Warto obejrzeć

Produkty polecane

Kasumi - Damascus - 32-warstwowy japoński nóż kucharza, Gyutoh, 24 cm

Damascus - 32-warstwowy japoński nóż kucharza, Gyutoh, 24 cm

839 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Japońska marka Kasumi zyskała sobie renomę na rynku za sprawą swoich trwałych, ostrych i bardzo estetycznych noży. Kolekcja 32-warstwowych noży Kasumi Damascus dedykowana jest, nade wszystko, zaczynającym przygodę z japońskim ostrzem. Noże sprawdzą się zarówno w kuchni amatorów gotowania, jak i uczniów, czy pomocników kucharzy.
Twardość rdzenia dochodząca do 60 stopni HRC w skali Rockwella gwarantuje, że nóż będzie długo trzymał ostrość. Laminowane drewno, które tworzy rękojeść noża, jest odporne na czynniki zewnętrzne, wilgoć, kwasy i zasady.
Warto zwrócić uwagę na fakt, iż te ładne i funkcjonalne noże otrzymały dwukrotnie prestiżową nagrodę Design Plus.
 

Główne cechy japońskich noży Kasmi Damascus
- 32 warstwy stali VG-10
- nierdzewne
- rękojeść z laminowanego drewna
- klasa ostrości - znakomita
- noże dedykowane, nade wszystko, rozpoczynającym przygodę z gotowaniem
 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć. Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.
 

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

Właściwości:

charakterystyka japońskich noży Kasumi Damascus
- 32-warstwowe noże Kasumi Damascus powstają w słynnym, japońskim mieści Seki
- noże marki Kasumi kute są przez 25 pokolenie mistrzów tradycyjnego, japońskiego kowalstwa, co sprawia, że obrosły swoistą legendą i stały się cenionym sprzętem kuchennym
- skuwane z 32 warstw stali VG-10 noże Kasumi Damascus zachowują idealne proporcje ostrza, gdyż stale łączone są pod kątem 15 stopni niezależnie od długości klingi
- dzięki takiemu „schodkowemu” formowaniu stali uzyskuje się zawsze idealny kąt nachylenia ostrza względem rdzenia noża – to pozwala na precyzyjne krojenie
- dobrze wyważone, tworzone przez fachowców noże pozwalają kroić i siekać bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
 

typ i twardość stali
- wysokowęglowa stal VG-10, która tworzy 32 warstwy noży Kasumi Damascus, została poddana specjalnej obróbce termicznej i zahartowana z pietyzmem – dzięki temu noże są bardzo ostre i stosunkowo elastyczne
- ostrza Kasumi Damascus są mniej narażone na pęknięcie, czy złamanie, niż klasyczne noże japońskie
- ze względu na swoją wytrzymałość i długo zachowywaną ostrość noże Kasumi Damascus nadają się idealnie dla uczniów rozpoczynających pracę w zawodzie kucharza, pomocników kucharzy i amatorów prawdziwego gotowania
- noże hartowane są w cieczach i posiadają twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, co zalicza je do grupy bardzo dobrych noży
 

rękojeść
- rękojeść noża została stworzona z laminowanego, wzmocnionego drewna, której jest odporne na wilgoć, kwasy i zasady
 

użytkowanie
- nóż jest nierdzewny, ale nie wolno myć go w zmywarce, gdyż detergenty mogą uszkodzić stal i rękojeść
- po każdym użyciu nóż trzeba umyć i osuszyć
- ostrza noży można co jakiś czas przetrzeć bibułką lub papierowym ręcznikiem nasączonym tradycyjnym olejem roślinnym
- do krojenia wykorzystuje się deski z drewna
 

przechowywanie
- noże Kasumi należy przechowywać w blokach lub na listwach magnetycznych; noże nie mogą mieć kontaktu z metalowymi przedmiotami w szufladzie
 

ostrzenie
- do ostrzenia noży Kasumi Damascus należy używać kamieni 1000/3000, a do nadania im większej ostrości kamienie o gradacji 5000, 8000
- w przypadku stępionych ostrzy należy wykorzystać najpierw gradacje naprawcze – od 240 do 800
- można posłużyć się kamieniami marki Kasumi lub syntetycznymi kamieniami marki Zwilling, czy Miyabi

Informacje o produkcie:
Producent Kasumi
Przeznaczenie

- najbardziej użyteczny nóż kuchenny
- znakomity do siekania ziół, warzyw
- do cięcia mięsa i ryb
- do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania mięsa i warzyw

Materiał

32 warstwy skuwanej stali wysokowęglowej VG-10
rękojeść - utwardzone, laminowane drewno

Wymiary

długość ostrza 24 cm

Seria

Kasumi Damascus

Pochodzenie

Seki, Japonia

Nagrody

Noże Kasumi Damascus zostały uhonorowane prestiżową nagrodą DESIGN PLUS w roku 2002 i 2006

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Noże kucharza, szefa kuchni, Gyuto, Funayuki, Ko-Yanagi, Orosi - wiedza w pigułce

Noże kucharza, szefa kuchni, Gyuto, Funayuki, Ko-Yanagi, Orosi - wiedza w pigułce

Najstarszy typ noża, jaki świat widział. Nóż kucharza, nóż kucharski, nóż szefa kuchni, Gyuto, Funayuki, Ko-Yanagi, Orosi – to tylko niektóre z nazw, pod jakimi jest znany. Ten typ noża wykształcił się już w pierwotnych plemionach. Na początku stanowił kontaminację noża bojowego, myśliwskiego i „kuchennego” (o ile w takich czasach i okolicznościach można w ogóle o kuchni mówić).

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.