Warto obejrzeć

Produkty polecane

Kasumi - Damascus - 32-warstwowy japoński nóż do porcjowania, 20 cm

Damascus - 32-warstwowy japoński nóż do porcjowania, 20 cm

579 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Japońska marka Kasumi zyskała sobie renomę na rynku za sprawą swoich trwałych, ostrych i bardzo estetycznych noży. Kolekcja 32-warstwowych noży Kasumi Damascus dedykowana jest, nade wszystko, zaczynającym przygodę z japońskim ostrzem. Noże sprawdzą się zarówno w kuchni amatorów gotowania, jak i uczniów, czy pomocników kucharzy.
Twardość rdzenia dochodząca do 60 stopni HRC w skali Rockwella gwarantuje, że nóż będzie długo trzymał ostrość. Laminowane drewno, które tworzy rękojeść noża, jest odporne na czynniki zewnętrzne, wilgoć, kwasy i zasady.
Warto zwrócić uwagę na fakt, iż te ładne i funkcjonalne noże otrzymały dwukrotnie prestiżową nagrodę Design Plus.
 

Główne cechy japońskich noży Kasmi Damascus
- 32 warstwy stali VG-10
- nierdzewne
- rękojeść z laminowanego drewna
- klasa ostrości - znakomita
- noże dedykowane, nade wszystko, rozpoczynającym przygodę z gotowaniem
 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć. Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.
 

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

Właściwości:

charakterystyka japońskich noży Kasumi Damascus
- 32-warstwowe noże Kasumi Damascus powstają w słynnym, japońskim mieści Seki
- noże marki Kasumi kute są przez 25 pokolenie mistrzów tradycyjnego, japońskiego kowalstwa, co sprawia, że obrosły swoistą legendą i stały się cenionym sprzętem kuchennym
- skuwane z 32 warstw stali VG-10 noże Kasumi Damascus zachowują idealne proporcje ostrza, gdyż stale łączone są pod kątem 15 stopni niezależnie od długości klingi
- dzięki takiemu „schodkowemu” formowaniu stali uzyskuje się zawsze idealny kąt nachylenia ostrza względem rdzenia noża – to pozwala na precyzyjne krojenie
- dobrze wyważone, tworzone przez fachowców noże pozwalają kroić i siekać bez zmęczenia dłoni i nadgarstka
 

typ i twardość stali
- wysokowęglowa stal VG-10, która tworzy 32 warstwy noży Kasumi Damascus, została poddana specjalnej obróbce termicznej i zahartowana z pietyzmem – dzięki temu noże są bardzo ostre i stosunkowo elastyczne
- ostrza Kasumi Damascus są mniej narażone na pęknięcie, czy złamanie, niż klasyczne noże japońskie
- ze względu na swoją wytrzymałość i długo zachowywaną ostrość noże Kasumi Damascus nadają się idealnie dla uczniów rozpoczynających pracę w zawodzie kucharza, pomocników kucharzy i amatorów prawdziwego gotowania
- noże hartowane są w cieczach i posiadają twardość na poziomie 60 stopni HRC w skali Rockwella, co zalicza je do grupy bardzo dobrych noży
 

rękojeść
- rękojeść noża została stworzona z laminowanego, wzmocnionego drewna, której jest odporne na wilgoć, kwasy i zasady
 

użytkowanie
- nóż jest nierdzewny, ale nie wolno myć go w zmywarce, gdyż detergenty mogą uszkodzić stal i rękojeść
- po każdym użyciu nóż trzeba umyć i osuszyć
- ostrza noży można co jakiś czas przetrzeć bibułką lub papierowym ręcznikiem nasączonym tradycyjnym olejem roślinnym
- do krojenia wykorzystuje się deski z drewna
 

przechowywanie
- noże Kasumi należy przechowywać w blokach lub na listwach magnetycznych; noże nie mogą mieć kontaktu z metalowymi przedmiotami w szufladzie
 

ostrzenie
- do ostrzenia noży Kasumi Damascus należy używać kamieni 1000/3000, a do nadania im większej ostrości kamienie o gradacji 5000, 8000
- w przypadku stępionych ostrzy należy wykorzystać najpierw gradacje naprawcze – od 240 do 800
- można posłużyć się kamieniami marki Kasumi lub syntetycznymi kamieniami marki Zwilling, czy Miyabi

Informacje o produkcie:
Producent Kasumi
Przeznaczenie

- doskonały nóż do filetowania
- idealny do plasterkowania szynki i wędlin
- przyda się do porcjowania pieczeni

Materiał

32 warstwy skuwanej stali wysokowęglowej VG-10
rękojeść - utwardzone, laminowane drewno

Wymiary

długość ostrza 20 cm

Seria

Kasumi Damascus

Pochodzenie

Seki, Japonia

Nagrody

Noże Kasumi Damascus zostały uhonorowane prestiżową nagrodą DESIGN PLUS w roku 2002 i 2006

Noże do porcjowania szynki, pieczeni, łososia - wiedza w pigułce

Noże do porcjowania szynki, pieczeni, łososia - wiedza w pigułce

Zdarzają się takie dziedziny kulinariów, które wymagają specjalistycznych noży. Jednym z bardzo typowych dla porcjowania i plastrowania mięs, wędlin i ryb, zwłaszcza łososia, jest niezwykle długi i smukły nóż o bardzo ostrej klindze.          Tego typu noże osiągają długość do, nawet, ponad 30 cm.

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.