Warto obejrzeć

Produkty polecane

Skeppshult - Chefs Selection - Żeliwna, prostokątna patelnia do grillowania, 32 x 22 cm

Chefs Selection - Żeliwna, prostokątna patelnia do grillowania, 32 x 22 cm

609 zł

Produkt jest niedostępny.
darmowa dostawa

Szwedzki biały kruk… czarnego żeliwa. Skandynawskie naczynia marki Skeppshult kryją w sobie prawieczną, nordycką tradycję. Sięgając do korzeni ludzkiej wynalazczości, czerpią z głębokiej studni wiedzy mistrzów odlewania żeliwa. Mieszczą w sobie esencję skandynawskich mitów o pierwotnej sile i potędze. Marka Skeppshult działa na rynku już od 1906 roku. Pod dekadach stała się legendą i niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie produkcji luksusowych, żeliwnych patelni, które kuszą wyjątkowo przystępną ceną w zestawieniu z nadzwyczajną jakością.
Początek XXI wieku przyniósł prawdziwą rewolucję w polskiej kuchni – wreszcie pojawiły się na rynku żeliwne patelnie z prawdziwego zdarzenia dla tych, którzy wymagają od patelni bardzo wiele. Szwedzkie, powstające w całkowicie ekologicznym procesie produkcji patelnie z linii Chef’s Selection impregnowane są w fabryce jadalnymi olejami rzepakowymi, które sprawiają, że grillowane na nich, czy podpiekane w piekarniku chude mięsa, czy ryby wymagają stosunkowo niewielkiego dodatku tłuszczu. Wysokie lamelki żeliwnej patelni grillowej Skeppshult pozwalają też przyrządzać tłuste mięsa, czy ryby, z których wytopią cały tłuszcz, sprawiając, że staną się doskonale kruche, delikatne i zdrowe.
Skeppshult zadbał o to, by docierająca do klienta patelnia spełniała marzenia o zjawiskowych smakach, podbijających serca mięsach, rybach, czy warzywach. Dzięki właściwościom naturalnego, skandynawskiego żeliwa kuchnia stanie się przestrzenią nieskończonych kulinarnych eksperymentów i nowych doznań, które zapadną głęboko w pamięć. Jeśli ktoś kocha dosadne, wyraziste, pełne tajemnicy smaki – patelnie Skeppshult są właśnie dla niego.
Grillowe patelnie Skeppshult – seria Chef’s Selection – kuszą harmonijnym połączeniem żeliwa i stali. Uchwyt pozwala wykorzystywać patelnie w piekarniku, dzięki czemu przyrządzanie potraw staje się jeszcze ciekawsze.
Doskonałe, ciężkie, masywne żeliwne patelnie posiadają aż 25 lat gwarancji, jednak - dobrze konserwowane i myte wyłącznie czystą wodą bez dodatku detergentu - posłużą wiele dłużej.

 

Wszystkie informacje na temat użytkowania, konserwacji i smażenia na żeliwnych patelniach Skeppshult znajdą Państwo w zakładce Właściwości, fachowych artykułach i filmach naszego specjalisty, który podpowie też, jak dobrać patelnię i grillować tak, by osiągnąć najlepsze efekty.

Właściwości:

Szanowni Państwo, poniższe informacje na temat patelni Skeppshult są wynikiem wieloletnich testów i doświadczeń naszego specjalisty z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, który uznawany jest za znawcę kwestii żeliwa, jego użytkowania i właściwości

Proces produkcji patelni Skeppshult
- wszystkie żeliwne naczynia i patelnie szwedzkiej marki Skeppshult powstają w ekologicznym procesie produkcji z zachowaniem restrykcyjnej kontroli jakości
- patelnie i garnki wypalane są wyłącznie w piaskowych formach, dzięki czemu struktura żeliwa jest jednolita i pozbawiona pęcherzyków powietrza (żeliwo Skeppshult jest bardzo trwałe, masywne i odporne na uszkodzenia)
- co ciekawe, przy produkcji jednej patelni fabryka marki Skeppshult emituje do atmosfery 1/100 000 cząstki dwutlenku węgla, którą w ciągu doby wydycha dorosła osoba – to wyraźnie świadczy o zjawiskowym wręcz zaangażowaniu producenta w dbałość o środowisko naturalne
- proces produkcji żeliwnych naczyń do dziś odbywa się z bardzo dużym udziałem mistrzów rzemiosła, którzy dbają o najwyższą jakość każdej patelni, czy garnka trafiającego na rynek
- ciesząca się już ponad wiekową tradycją marka Skeppshult (założona w 1906 roku) do dziś uznawana jest w świecie za mistrza naturalnego żeliwa

