cm
całkowita długość 32,7 cm
pojemność 5,2 l
waga 5,7 kg

Seria

Staub Dark Blue

Gwarancja dożywotnia
Pochodzenie

Francja

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jedne z najpiękniejszych naczyń świata – żeliwne garnki, brytfanny, woki i patelnie francuskiej marki Staub, łączą w sobie nowoczesną technologię porcelanowej, ceramicznej nieprzywierającej glazury z odwieczną tradycją wypalania nadzwyczaj trwałych naczyń. Unikatowe, pokryte kilkoma warstwami porcelanowej glazury naczynia marki Staub, choć produkowane od lat 70-tych XX wieku, cieszą się renomą jednych z najlepszych żeliwnych garnków na świecie.

Jak dobrać odpowiednie naczynia? Przegląd technologii garnków

Jak dobrać odpowiednie naczynia? Przegląd technologii garnków

Mnogość nowych technologii kulinarnych z reguły dezorientuje myślących o zakupie nowoczesnych garnków, które pozwolą zdrowo gotować. Problem, na szczęście, nie jest tak skomplikowany, jak się na pozór wydaje. Nie jest z tego względu, że, jeśli mówić o gotowaniu, mówi się równocześnie o swoim zdrowiu i życiu, w dbałości o które nie powinno się iść na kompromis.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.