Warto obejrzeć

Produkty polecane

Güde - Damascus z 304 warstw dzikiej stali damasceńskiej, nóż Santoku, 18 cm

Damascus z 304 warstw dzikiej stali damasceńskiej, nóż Santoku, 18 cm

7400 zł

Produkt jest dostępny na zamówienie. Czas wysyłki: około 28 dni
darmowa dostawa

Güde Damascus – noże z 304 warstw dzikiej stali damasceńskiej wytapianej tradycyjnymi metodami w dymarkach – to perfekcja absolutu. Te noże wymykają się jednoznacznej definicji „noża”. Stanowią dzieło sztuki samo w sobie. To czysty akt twórczy wykuty ręcznie w kilkuset warstwach najwyższej jakości stali.
Tylko prawdziwa stal damasceńska ma specyficzny dziwer na klingach. Piękne i wytworne wzory powstają wyłącznie dzięki przekuwaniu wielu warstw doskonałej stali. Takiego efektu nie da się osiągnąć w klasycznym procesie kucia noży.
Indywidualnie pasowane i dobierane okładziny noża stworzono ze zjawiskowego skamieniałego pustynnego drewna żelaznego. Kopalny materiał liczy sobie kilka, czasem nawet kilkanaście milionów lat!
Güde Damascus – noże z 304 warstw stali – prawdziwe noże z duszą.

 

Szanowni Państwo! Noże Güde Damascus wykuwane są na specjalne zamówienie klienta. Proces tworzenia jest czasochłonny, stąd trzeba czekać na nie około miesiąca.
Zamówienia i płatności za noże Damascus - ustalane indywidualnie z obsługą sklepu.

 

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże.

Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

Właściwości:

- „dzika” stal damasceńska - wysokowęglowa powstaje z dwóch typów stali kutej na przemian 1,5-tonowym młotem, dzięki temu Güde tworzy ultratwardy, specjalnie hartowany nóż z 304 warstw najwyższej jakości stali
- jedna warstwa stali to ekstremalnie twardy stop, druga warstwa jest wyjątkowo elastyczna; warstwy stali są na siebie nakładane i przekuwane aż do całkowitego wtopienia się jednej w drugą, dzięki takiemu połączeniu najlepszej stali powstaje niemal niezniszczalny i nieprawdopodobnie wręcz ostry nóż
- od momentu przekucia 304 warstw stali każdy nóż damasceński Güde przechodzi jeszcze pięćdziesiąt manualnych procesów technologicznych, by powstał nóż doskonały
- dzięki właściwościom stali damasceńskiej nóż jest niezwykle twardy, a jednocześnie giętki – absolut sprzeczności
- noże kute są ręcznie przez najlepszych, niemieckich mistrzów rzemiosła
- bardzo długotrwały proces kucia - jedne z najlepszych, i co za tym idzie, najdroższych kutych noży na świecie
- perfekcyjnie trwałe noże na pokolenia, wszyscy znawcy stali damasceńskiej zgodnie twierdzą, że takie noże można zapisać w spadku swoim potomkom
- Güde rozpoczyna kucie noży z tej serii wyłącznie po potwierdzonym i w caości opłaconym zamówieniu
- luksusowa limitowana seria noży kutych na wyłączne, indywidualne życzenie klienta
- piękny, magicznie intrygujący wzór charakteryzuje noże damasceńskie z najwyższej półki – charakterystyczny dziwer na ostrzach powstaje z przekuwania wielu warstw stali łączonych w twarde i elastyczne ostrze; dziwer tworzy „certyfikat wykuty w ostrzu”
- indywidualnie pasowane i dobierane okładziny noża stworzono ze skamieniałego pustynnego drewna żelaznego sprzed milionów lat
- niezniszczalne rękojeści to najwyższy luksus; trzonki dobierane są indywidualnie pod kątem charakteru poszczególnego noża – stąd każdy nóż damasceński jest inny od pozostałych
- idealnie wyważone noże, doskonale leżą w dłoni; charakteryzują się najlepszą ergonomią
- noże powstały ze specjalnej, tzw. dzikiej, wysokowęglowej stali damsceńskiej wytapianej tradycyjnymi metodami w dymarkach - nie wolno myć ich w zmywarce
- po każdym użyciu należy przecierać klingi noży olejem jadalnym

Informacje o produkcie:
Producent Güde
Przeznaczenie

- siekanie warzyw i owoców
- szatkowanie, krojenie różnych produktów
- cięcie delikatnego mięsa

Materiał

- każdy nóż z serii Damascus wykuwany jest z 304 warstw dzikiej, wysokowęglowej stali damasceńskiej
- nóż składa się z ultra-giętkiego rdzenia i skuwanych naprzemiennie elastycznych i twardych warstw stali
- w procesie trwającym około 3 tygodnie, w czasie wielokrotnego kucia, powstają w sumie 304 warstwy stali tworzące później niezniszczalny, całkowicie unikatowy nóż (każdy nóż damasceński marki Güde różni się nieznacznie od innych noży z tej serii „dziwerem” stali, barwą trzonka i klingi)
- po wykuciu noża z linii Damascus przeprowadzane są dodatkowe operacje - w sumie jeszcze ponad 50 procesów technologicznych, by gotowy produkt był jedyny w swoim rodzaju
- rączka noża - ręcznie dobierana, pasowana i szlifowana okładzina z pustynnego, kopalnego drewna żelaznego mającego od kilku do kilkunastu milionów lat

Wymiary

długość ostrza - 18 cm

Seria

Damascus

Pochodzenie

Niemcy

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Jak ostrzyć i konserwować niemieckie noże Güde?

Jak ostrzyć i konserwować niemieckie noże Güde?

KONSERWACJA I OSTRZENIE NIEMIECKICH NOŻY GÜDE   Ręcznie kute, wyjątkowej jakości noże niemieckiej rodzinnej manufaktury Güde powstają z ultratwardej stali molibdenowo-wanadowo-chromowej, dzięki której przez wiele lat będą piękne. Unikatowe noże, bo tworzone przez mistrzów rzemiosła dla konkretnego Klienta, wymagają bardzo niewielkiego nakładu pracy, by zachować na długie lata w doskonałym stanie.

Japońskie noże Santoku - wiedza w pigułce

Japońskie noże Santoku - wiedza w pigułce

Kuchnia europejska od wielu lat stara się urozmaicić mnogość potraw i różnorodność smaków, sięgając, po raz kolejny w historii, po inspirację do państw azjatyckich i Japonii. Tamtejsza kuchnia wyspecjalizowała się do tego stopnia, że, wraz z rozwojem trendów kulinarnych powstawały równolegle specjalnie dla nich dedykowane noże i utensylia.

Güde - niemiecki władca noży idealnych

Güde - niemiecki władca noży idealnych

By mówić o przedmiocie idealnym, trzeba móc z pełną odpowiedzialnością przyznać, iż jest niepospolicie piękny, zjawiskowy w jakości i trwały ponad trwałościami. „Idealny” przekracza granice pojmowania. „Idealny” jest ze swojej natury niepoznany. Choć – czasem – ku szczęściu obcujących z ideałem, kategoria ideału mieści się w przedmiocie, po który da się sięgnąć.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.