Właściwości naturalnego, szwedzkiego żeliwa
- grillowanie na patelniach z naturalnego żeliwa pokazuje, jak naprawdę mogą smakować mięsa, ryby, czy warzywa – żeliwo posiada genialną umiejętność intensyfikowania smaków potraw
- żeliwo stworzone jest, nade wszystko, dla tych, którzy kochają przyprawiać, stosują różnego typu marynaty i zalewy i chętnie eksperymentują z mieszanymi technikami przyrządzania potraw (np. grillowanie i podpiekanie) – żeliwo prowokuje do nieskończonej wręcz ilości kulinarnych eksperymentów
- dzięki patelniom Skeppshult zyskuje się dobitne, wyraziste, mocne smaki, które czarują podniebienie wielorakością doznań
- naturalne żeliwo marki Skeppshult nasączane jest w procesie produkcji jadalnym olejem rzepakowym, dzięki czemu na żeliwnych patelniach można grillować z niewielkim dodatkiem tłuszczu
- naturalną cechą żeliwa jest jego długowieczność – im patelnia starsza, tym ma lepsze właściwości smażalnicze, wymaga mniej zabiegów pielęgnacyjnych
- posiłki przygotowywane na żeliwie wzbogacane są o śladowe ilości żelaza – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (żelazo wytrąca się w czasie gotowania posiłków z dodatkiem cytryny, octu winnego lub wina)
- przez pierwsze kilka tygodni używania patelni Skeppshult należy używać nieco większej ilości tłuszczu do grillowania chudych mięs, czy ryb – z czasem zapotrzebowanie na tłuszcz będzie się zmniejszać, gdyż żeliwna patelnia wygrzeje się i dostosuje do kuchenki
- gdy grilluje się tłuste mięsa, czy ryby, można położyć je na patelnię bez dodatku tłuszczu – żeberka wytopią tłuszcz z przyrządzanych porcji mięs lub ryb
- żeliwo, jako jeden z najbardziej naturalnych materiałów, doskonale przewodzi ciepło, oszczędzając energię w czasie grillowania i podpiekania potraw
- ponieważ żeliwne patelnie doskonale utrzymują zakumulowane ciepło, można ich używać do serwowania potraw, które przez długi czas będą gorące
- naturalny, nieprzetworzony materiał nie emituje żadnych szkodliwych substancji
- żeliwo Skeppshult jest bardzo odporne na zarysowania i uszkodzenia, stąd patelnie tej marki można szorować ostrymi zmywakami, czy drucikami
- do przewracania grillowanych produktów można używać wszelkiego typu utensyliów – stalowych, syntetycznych bądź drewnianych
- żeliwne naczynia są zdecydowanie cięższe od tradycyjnych patelni – ich zaletą jest wielka stabilność
- dobrze użytkowane i konserwowane wg zasad patelnie Skeppshult przetrwają wiele dłużej, niż wynosi 25-letnia gwarancja producenta
 

Jak grillować potrawy na patelni Skeppshult
- na patelniach z naturalnego żeliwa grilluje się z dodatkiem niewielkiej ilości oleju – w przypadku chudych mięs, czy ryb; gdy grilluje się tłuste mięsa lub ryby nie trzeba używać tłuszczu
- do smażenia nie wolno używać olejów w atomizerach, gdyż kropelki oleju nierównomiernie pokrywające dno i brzegi patelni, mogą prowadzić do jej przegrzania
- grillując na patelniach Skeppshult, należy stosować się do kilku reguł:
 

