Warto obejrzeć

Produkty polecane

Staub - Cinnamon - Żeliwny mini-garnek z porcelanową emalią, 0,25 l, Ø 10 cm

Cinnamon - Żeliwny mini-garnek z porcelanową emalią, 0,25 l, Ø 10 cm

299 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
darmowa dostawa

Niegdyś nadzwyczaj cenny i rzadki, symbolizujący dostatek dar natury, cynamon, do dziś uznawany jest za przyprawę, która pobudza serce do szybszego bicia. Jest w cynamonie jakaś magia, która wiąże się z jego kompletnie niepospolitym zapachem i smakiem. Cynamon sam z siebie poprawia nastrój, daje poczucie opatulającego bezpieczeństwa. Stąd – kiedy francuski mistrz żeliwnych naczyń, marka Staub, nadała swojej linii garnków, brytfann i patelni barwę cynamonu, świat po raz kolejny zachwycił się żeliwem.
Fenomen legendarnego już żeliwa marki Staub polega na tym, że powlekane jest na zewnątrz bardzo wytrzymałą fajansową, porcelanową emalią, nakładaną, znaną od starożytności, techniką majolika. Wyraziste barwy i niezwykle trwała powłoka emaliowanych żeliwnych naczyń z Francji to zaledwie wstęp do wielkiej przygody ze zjawiskiem, jakie tworzą naczynia Staub.
Wewnętrzna, nieprzywierająca porcelanowa emalia żeliwnych garnków, brytfann i patelni ma właściwości antyalergiczne i antybakteryjne. Jest niezwykle trwała i radykalnie minimalizuje zapotrzebowanie na tłuszcz. Jeśli szukać prawdziwych powłok o właściwościach antyadhezyjnych, naczynia Staub stanowią niedościgły wzór.
Zaproszeni przez producenta żeliwnych naczyń, markę Staub, światowej klasy kucharze, wyróżnieni gwiazdkami Michelin’a, zaprojektowali specjalne pokrywki, które posiadają wewnątrz wypustki. Dzięki nim para wodna wraca z powrotem do garnka, wnika w głąb przygotowywanej potrawy, nawilżając ją odpowiednio. Taki system wymuszania obiegu pary w naczyniu okazał się być rewolucyjnym, gdyż w czasie gotowania, pieczenia i duszenia w naczyniach Staub w potrawie pozostaje aż 30% więcej witamin i właściwości odżywczych, niż w przypadku naczyń z tradycyjnymi pokrywkami.
Naczynia Staub, cenione przez mistrzów kucharskich, pasjonatów gotowania i wszystkich, którzy stawiają na pierwszym miejscu bezkompromisową jakość, posiadają dożywotnią gwarancję. Dzięki tym przepięknym, cynamonowym garnkom, pochodzącym z kraju miłośników jedzenia, można raz na zawsze zmienić pojęcie o własnej kuchni.

Mini-Cocotte, czyli malutkie, bo zaledwie 10 centymetrowej średnicy garnuszki, są rewelacyjnym pomysłem na serwowanie gorących zapiekanek, które można postawić na talerzu, by stanowiły przystawkę do głównego dania. Crème brûlée, czy mini-pasztecik, bądź zapiekanka z owoców morza, podana w Mini-Cocotte, wzbudzi prawdziwą furorę.
 

Informacje o legendarnych już żeliwnych naczyniach Staub znajdą Państwo w zakładkach Artykuły i Video.
 

W fachowych artykułach specjalista z zakresu żywienia podpowiada, na co zwrócić uwagę przy doborze naczyń.

Właściwości:

 

O żeliwie Staub
- produkowane od lat 70-tych XX wieku żeliwo Staub stało się legendarne w świecie kulinariów, gdyż projektowane i testowane było przez najsłynniejszych kucharzy, którzy otrzymali gwiazdki Michelin’a (wyróżnienie dla najlepszych mistrzów kucharskich świata)
- luksusowe naczynia z żeliwa powstają w ręczno-mechanicznym procesie produkcji
- emaliowane żeliwo wypalane jest w ekologicznych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza
- wszystkie żeliwne, emaliowane naczynia Staub produkowane są we Francji
 

Porcelanowa emalia i powłoka nieprzywierająca naczyń Staub
- zewnętrzna, kilkukrotnie nakładana i wypalana połyskliwa warstwa fajansowej, porcelanowej emalii naczyń Staub charakteryzuje się niezwykle wyrazistymi kolorami, które powstają na bazie naturalnych barwników
- zewnętrzna emalia jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i zarysowanie
- nawet, gdyby w czasie gotowania, czy duszenia potrawa wykipiała, zewnętrzną, porcelanową, emaliowaną warstwę naczyń Staub myje się niezwykle łatwo
- wewnętrzna, matowana porcelanowa powłoka francuskich naczyń ma właściwości nieprzywierające; dodatkowo, stapiana z żeliwnym szkieletem naczyń szklana emalia nie zmienia smaku i zapachu gotowanych, smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
- nieprzywierająca, porcelanowa emalia ma właściwości antyalergiczne
- choć wewnętrzna warstwa naczyń Staub jest odporna na zarysowania, do mieszania, czy przewracania duszonych, pieczonych lub smażonych produktów warto używać drewnianych bądź syntetycznych utensyliów kuchennych
- żeliwo i pokrywająca je nieprzywierająca powłoka intensyfikują smaki potraw, stąd żeliwne naczynia Staub dedykowane są najbardziej wymagającym miłośnikom nie tylko europejskiej, ale i orientalnej kuchni
- mimo że naczynia Staub posiadają porcelanową warstwę nieprzywierającą, nie należy przechowywać w nich żywności w lodówce
 

