Warto obejrzeć

Produkty polecane

Wüsthof - Classic Ikon - Kuty niemiecki nóż do warzyw, 9 cm

Classic Ikon - Kuty niemiecki nóż do warzyw, 9 cm

293 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Niemieckie noże słyną od stuleci jako synonim jakości. Są niezwykle długowieczne i wytrzymałe, a przy okazji estetyczne. To wszystko charakteryzuje rozpoznawalną kolekcję noży Classic Ikon, niemieckiej marki Wüsthof, która szczyci się ponad 200-letnią tradycją.

 Noże Classic Ikon, marki Wüsthof, są kute z walcowanej stali chromowo-molibdenowo-wanadowej o symbolu X50CrMoV15. Jej twardość wynosi aż 58 stopni HRC w skali Rockwella. Trzeba zaznaczyć, że taka twardość jest rzadkością wśród masowo produkowanych noży europejskich. Tylko najlepsze kuźnie radzą sobie z hartowaniem stali na takim poziomie.

 

Kolejną zaletą noży Classic Ikon jest ich wyjątkowa ostrość. Została uzyskana dzięki opatentowanemu przez markę Wüsthof laserowemu procesowi kontroli ostrzenia o nazwie Precision Edge (PEtec). Nie należy mylić tego procesu z laserowym ostrzeniem. W przypadku noży Wüsthof laser bada naostrzenie klingi - od jej końca, po czubek. Dzięki temu noże z kolekcji Classic Ikon pozostaną dłużej ostre.

 

Niemieckie noże Classic Ikon zniosą trudy codziennej pracy zarówno w domowej, jak i w profesjonalnej kuchni. Fachowcy docenią świetnie wyprofilowaną rękojeść z tworzywa sztucznego, które jest odporna na wilgoć i kwasy. Trzy stalowe nity wzmacniają i stabilizują uchwyt noża.

 

I to, do czego marka Wüsthof już dawno przyzwyczaiła swoich wybrednych klientów – jej noże są doskonale wyważone. Dzięki temu można używać ich całymi godzinami, a dłoń, czy nadgarstek nie męczą się.

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć. Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

 

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

Właściwości:

O nożach Classic Ikon marki Wüsthof

- ponad 200 lat doświadczeń i jedna z najnowocześniejszych kuźni na świecie gwarantują, że noże Wüsthof spełnią swoje zadanie w domowej i profesjonalnej kuchni

- Wüsthof dba o ekologię, wprowadzając innowacyjne, nie szkodzące środowisku metody produkcji noży

 

Stal noży Classic Ikon Wüsthof

- noże powstały z walcowanej stali chromowo-molibdenowo-wanadowej o symbolu X50CrMoV15, która jest trwała, ostra i elastyczna

- twardość stali noży Classic Ikon to 58 stopni HRC w skali Rockwella

- opatentowany, laserowo kontrolowany proces ostrzenia (PEtec) pozwala zyskać idealnie gładką klingę, która bardzo długo trzyma ostrość

- noże Wüsthof można bardzo łatwo ponownie naostrzyć

 

Rękojeść

- wygodnie profilowana rękojeść nie ślizga się w dłoni, nie męczy nadgarstka

- wykonano ją z odpornego na czynniki zewnętrzne tworzywa sztucznego

 

Wyważenie noży

- noże Classic Ikon są doskonale wyważone, czego wymaga się od narzędzi dla profesjonalistów; godziny krojenia nie męczą dłoni i nadgarstka

 

Ostrzenie noży Wüsthof

- noże Wüsthof ostrzy się na ostrzałkach kółkowych, prętowych, elektrycznych

 - można je ostrzyć też na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych o gradacjach 1000 do 8000

 

Używanie i konserwacja

- nie zostawiaj na nożu resztek krojonych produktów; po każdym użyciu umyj go i wysusz

- niemieckie noże Wüsthof myj ręcznie z dodatkiem płynów do naczyń

- krój na deskach ze szlachetnych gatunków drewna

Informacje o produkcie:
Producent Wüsthof
Przeznaczenie

- do obierania warzyw i owoców

- przeznaczony do wycinania i cięcia drobnych warzyw i owoców

- niezbędny do precyzyjnych, wymagających uwagi czynności

- świetnie nadaje się również do dekorowania potraw, tzw. food designu

Materiał

- walcowana stal chromowo-molibdenowo-wanadowa o symbolu X50CrMoV15 o twardości 58 stopni HRC w skali Rockwella

- rękojeść - wzmacniane stalowymi nitami tworzywo sztuczne

Wymiary

długość ostrza 9 cm

Seria

Wüsthof Classic Ikon

Pochodzenie

Solingen, Niemcy

Noże do obierania warzyw i owoców - wiedza w pigułce

Noże do obierania warzyw i owoców - wiedza w pigułce

Kuchenne liliputy, bez których nie da się obejść. Najmniejsi z najmniejszych, ale pełni temperamentu – po prostu niezastąpieni w wielu kuchennych czynnościach, które wykonuje się niemal mechanicznie. Małe noże kuchenne - do obierania i krojenia warzyw i owoców, do drylowania, cięcia dekoracyjnego – mają z reguły dwie formy.

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Wszystkie produkty z tej serii

Pokaż wszystkie

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.