1. patelnię rozgrzewamy na 50-60% dostępnej mocy palnika (ten proces uzależniony jest od typu kuchenki, na której Państwo gotują), JEDNAK NIE MOŻE BYĆ DŁUŻSZY niż, góra, 2-3 minuty (podany czas dotyczy kuchenek gazowych; płyty indukcyjne nagrzewają patelnie Skeppshult w 30-40 sekund)
2. po nagrzaniu patelni zmniejszamy nieznacznie moc palnika bądź płomienia i dodajemy niewielką ilość tłuszczu
3. przez kolejne kilkanaście sekund rozgrzewamy patelnię i tłuszcz; PONOWNIE ZMNIEJSZAMY MOC PALNIKA bądź PŁOMIENIA – by osiągnąc poziom, maksymalnie, 25%
4. przyrządzamy mięsa, ryby, czy warzywa, przewracając je na patelni przynajmniej 2-3 razy
- co zjawiskowe – na odpowiednio długo używanych patelniach grillowych Skeppshult da się przyrządzać grillowane hamburgery, kotlety siekane, czy warzywa bądź mięsa w gęstym, pikantnym cieście naleśnikowym

Jak myć żeliwne patelnie Skeppshult
- bezwzględnie trzeba przestrzegać prostej, podstawowej zasady – żeliwne naczynia i patelnie Skeppshult zawsze myje się czystą wodą bez dodatku detergentów
- pod żadnym pozorem nie wolno myć żeliwa Skeppshult w zmywarce
- przed pierwszym użyciem wystarczy umyć patelnię gorącą wodą – i już można grillować
 

Jak konserwować żeliwne patelnie Skeppshult
- patelnie Skeppshult wymagają bardzo niewielkiej ilości zabiegów pielęgnacyjnych, niemniej – trzeba zmienić nawyki, by odpowiednio dbać o żeliwo i wykorzystać jego potencjał
- po każdym użyciu trzeba pozostawić patelnię do ostygnięcia, wymyć, osuszyć i – by żeliwo się nie utleniało, a na patelni nie pojawiały się plamki rdzy – delikatnie przetrzeć papierowym ręcznikiem zwilżonym olejem jadalnym
- raz na kilka miesięcy (dopiero wtedy, gdy odniosą Państwo wrażenie, że potrawy nieco przywierają do patelni) warto uprażyć na jej dnie sól – na niewielkim ogniu przez kilka minut prażymy sól (zasypując nią dno), potem usuwamy ją i myjemy patelnię pod bieżącą wodą
- gdy żeliwo straci czarną barwę, a stanie się tytanowo-szare, oznaczać to będzie, że impregnujący patelnię olej jadalny wypłukał się w trakcie wielomiesięcznego jej używania – wtedy należy wlać na patelnię olej jadalny (niemal po brzegi) i gotować go na minimalnym płomieniu przez kilkanaście minut - patelnia wchłonie tyle oleju, ile potrzeba, by znowu, przez wiele miesięcy, dobrze służyć (ten proces przeprowadza się – czasem – raz na 2-3 lata – wszystko zależy od częstotliwości używania patelni)
 

Na co uważać w czasie użytkowania patelni Skeppshult?
- podstawowa kwestia – patelnie myje się wyłącznie czystą wodą, zawsze ręcznie, nigdy w zmywarce
- nie należy rozgrzewać patelni na palnikach Boost, czy turbo – żeliwo powinno nagrzewać się stopniowo
- każdą patelnię należy pozostawić po użyciu do ostygnięcia; nie wolno zalewać jej zimną wodą, gdyż grozi to rozerwaniem żeliwa
- na początku użytkowania patelni, przez pierwsze kilka tygodni, nie jest wskazane używanie słodkich marynat, czy zalew na, np., bazie miodu, gdyż mogą się nadmiernie skarmelizować
- przez pierwszych kilka tygodni warto też nie używać gruboziarnistych przypraw – przyjdzie na nie czas, gdy patelnia się wygrzeje
- na patelni Skeppshult nie wolno przechowywać potraw w lodówce
- zważając na fakt, iż żeliwo jest stworzone z węgla, żelaza i innych pierwiastków, ważnym jest, by z patelniami Skeppshult nie mieli do czynienia alergicy uczuleni na metale
 

