Warto obejrzeć

Produkty polecane

Wüsthof - Classic Ikon Creme - Zestaw 6 noży w jesionowym, kremowym bloku

Classic Ikon Creme - Zestaw 6 noży w jesionowym, kremowym bloku

2930 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Noże z Solingen to jakość sama w sobie. Niemiecka marka Wüsthof słynie już od ponad 200 lat z produkcji noży, które przetrwają całe dekady. Producent dba nie tylko o to, by jakość stali i jej obróbka była na niezmiennie najwyższym poziomie. Tworzy też linie luksusowych, pięknych noży dla estetów. Taką właśnie serią jest Classic Ikon Creme, której noże zyskały wizualną lekkość dzięki subtelnej, kremowej rękojeści.

 

Tym, co zaskakuje i cieszy w przypadku noży Classic Ikon Creme jest ich niezwykła, jak na noże europejskie, twardość. Kuta stal chromowo-molibdenowo-wanadowa o symbolu X50CrMoV15 została zahartowana do, aż, 58 stopni HRC w skali Rockwella. Dzięki temu noże z tej wytwornej kolekcji świetnie sprawdzają się i w domowej, i w profesjonalnej kuchni. Przez lata będą piękne i niezwykle trwałe.

Druga cecha wyróżniająca noże Wüsthof z linii Classic Ikon Creme to ich wyjątkowa ostrość. Uzyskano ją dzięki opatentowanemu przez producenta laserowo kontrolowanemu procesowi ostrzenia o nazwie Precision Edge (PEtec). Laser sprawdza, czy ostrze jest równomiernie naostrzone na całej swojej długości. Dodatkowo - dzięki temu procesowi noże Wüsthof mają perfekcyjnie gładkie klingi tnące. To przekłada się na precyzję krojenia nawet bardzo cienkich plastrów.

 

Zaletą stosowanej przez producenta metody jest również fakt, że noże z linii Classic Ikon Creme bardzo łatwo się ostrzy. Do ostrzenia możesz wykorzystać ostrzałki kółkowe, prętowe, elektryczne. Tym, którzy życzą sobie mieć maksymalny wpływ na ostrość noża, polecamy też kamienie ceramiczne lub syntetyczne o różnych gradacjach.

Cechą wyróżniającą kolekcję noży z linii Classic Ikon Creme, marki Wüsthof, jest świetnie profilowana, bardzo wygodna rękojeść z tworzywa sztucznego wzmacnianego stalowymi nitami. Fakt, że Wüsthof zdecydował się na jasne, kremowe trzonki noży, zmienił zupełnie ich charakter. Masywne, niemieckie ostrza zdają się być wiele bardziej delikatnie i wręcz zwiewne. To jednak tylko pozór, bo te wyśmienicie wyważone noże to zaprawieni w bojach zawodowcy.

 

W zestawie znajdziesz:

- nóż do warzyw 9 cm

- ząbkowany nóż do wędlin, serów i pomidorów 14 cm

- nóż uniwersalny 16 cm

- nóż Santoku 17 cm

- nóż kucharza 20 cm

- ząbkowany nóż do pieczywa 23 cm

- blok z drewna jesionowego w kolorze kremowym

 

 

W fachowych artykułach i filmach specjalista z zakresu żywienia radzi, jak dobrać nóż do swoich preferencji kulinarnych. Podpowiada, jak dbać o noże i w jaki sposób je ostrzyć. Wyjaśnia również różnice miedzy poszczególnymi typami ostrzy.

 

Zapraszamy też do obejrzenia video Szkoły Krojenia, w której pokazane zostały różne techniki posługiwania się nożami kuchennymi (zakładka Video).

 

 

Właściwości:

O nożach Classic Ikon Creme marki Wüsthof

- Wüsthof jest właścicielem jednej z najnowocześniejszych kuźni na świecie, co jest, efektem ponad 200 lat doświadczeń, ciągłych starań i dbałości o stworzenie godnej zaufania marki

- proces produkcji noży jest tak zoptymalizowany, by w jak najmniejszym stopniu szkodził środowisku naturalnemu - to dowód ogromnej świadomości niemieckiego producenta

 

Stal noży Classic Ikon Creme Wüsthof

- każdy nóż wykuty jest z jednego kawałka stali chromowo-molibdenowo-wanadowej o symbolu X50CrMoV15, która jest niezwykle trwała i elastyczna

- twardość stali noży Classic Ikon Creme to 58 stopni HRC w skali Rockwella

- Wüsthof opatentował laserowo kontrolowany proces ostrzenia (PEtec), który pozwala uzyskać idealnie gładką klingę i gwarantuje doskonałą ostrość noży

- noże Wüsthof możesz bardzo łatwo ponownie naostrzyć

 

Rękojeść

- kremowa rękojeść powstała z odpornego na czynniki zewnętrzne tworzywa sztucznego

- zwróć uwagę, że ergonomicznie profilowane trzonki nie ślizgają się w dłoni i nie męczą nadgarstka

 

Wyważenie noży

- noże Classic Ikon Creme są świetnie wyważone, co doceniają pokolenia krojących

 

Ostrzenie noży Wüsthof

- noże Wüsthof możesz ostrzyć na ostrzałkach prętowych, kółkowych, czy elektrycznych

 - możesz wykorzystać również kamienie ceramiczne lub syntetyczne o gradacjach 1000 do 8000

 

Używanie i konserwacja

- choć noże Wüsthof są nierdzewne, po każdym użyciu umyj je i wysusz

- niemieckie noże myj ręcznie z dodatkiem płynów do naczyń

- krój na deskach ze szlachetnych gatunków wysezonowanego drewna

Informacje o produkcie:
Producent Wüsthof
Przeznaczenie

- najbardziej uniwersalny zestaw noży kuchennych
- do siekania ziół, warzyw
- do cięcia mięsa i ryb
- do porcjowania, krojenia, szatkowania, rozdrabniania mięsa i warzyw
- do krojenia pieczywa

Materiał

- kuta stal chromowo-molibdenowo-wanadowa o symbolu X50CrMoV15 o twardości 58 stopni HRC w skali Rockwella

- rękojeść - wzmacniane stalowymi nitami tworzywo sztuczne w kremowym kolorze

Wymiary

- nóż do warzyw 9 cm

- ząbkowany nóż do wędlin, serów i pomidorów 14 cm

- nóż uniwersalny 16 cm

- nóż Santoku 17 cm

- nóż kucharza 20 cm

- ząbkowany nóż do pieczywa 23 cm

Seria

Wüsthof Classic Ikon Creme

Pochodzenie

Solingen, Niemcy

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Poradnik dla szukających odpowiedniego ostrza

Jak dobrać nóż? Jaki nóż warto kupić? Oba pytania pojawiają się coraz częściej w świadomości gotujących. Mimo iż każdy jakiś nóż w domu ma, nie znaczy to, że jest z niego zadowolony.   Bazując na wieloletnim doświadczeniu i setkach godzin poświęconych doradztwu, opiszę, na co należy zwracać uwagę, gdy wybiera się nóż.

Produkty do kompletu

Pokaż wszystkie

Deska z drewna teakowego, 33 x 21 cm

Producent: Skagerak Denmark

Cena: 300 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.