Warto obejrzeć

Produkty polecane

Staub - Dark Blue - Żeliwna, głęboka patelnia Chistera z pokrywą, Ø 28 cm

Dark Blue - Żeliwna, głęboka patelnia Chistera z pokrywą, Ø 28 cm

1099 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
darmowa dostawa

Świat doskonałych technologii kuchennych czerpie pełnymi garściami z otaczającej człowieka rzeczywistości, jego pasji, hobby i pomysłów. Co ciekawe, kuchnia może znaleźć inspirację nawet w przestrzeni sportu. I tak baskijska gra, pelota, stała się natchnieniem dla marki Staub, twórcy znakomitych, żeliwnych patelni Chistera.
W tej nadzwyczaj dynamicznej grze Basków twardą piłkę wyrzuca się z ogromną prędkością za pomocą specyficznie formowanej, wiklinowej rakiety-rękawicy. Jej kształt stał się inspiracją dla stworzenia specjalnych wypustek na pokrywkach żeliwnych patelni Chistera, marki Staub. Pomysłodawca nowej odsłony żeliwnych pokrywek patelni Staub – designer Samuel Accoceberry – zbadał, że taka forma wypustek na pokrywkach zwielokrotni obieg pary wewnątrz naczynia. Dzięki temu potrawy przyrządzane w głębokich, żeliwnych patelniach Chistera, francuskiej marki Staub, będę doskonale nawilżone. Ponieważ para nie będzie wydobywać się na zewnątrz (czemu pomogą również masywne, ciężkie pokrywki z żeliwa), potrawa zachowa wszelkie właściwości odżywcze i witaminy. Gdyby pozbawić pokrywki wypustek, skraplająca się para ściekałaby na dno po ściankach. Dzięki wypustkom para nawilża całą powierzchnię potrawy. Taki trend smażenia, duszenia i pieczenia jest zgodny z najbardziej surowymi zasadami przyrządzania zdrowych, pełnowartościowych posiłków.
Wewnątrz patelni Chistera, marki Staub, znajduje się antyadhezyjna powłoka, która jest niezwykle twarda i odporna na zarysowania oraz odpryśnięcia. Dodatkowo – wewnętrzna, nieprzywierająca emalia żeliwnych patelni ma właściwości antyalergiczne i antybakteryjne.
Patelnia Chistera, z linii Dark Blue, czaruje głębią granatowej, połyskliwej emalii, która powstaje na bazie naturalnych barwników, nakładanych według znanej już od wieków metody zwanej majolika.
Naczynia i patelnie francuskiej marki Staub były opracowywane przy udziale najsłynniejszych kucharzy świata. Staub zasłynął również w świecie kulinariów z dożywotniej gwarancji na swoje dedykowane największym miłośnikom kuchni produkty.
Żeliwne patelnie francuskiej marki Staub cenią sobie zarówno sławy kulinarne, jak i pasjonaci gotowania, amatorzy doskonałych, wyrazistych smaków. Prawdziwe smażenie, duszenie i zapiekanie potraw w piekarniku zaczyna się i kończy na żeliwnych naczyniach Staub, które są klasą samą w sobie. To żeliwo ewoluuje razem ze swoim właścicielem, pozwalając mu, raz za razem odkrywać kulinarne białe plamy na mapie smaków.
 

W fachowych artykułach specjalista z zakresu żywienia podpowiada, jak dobrać patelnię i smażyć tak, by osiągnąć najlepsze efekty (zakładka Artykuły).

Właściwości:

Proces produkcji patelni Chistera marki Staub
- szkielet masywnych patelni francuskiej marki Staub, należącej obecnie do grupy Zwilling J.A. Henckels, powstaje w czasie niezwykle restrykcyjnie kontrolowanego procesu produkcji
- patelnie wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, by wygładzić ścianki, dno i brzegi, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej emalii, którą wypala się przez 30 minut
- wszystkie produkty marki Staub powstają we francuskiej fabryce producenta, w Merville
- co zjawiskowe, na każdym etapie produkcji obecny jest człowiek, który nie tylko kontroluje jej przebieg, ale wiele procesów przeprowadza ręcznie, by finalny produkt miał zawsze i niezmiennie najwyższą jakość
 

Porcelanowa emalia i powłoka nieprzywierająca patelni Staub
- wewnętrzna warstwa nieprzywierająca poprawia właściwości smażalnicze patelni, zapobiega przywieraniu potraw, wspomaga też sam proces smażenia z niewielką ilością tłuszczu, tworząc potrawy niskokalorycznymi i lepiej przyswajalnymi dla organizmu
- zarówno zewnętrzna, jak i wewnętrzna porcelanowa emalia żeliwnych patelni Staub jest bardzo odporna na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne, niemniej – do przewracania mięs i warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
- wewnętrzna, czarna, matowa powłoka żeliwnych patelni Staub posiada potwierdzone badaniami właściwości antyadhezyjne, czyli jest bardzo wytrzymała na ścieranie, odporna na wysokie temperatury i ciśnienie oraz różnego typu obciążenia mechaniczne
- dodatkowo – wewnętrzna powłoka patelni Staub, która ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
- żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, stąd tego typu naczynia są idealne dla koneserów, ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków
 

