Warto obejrzeć

Produkty polecane

Staub - Cherry - Żeliwna nieprzywierająca patelnia do zapiekania i serwowania, 24 cm

Cherry - Żeliwna nieprzywierająca patelnia do zapiekania i serwowania, 24 cm

349 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
darmowa dostawa

Nic tak doskonale nie symbolizuje namiętności, żaru emocji i uniesienia, jak wyrazista, nasycona czerwień z odcieniem delikatnej wiśni. Jeśli założyć, że barwa wpływa na odbiór smaku, można być pewnym, że potrawy smażone na luksusowych, żeliwnych patelniach francuskiej marki Staub, z linii Cherry, prawdziwie rozpalą zmysły i oczarują podniebienie.
Pełne uwodzicielskiego powabu, radosne, urokliwe żeliwne patelnie Staub, z linii Cherry, doskonale sprawdzają się zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. A prawdziwą furorę robią na jadalnianym stole, jako „gorący talerz”, z którego można serwować smażone, duszone, czy pieczone pyszności.
Dedykowane zakochanym w swojej kuchni patelnie Cherry pokryte są kilkukrotnie nakładaną, utwardzaną, fajansową emalią, która intensyfikuje i wzbogaca smak przyrządzanych w żeliwie potraw.
Czarna w środku, a głęboko czerwona na zewnątrz owalnych patelni emalia powstaje na bazie naturalnych barwników, nakładanych według znanej już od wieków metody zwanej majolika. Antyadhezyjna powłoka naczyń Staub, które mogą cieszyć przez wiele dekad, jest niezwykle twarda i odporna na zarysowania oraz odpryśnięcia. Dodatkowo – wewnętrzna, nieprzywierająca emalia żeliwnych patelni ma właściwości antyalergiczne i antybakteryjne.
Formy patelni francuskiej marki Staub były opracowywane przy udziale najsłynniejszych kucharzy świata. Staub zasłynął również w świecie kulinariów z dożywotniej gwarancji na swoje dedykowane największym miłośnikom kuchni produkty.
Patelnie francuskiej marki Staub cenią sobie zarówno sławy kulinarne, jak i pasjonaci gotowania, amatorzy doskonałych, wyrazistych smaków. Prawdziwe smażenie, duszenie i zapiekanie potraw w piekarniku zaczyna się i kończy na żeliwnych naczyniach Staub, które są klasą samą w sobie. To żeliwo ewoluuje razem ze swoim właścicielem, pozwalając mu, raz za razem odkrywać kulinarne białe plamy na mapie smaków.
 

Informacje o legendarnych już żeliwnych patelniach Staub znajdą Państwo w zakładkach Artykuły i Video. W fachowych artykułach specjalista z zakresu żywienia podpowiada, jak dobrać patelnię i smażyć tak, by osiągnąć najlepsze efekty (zakładka Artykuły).
 

W przestrzeni "Video" można obejrzeć film-poradnik pokazujący, jak właściwie smażyć, by zyskać zdrowe, niskokaloryczne potrawy.

Właściwości:

Proces produkcji patelni do serwowania marki Staub
- szkielet klasycznych, utrzymanych w stylu retro patelni francuskiej marki Staub, należącej obecnie do grupy Zwilling J.A. Henckels, powstaje w czasie niezwykle restrykcyjnie kontrolowanego procesu produkcji
- patelnie wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, by wygładzić ścianki, dno i brzegi, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej emalii, którą wypala się przez 30 minut
- wszystkie produkty marki Staub powstają we francuskiej fabryce producenta, w Merville
- co zjawiskowe, na każdym etapie produkcji obecny jest człowiek, który nie tylko kontroluje jej przebieg, ale wiele procesów przeprowadza ręcznie, by finalny produkt miał zawsze i niezmiennie najwyższą jakość

 