Zjawiskowe pokrywki z wypustkami
- wszystkie typy żeliwnych garnków i brytfann marki Staub posiadają wewnątrz pokrywek system wypustek, pozwalający na szybsze kondensowanie pary wodnej
- dzięki opracowanym przy udziale najsłynniejszych kucharzy świata wypustkom żeliwnych pokrywek w potrawie zachowywane jest do 30% więcej wilgoci, niż w tradycyjnych garnkach
- wymuszenie obiegu pary i jej kondensacji, przy jednoczesnym ograniczeniu jej wydostawania się na zewnątrz, sprawiają, że gotowanie w naczyniach Staub pozwala zachować w przyrządzanych potrawach większość składników odżywczych oraz mikro- i makroelementów
- naczynia Staub pozwalają planować i utrzymać bardzo zdrową, niemal beztłuszczową dietę i odpowiednio zbilansowane posiłki
- dzięki ciężkim, szczelnie przylegającym pokrywkom, garnki Staub umożliwiają gotowanie w minimalnej ilości wody, co pomaga przyrządzać zdrowe i niezwykle aromatyczne potrawy
- za sprawą, m.in., tego typu pokrywek garnki Staub uznawane są za jedne z najdoskonalszych żeliwnych naczyń świata
 

Żeliwo Staub na kuchence i w piekarniku
- ścianki i dno żeliwnych naczyń francuskiej marki Staub idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw, stąd są niezwykle ekonomiczne – można gotować i dusić na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika
- żeliwne garnki Staub można stosować na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
- żeliwne naczynia wymagają stopniowego podgrzewania;  nie wolno stosować palników typu Boost, gdyż zbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze naczynia
- garnki z powlekanego porcelanowymi emaliami żeliwa nadają się znakomicie do wykorzystania w piekarnikach gazowych bądź elektrycznych; nie wolno stosować ich w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal
- ponieważ pokrywki żeliwnych naczyń Staub posiadają uchwyty z niklowanej stali, francuskie emaliowane garnki nadają się do pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku w temperaturach przekraczających nawet 240 stopni Celsjusza
 

Pielęgnacja i konserwacja żeliwnych naczyń Staub
- do mycia francuskich, żeliwnych naczyń Staub stosuje się tradycyjne płyny
- choć producent zezwala na mycie garnków w zmywarce, naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie, co trwa zaledwie kilkanaście sekund
- gdyby skarmelizowane sosy, czy marynaty, bądź przypieczone skórki przywarły do żeliwnych garnków Staub, warto je na kilka minut namoczyć, by później z łatwością umyć naczynie
- aby żeliwne naczynia służyły całymi latami, po gotowaniu należy je ostudzić, a dopiero potem myć – na należy zalewać gorących żeliwnych garnków zimną wodą, gdyż może to zaszkodzić żeliwu

Informacje o produkcie:
Producent Staub
Przeznaczenie

- luksusowe, mini-garnuszki z żeliwa, francuskiej marki Staub, służą pieczeniu, zapiekaniu i serwowaniu potraw bezpośrednio na stół – gdzie mogą pełnić rolę formy na przystawki dla jednej osoby
- żeliwne mini-garnki można traktować jako eleganckie, niepospolite miseczki z gorącym przysmakiem, które stawia się bezpośrednio na talerzu zaproszonego na obiad, czy bankiet, gościa

Kolor brązowy
Materiał

- żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
- uchwyt z niklowanej stali szlachetnej

Wymiary

średnica 10 cm
rozmiar dna 7,5 cm
wysokość ścianek 4,8 cm
wysokość z pokrywką 7 cm
całkowita długość 13 cm
pojemność 0,25 l
waga 0,7 kg

Seria

Staub Cinnamon/ Mini-Cocotte

Gwarancja dożywotnia
Pochodzenie

Francja

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jedne z najpiękniejszych naczyń świata – żeliwne garnki, brytfanny, woki i patelnie francuskiej marki Staub, łączą w sobie nowoczesną technologię porcelanowej, ceramicznej nieprzywierającej emalii z odwieczną tradycją wypalania nadzwyczaj trwałych naczyń. Unikatowe, pokryte kilkoma warstwami porcelanowej, ceramiczne emalii, nakładanej według zasad znanej od wieków techniki majolika naczynia marki Staub, choć produkowane od lat 70-tych XX wieku, cieszą się renomą jednych z najlepszych żeliwnych naczyń na świecie.

Jak dobrać odpowiednie naczynia? Przegląd technologii garnków

Jak dobrać odpowiednie naczynia? Przegląd technologii garnków

Mnogość nowych technologii kulinarnych z reguły dezorientuje myślących o zakupie nowoczesnych garnków, które pozwolą zdrowo gotować. Problem, na szczęście, nie jest tak skomplikowany, jak się na pozór wydaje. Nie jest z tego względu, że, jeśli mówić o gotowaniu, mówi się równocześnie o swoim zdrowiu i życiu, w dbałości o które nie powinno się iść na kompromis.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.