Kuchenki i piekarniki
- żeliwo jest materiałem, który doskonale sprawdzi się na każdym typie kuchenek – od gazowej, przez ceramiczną, elektryczną, sensorową, po indukcję
- samo żeliwo nagrzewa się niezwykle mocno – stąd, by smażenie było bezpieczne, Skeppshult tak zaprojektował stalowy uchwyt patelni z linii Chef’s  Selection, że nagrzewa się tylko jego najbliższa żeliwu część; dzięki otworom w rękojeści ciepło rozchodzi się, minimalizując nagrzewanie się uchwytu na odcinku, który chwyta się dłonią (pod warunkiem, że patelnia stoi na niewielkim płomieniu)
- patelnie ze stalowymi uchwytami nadają się do podpiekania i zapiekania potraw w piekarniku
 

Mistrz indukcji
- żeliwne patelnie znakomicie sprawdzają się na indukcji – żeliwo jest jednym z najlepszych materiałów ferromagnetycznych świata
- specjalna konstrukcja delikatnie wklęsłego dna patelni Skeppshult zabezpiecza kuchnie indukcyjne i płyty ceramiczne przed porysowaniem, co zostało potwierdzone badaniami w laboratoriach Bosch-Siemens

Informacje o produkcie:
Producent Skeppshult
Przeznaczenie

- do grillowania wszelkiego rodzaju mięs
- do grillowania drobiu, wołowiny, wieprzowiny, ryb, kiełbasy ogniskowej (pikantnej)

- do zapiekania i podpiekania potraw w piekarniku
- patelnie z linii Chef's Selection idealnie nadają się do serwowania potraw na stół

Kolor czarny
Materiał

żeliwo
stal nierdzewna - uchwyt

Wymiary

długość / szerokość 32 x 22 cm
waga 3,5 kg

Seria

Chef's Selection

Gwarancja 25 lat
Pochodzenie

Szwecja

Jak używać i konserwować żeliwne patelnie i garnki Skeppshult?

Jak używać i konserwować żeliwne patelnie i garnki Skeppshult?

CIĘŻAR ŻELIWNYCH NACZYŃ ICH ATUTEM   Prosimy pamiętać, iż naczynia żeliwne firmy Skeppshult są wiele cięższe niż tradycyjne garnki i patelnie (waga każdego naczynia została podana w opisie produktu). Z tej racji do gotowania na nich trzeba niewielkiego „treningu”. Należy wypróbować, w którym miejscu uchwytu patelni znajdzie się najlepszy punkt podparcia – przeciwwaga do ciężaru naczynia.

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jaką patelnię warto kupić? Na co zwrócić uwagę? Takie pytanie niezwykle często zadają mi Klienci naszego sklepu, lekarze, dietetycy, pasjonaci zdrowego stylu życia.   Od lat eksperymentuję w kuchni z najróżniejszymi technologiami, tworząc własne przepisy, które nierzadko cieszą się aprobatą.

Test żeliwnej patelni grillowej marki Skeppshult

Test żeliwnej patelni grillowej marki Skeppshult

Wreszcie, po latach używania doskonałej patelni grillowej szwedzkiej marki Skeppshult, wziąłem się za bary z wrodzonym i skutecznie karmionym lenistwem i opisałem swoje wrażenia łączące się z ukochaną patelnią. Przez lata całe przetestowałem wiele technologii i sprzętów kuchennych, aż znalazłem takie, które pozwalają mi skupić się wyłącznie na gotowaniu, a nie na tym, by przestrzegać z drżącym sercem spisu reguł dotyczących użytkowania i konserwacji naczyń.

Jak używać patelni grillowej

Jak używać patelni grillowej

Patelnia grillowa wymaga, podobnie jak i wszystkie patelnie tego świata, cierpliwości, stosowania się do zasad jej używania i… czasu. Grillowanie można doprowadzić do rangi sztuki, można ugrillować niemal wszystko, ale trzeba do tego trochę wprawy, by zrozumieć patelnię grillową.   Podstawowa kwestia – patelnia grillowa, jak każda na świecie, wymaga „wygrzania”.

Wszystkie produkty z tej serii

Pokaż wszystkie

Chefs Selection - Żeliwna patelnia, Ø 24 cm

Producent: Skeppshult

Cena: 359 zł

Chefs Selection - Żeliwna, głęboka patelnia, Ø 20 cm

Producent: Skeppshult

Cena: 359 zł

Chefs Selection - Żeliwna patelnia, Ø 26 cm

Producent: Skeppshult

Cena: 469 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.