Porcelanowa emalia i powłoka nieprzywierająca patelni Staub
- wewnętrzna warstwa porcelanowej glazury poprawia właściwości smażalnicze patelni, zapobiega przywieraniu potraw do dna, wspomaga też sam proces smażenia z niewielką ilością tłuszczu, tworząc potrawy niskokalorycznymi i lepiej przyswajalnymi dla organizmu
- zarówno zewnętrzna, jak i wewnętrzna porcelanowa emalia żeliwnych patelni Staub jest bardzo odporna na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne, niemniej – do przewracania mięs i warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
- wewnętrzna, czarna, matowa powłoka żeliwnych patelni Staub posiada potwierdzone badaniami właściwości antyadhezyjne, czyli jest bardzo wytrzymała na ścieranie, odporna na wysokie temperatury i ciśnienie oraz różnego typu obciążenia mechaniczne
- dodatkowo – wewnętrzna powłoka patelni Staub, która ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia smaku i zapachu smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
- żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, stąd tego typu naczynia są idealne dla koneserów, ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków

 

Żeliwne patelnie Staub na kuchence i w piekarniku
- patelnie marki Staub nadają się na wszystkie typy kuchenek, w tym indukcyjne, ceramiczne i sensorowe
- bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych naczyń na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
- ścianki i dno żeliwnych patelni francuskiej marki Staub posiadają jednakową grubość, stąd patelnie idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają oraz długo zachowują wysoką temperaturę potraw
- żeliwne patelnie z dwoma uchwytami nadają się do zapiekania i pieczenia potraw w piekarniku

 

Pielęgnacja i konserwacja żeliwnych patelni Staub
- porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia patelni można stosować tradycyjne płyny
- patelni nie należy myć w zmywarce; tak wysokiej klasy żeliwo myje się ręcznie – zastosowana tu gładka porcelanowa emalia o właściwościach antyadhezyjnych pozwala bardzo łatwo myć patelnie
- zwracamy też uwagę na fakt, iż żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać do rozgrzanego naczynia zimnych płynów; w sytuacji, gdy chcemy, np., podlać pieczeń bulionem, czy wywarem bądź winem, należy odpowiednio wcześniej wyjąć je z lodówki
- na żeliwnych patelniach nie należy przechowywać jedzenia w lodówce

Informacje o produkcie:
Producent Staub
Przeznaczenie

- luksusowe, żeliwne naczynia francuskiej marki Staub służą smażeniu, duszeniu, pieczeniu, zapiekaniu i serwowaniu potraw bezpośrednio na stół
- patelnie marki Staub przyspieszają proces smażenia i umożliwiają wykorzystanie niewielkiej ilości tłuszczu

Kolor czerwony
Materiał

- żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii

Wymiary

długość 24 cm
długość dna 20,5 cm
wysokość ścianek 6,6 cm
całkowita długość 30,5 cm
waga 1,8 kg

Seria

Staub Cherry

Gwarancja dożywotnia
Pochodzenie

Francja

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jaką patelnię warto kupić? Na co zwrócić uwagę? Takie pytanie niezwykle często zadają mi Klienci naszego sklepu, lekarze, dietetycy, pasjonaci zdrowego stylu życia.   Od lat eksperymentuję w kuchni z najróżniejszymi technologiami, tworząc własne przepisy, które nierzadko cieszą się aprobatą.

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jedne z najpiękniejszych naczyń świata – żeliwne garnki, brytfanny, woki i patelnie francuskiej marki Staub, łączą w sobie nowoczesną technologię porcelanowej, ceramicznej nieprzywierającej emalii z odwieczną tradycją wypalania nadzwyczaj trwałych naczyń. Unikatowe, pokryte kilkoma warstwami porcelanowej, ceramiczne emalii, nakładanej według zasad znanej od wieków techniki majolika naczynia marki Staub, choć produkowane od lat 70-tych XX wieku, cieszą się renomą jednych z najlepszych żeliwnych naczyń na świecie.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.