Warto obejrzeć

Produkty polecane

Staub - Cherry - Żeliwny zaparzacz do herbaty; czajnik do gotowania wody, 1,15 l

Cherry - Żeliwny zaparzacz do herbaty; czajnik do gotowania wody, 1,15 l

749 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
darmowa dostawa

Wykwintne, niemal zrytualizowane parzenie herbaty to nie tylko domena azjatyckich mistrzów, czy japońskich gejsz. Dzięki żeliwnym, urokliwym zaparzaczom francuskiej marki Staub każde przyrządzanie aromatycznego, herbacianego naparu stanie się sztuką.

Przytulny w formie zaparzacz Staub pozwala przyrządzić wiele gatunków herbaty – przez czerwone, białe, zielone, w czym wydatnie pomoże mocowane do wewnętrznej strony pokrywki stalowe tea-jajko na łańcuszku. Gdy napar osiągnie odpowiednią moc, wystarczy wyjąć tea-jajko i już można oddać się delektowaniu herbaty i prawdziwie kultywować wolny czas.

Z drugiej strony żeliwny zaparzacz marki Staub pozwala traktować się jako klasyczny, niewielki czajnik, który sprawdzi się wyśmienicie na każdym typie kuchenki. Oczywiście, gotując wodę w czajniczku, należy wyjąć wcześniej stalowe tea-jajko. Trzeba też pamiętać, by nie zostawiać czajnika bez nadzoru na kuchence, gdyż nie został wyposażony w gwizdek, stąd woda może się wygotować.

Żeliwo bardzo długo zachowuje ciepło naparu, stąd można długo delektować się ulubioną, parującą herbatą.

Pokryte odporną na uszkodzenia porcelanową, kolorową, połyskliwą glazurą żeliwne czajniczki Staub są prawdziwą ozdobą kuchni i jadalni. Francuskie zaparzacze można też eksponować na ogrodowym stole, by cieszyć się gorącą herbatą wśród szumu drzew.

Właściwości:

Proces produkcji żeliwnych zaparzaczy do herbaty Staub
- szkielet masywnych czajniczków francuskiej marki Staub, należącej obecnie do grupy Zwilling J.A. Henckels, powstaje w czasie niezwykle restrykcyjnie kontrolowanego procesu produkcji
- żeliwne zaparzacze wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, by wygładzić ścianki, dno i brzegi, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej glazury-emalii, którą wypala się przez 30 minut
- wszystkie produkty marki Staub powstają we francuskiej fabryce producenta, w Merville
- co zjawiskowe, na każdym etapie produkcji obecny jest człowiek, który nie tylko kontroluje jej przebieg, ale wiele procesów przeprowadza ręcznie, by finalny produkt miał zawsze i niezmiennie najwyższą jakość
 

Zaparzacz i czajnik w jednym
- choć, zasadniczo, Staub obmyślił swoje przepiękne naczynia jako tradycyjne zaparzacze do herbaty, z powodzeniem można je również traktować jako klasyczne, żeliwne czajniki
- jeśli zaparzacz posłuży w roli czajnika, należy pamiętać, by odłączyć od pokrywki łańcuszek z tea-jajkiem
- zaparzacz nie posiada gwizdka, stąd trzeba pamiętać, by kontrolować poziom gotującej się wody, jeśli wykorzystamy go jako ciekawy w formie czajnik
 

Porcelanowa emalia zaparzaczy Staub
- zewnętrzna porcelanowa emalia żeliwnych czajniczków Staub jest bardzo odporna na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne
- wewnętrzna, czarna, matowa powłoka żeliwnych zaparzaczy Staub posiada potwierdzone badaniami właściwości antyadhezyjne, czyli jest bardzo wytrzymała na ścieranie, odporna na wysokie temperatury i ciśnienie oraz różnego typu obciążenia mechaniczne
- dodatkowo – wewnętrzna powłoka żeliwnych zaparzaczy Staub nie zmienia smaku gotowanej w nich wody
- w zależności od twardości i specyfiki wody w danym rejonie kraju na ciemnej glazurze wewnątrz zaparzacza może pojawić się biały nalot, który można łatwo usunąć, gotując wodę z dodatkiem kwasku cytrynowego lub cytryny, względnie stosując dostępne w sklepach odkamieniacze do czajników
 

Uchwyt czajniczka Staub
- wykonany ze stali szlachetnej rozkładany uchwyt zaparzacza mocno przytrzymuje żeliwną pokrywkę czajniczka, dając gwarancję pewnego przelewania wrzątku do szklanek, czy filiżanek

Żeliwne zaparzacze Staub na kuchence
- czajniczki marki Staub nadają się na wszystkie typy kuchenek, w tym indukcyjne, ceramiczne i sensorowe oraz gazowe
- bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych naczyń na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
- ścianki i dno żeliwnych zaparzaczy do herbaty, francuskiej marki Staub, posiadają jednakową grubość, stąd idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają oraz długo zachowują wysoką temperaturę wody
 

Pielęgnacja i konserwacja żeliwnych zaparzaczy Staub
- porcelanowa glazura nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia zaparzaczy można stosować tradycyjne płyny
- zaparzacze Staub można myć w zmywarce, jednak, do czego zachęcamy – naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie – zastosowana tu gładka porcelanowa emalia o właściwościach antyadhezyjnych pozwala bardzo łatwo umyć czajniczek
- zwracamy też uwagę na fakt, iż żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać do rozgrzanego naczynia zimnych płynów

Informacje o produkcie:
Producent Staub
Kolor czerwony
Materiał

- żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej glazury tworzonej na bazie szklanej emulsji
- rozkładany uchwyt – stal szlachetna

Wymiary

pojemność 1,15 l
średnica dna 9,5 cm
szerokość 12 cm
długość 16,6 cm
wysokość bez pokrywki 8,8 cm
całkowita wysokość z uchwytami 18 cm
waga 2,9 kg

Seria

Staub Cherry

Pochodzenie

Francja

Jak parzyć herbatę? Sposoby i techniki uwalniania boskiego aromatu

Jak parzyć herbatę? Sposoby i techniki uwalniania boskiego aromatu

HISTORIA HERBATY   Według starożytnego chińskiego przekazu herbata znana jest już od 2737 roku p.n.e. Odkryto ją za sprawą zupełnego przypadku. Legendarny cesarz chiński pił pod drzewem herbaty przegotowaną wodę. Wiatr strącił kilka herbacianych listków wprost do dzbana z wodą.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.