Warto obejrzeć

Produkty polecane

Wüsthof - Classic Ikon - Kuty niemiecki nóż do trybowania, 14 cm

Classic Ikon - Kuty niemiecki nóż do trybowania, 14 cm

405 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Niemieckie noże słyną od stuleci jako synonim jakości. Są niezwykle długowieczne i wytrzymałe, a przy okazji estetyczne. To wszystko charakteryzuje rozpoznawalną kolekcję noży Classic Ikon, niemieckiej marki Wüsthof, która szczyci się ponad 200-letnią tradycją.

 Noże Classic Ikon, marki Wüsthof, są kute z walcowanej stali chromowo-molibdenowo-wanadowej o symbolu X50CrMoV15. Jej twardość wynosi aż 58 stopni HRC w skali Rockwella. Trzeba zaznaczyć, że taka twardość jest rzadkością wśród masowo produkowanych noży europejskich. Tylko najlepsze kuźnie radzą sobie z hartowaniem stali na takim poziomie.

 

Kolejną zaletą noży Classic Ikon jest ich wyjątkowa ostrość. Została uzyskana dzięki opatentowanemu przez markę Wüsthof laserowemu procesowi kontroli ostrzenia o nazwie Precision Edge (PEtec). Nie należy mylić tego procesu z laserowym ostrzeniem. W przypadku noży Wüsthof laser bada naostrzenie klingi - od jej końca, po czubek. Dzięki temu noże z kolekcji Classic Ikon pozostaną dłużej ostre.

 

Niemieckie noże Classic Ikon zniosą trudy codziennej pracy zarówno w domowej, jak i w profesjonalnej kuchni. Fachowcy docenią świetnie wyprofilowaną rękojeść z tworzywa sztucznego, które jest odporna na wilgoć i kwasy. Trzy stalowe nity wzmacniają i stabilizują uchwyt noża.

 

I to, do czego marka Wüsthof już dawno przyzwyczaiła swoich wybrednych klientów – jej noże są doskonale wyważone. Dzięki temu można używać ich całymi godzinami, a dłoń, czy nadgarstek nie męczą się.

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć. Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

 

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

Właściwości:

O nożach Classic Ikon marki Wüsthof

- ponad 200 lat doświadczeń i jedna z najnowocześniejszych kuźni na świecie gwarantują, że noże Wüsthof spełnią swoje zadanie w domowej i profesjonalnej kuchni

- Wüsthof dba o ekologię, wprowadzając innowacyjne, nie szkodzące środowisku metody produkcji noży

 

Stal noży Classic Ikon Wüsthof

- noże powstały z walcowanej stali chromowo-molibdenowo-wanadowej o symbolu X50CrMoV15, która jest trwała, ostra i elastyczna

- twardość stali noży Classic Ikon to 58 stopni HRC w skali Rockwella

- opatentowany, laserowo kontrolowany proces ostrzenia (PEtec) pozwala zyskać idealnie gładką klingę, która bardzo długo trzyma ostrość

- noże Wüsthof można bardzo łatwo ponownie naostrzyć

 

Rękojeść

- wygodnie profilowana rękojeść nie ślizga się w dłoni, nie męczy nadgarstka

- wykonano ją z odpornego na czynniki zewnętrzne tworzywa sztucznego

 

Wyważenie noży

- noże Classic Ikon są doskonale wyważone, czego wymaga się od narzędzi dla profesjonalistów; godziny krojenia nie męczą dłoni i nadgarstka

 

Ostrzenie noży Wüsthof

- noże Wüsthof ostrzy się na ostrzałkach kółkowych, prętowych, elektrycznych

 - można je ostrzyć też na kamieniach ceramicznych lub syntetycznych o gradacjach 1000 do 8000

 

Używanie i konserwacja

- nie zostawiaj na nożu resztek krojonych produktów; po każdym użyciu umyj go i wysusz

- niemieckie noże Wüsthof myj ręcznie z dodatkiem płynów do naczyń

- krój na deskach ze szlachetnych gatunków drewna

Informacje o produkcie:
Producent Wüsthof
Przeznaczenie

- nóż do trybowania (luzowania od kości) i filetowania

- pozwala wycinać i oddzielać mięso od kości

- pomaga oprawiać i patroszyć niewielkie tuszki ryb i porcje drobiu

- nóż do filetowania, szczególnie ryb

- pozwala wycinać i oddzielać skórę,

- pomaga oprawiać i patroszyć tuszki ryb i drobiu

Materiał

- walcowana stal chromowo-molibdenowo-wanadowa o symbolu X50CrMoV15 o twardości 58 stopni HRC w skali Rockwella

- rękojeść - wzmacniane stalowymi nitami tworzywo sztuczne

Wymiary

długość ostrza 14 cm

Seria

Wüsthof Classic Ikon

Pochodzenie

Solingen, Niemcy

Noże do filetowania, trybowania i wykrawania - wiedza w pigułce

Noże do filetowania, trybowania i wykrawania - wiedza w pigułce

Nóż idzie zawsze z parze z ludzką historią i przemianami cywilizacyjnymi. Jego ostrze ewoluuje tak, by dostosować się do kulinarnych preferencji ludzi, którzy w danym miejscu świata mają dostęp do określonego typu produktów – specyficznych dla danego regionu warzyw, owoców i mięs.

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Wszystkie produkty z tej serii

Pokaż wszystkie

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.