Pokrywki z wypustkami w kształcie Chistery
- rewelacyjnie formowane wypustki na wewnętrznej stronie pokrywek patelni Chistera pozwalają zwiększyć obieg pary wodnej w naczyniu, zapewniając doskonałe nawilżenie potrawy – para skrapla się na całej powierzchni pokrywki i kapie bezpośrednio na przyrządzanie mięsa, warzywa, czy ryby
- dzięki żeliwnym, masywnym, doskonale dopasowanym do patelnie pokrywkom, para nie wydostaje się na zewnątrz, sprawiając, że potrawa nie traci witamin i składników odżywczych
 

Żeliwne patelnie Staub na kuchence i w piekarniku
- patelnie marki Staub nadają się na wszystkie typy kuchenek, w tym indukcyjne, ceramiczne i sensorowe
- bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych naczyń na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
- ścianki i dno żeliwnych patelni francuskiej marki Staub posiadają jednakową grubość, stąd patelnie idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają oraz długo zachowują wysoką temperaturę potraw
- żeliwne pokrywki patelni Staub posiadają uchwyty z niklowanej stali, dlatego patelni można używać do pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku
 

Pielęgnacja i konserwacja żeliwnych patelni Staub
- porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia patelni można stosować tradycyjne płyny
- patelnie Staub można myć w zmywarce, jednak, do czego zachęcamy – naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie – zastosowana tu gładka porcelanowa emalia o właściwościach antyadhezyjnych pozwala bardzo łatwo myć patelnie
- zwracamy też uwagę na fakt, iż żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać do rozgrzanego naczynia zimnych płynów; w sytuacji, gdy chcemy, np., podlać pieczeń bulionem, czy wywarem bądź winem, należy odpowiednio wcześniej wyjąć je z lodówki
- na żeliwnych patelniach nie należy przechowywać jedzenia w lodówce

Informacje o produkcie:
Producent Staub
Przeznaczenie

- luksusowe, żeliwne naczynia francuskiej marki Staub służą smażeniu, duszeniu, pieczeniu, zapiekaniu i serwowaniu potraw bezpośrednio na stół
- dzięki wypustkom na pokrywce żeliwne patelnie Chistera, marki Staub, przyspieszają proces smażenia, doskonale nawilżając potrawę
- nieprzywierająca powłoka umożliwia wykorzystanie niewielkiej ilości tłuszczu

Kolor niebieski, błękitny
Materiał

- żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
- uchwyt żeliwnej pokrywki wykonano z niklowanej stali szlachetnej

Wymiary

średnica 28 cm
rozmiar dna 25,5 cm
wysokość ścianek 7,6 cm
wysokość z pokrywką 12,5 cm
całkowita długość 36,1 cm
pojemność 3,7 l
waga 5,8 kg

Seria

Staub Dark Blue Chistera

Gwarancja dożywotnia
Pochodzenie

Francja

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jedne z najpiękniejszych naczyń świata – żeliwne garnki, brytfanny, woki i patelnie francuskiej marki Staub, łączą w sobie nowoczesną technologię porcelanowej, ceramicznej nieprzywierającej glazury z odwieczną tradycją wypalania nadzwyczaj trwałych naczyń. Unikatowe, pokryte kilkoma warstwami porcelanowej glazury naczynia marki Staub, choć produkowane od lat 70-tych XX wieku, cieszą się renomą jednych z najlepszych żeliwnych garnków na świecie.

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jaką patelnię warto kupić? Na co zwrócić uwagę? Takie pytanie niezwykle często zadają mi Klienci naszego sklepu, lekarze, dietetycy, pasjonaci zdrowego stylu życia.   Od lat eksperymentuję w kuchni z najróżniejszymi technologiami, tworząc własne przepisy, które nierzadko cieszą się aprobatą.

Ile mierzy moja patelnia? Jak rozumieć pojęcie średnicy patelni

Ile mierzy moja patelnia? Jak rozumieć pojęcie średnicy patelni

Kwestia rozmiaru patelni, pozornie błaha, prowokuje często kontrowersje. Producenci patelni podają z reguły jeden jedyny wymiar – średnicę, którą faktycznie mierzą w najszerszym miejscu patelni, czyli od rantu do rantu (od brzegu do brzegu), który z samym smażeniem nie ma nic wspólnego.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.