Warto obejrzeć

Produkty polecane

Skeppshult - Chefs Selection - Żeliwna, głęboka patelnia, Ø 20 cm

Chefs Selection - Żeliwna, głęboka patelnia, Ø 20 cm

359 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 1-2 dni
darmowa dostawa

Szwedzki biały kruk… czarnego żeliwa. Skandynawskie naczynia marki Skeppshult kryją w sobie prawieczną, nordycką tradycję. Sięgając do korzeni ludzkiej wynalazczości, czerpią z głębokiej studni wiedzy mistrzów odlewania żeliwa. Mieszczą w sobie esencję skandynawskich mitów o pierwotnej sile i potędze. Marka Skeppshult działa na rynku już od 1906 roku. Pod dekadach stała się legendą i niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie produkcji luksusowych, żeliwnych patelni, które kuszą wyjątkowo przystępną ceną w zestawieniu z nadzwyczajną jakością.
Początek XXI wieku przyniósł prawdziwą rewolucję w polskiej kuchni – wreszcie pojawiły się na rynku żeliwne patelnie z prawdziwego zdarzenia dla tych, którzy wymagają od patelni bardzo wiele. Szwedzkie, powstające w całkowicie ekologicznym procesie produkcji patelnie z linii Chef’s Selection impregnowane są w fabryce jadalnymi olejami rzepakowymi, które sprawiają, że smażone, duszone, czy podpiekane w piekarniku potrawy wymagają stosunkowo niewielkiego dodatku tłuszczu.
Skeppshult zadbał o to, by docierająca do klienta patelnia spełniała marzenia o zjawiskowych smakach, podbijających serca mięsach, rybach, czy warzywach. Dzięki właściwościom naturalnego, skandynawskiego żeliwa kuchnia stanie się przestrzenią nieskończonych kulinarnych eksperymentów i nowych doznań, które zapadną głęboko w pamięć. Jeśli ktoś kocha dosadne, wyraziste, pełne tajemnicy smaki – patelnie Skeppshult są właśnie dla niego.
Głębokie patelnie Skeppshult – seria Chef’s Selection – kuszą harmonijnym połączeniem żeliwa i stali. Uchwyt pozwala wykorzystywać patelnie w piekarniku, dzięki czemu przyrządzanie potraw staje się jeszcze ciekawsze.
Doskonałe, ciężkie, masywne żeliwne patelnie posiadają aż 25 lat gwarancji, jednak - dobrze konserwowane i myte wyłącznie czystą wodą bez dodatku detergentu - posłużą wiele dłużej.

 

Wszystkie informacje na temat użytkowania, konserwacji i smażenia na żeliwnych patelniach Skeppshult znajdą Państwo w zakładce Właściwości, fachowych artykułach i filmach naszego specjalisty, który podpowie też, jak dobrać patelnię i smażyć tak, by osiągnąć najlepsze efekty.

Właściwości:

Szanowni Państwo, poniższe informacje na temat patelni Skeppshult są wynikiem wieloletnich testów i doświadczeń naszego specjalisty z zakresu żywienia, technik i technologii kulinarnych, który uznawany jest za znawcę kwestii żeliwa, jego użytkowania i właściwości
 

Proces produkcji patelni Skeppshult
- wszystkie żeliwne naczynia i patelnie szwedzkiej marki Skeppshult powstają w ekologicznym procesie produkcji z zachowaniem restrykcyjnej kontroli jakości
- patelnie i garnki wypalane są wyłącznie w piaskowych formach, dzięki czemu struktura żeliwa jest jednolita i pozbawiona pęcherzyków powietrza (żeliwo Skeppshult jest bardzo trwałe, masywne i odporne na uszkodzenia)
- co ciekawe, przy produkcji jednej patelni fabryka marki Skeppshult emituje do atmosfery 1/100 000 cząstki dwutlenku węgla, którą w ciągu doby wydycha dorosła osoba – to wyraźnie świadczy o zjawiskowym wręcz zaangażowaniu producenta w dbałość o środowisko naturalne
- proces produkcji żeliwnych naczyń do dziś odbywa się z bardzo dużym udziałem mistrzów rzemiosła, którzy dbają o najwyższą jakość każdej patelni, czy garnka trafiającego na rynek
- ciesząca się już ponad wiekową tradycją marka Skeppshult (założona w 1906 roku) do dziś uznawana jest w świecie za mistrza naturalnego żeliwa
 

Właściwości naturalnego, szwedzkiego żeliwa
- smażenie, duszenie, czy zapiekanie na patelniach z naturalnego żeliwa pokazuje, jak naprawdę mogą smakować mięsa, ryby, czy warzywa – żeliwo posiada genialną umiejętność intensyfikowania smaków potraw
- żeliwo stworzone jest, nade wszystko, dla tych, którzy kochają przyprawiać, stosują różnego typu marynaty i zalewy i chętnie eksperymentują z mieszanymi technikami przyrządzania potraw (np. smażenie i podpiekanie, czy smażenie i duszenie potraw) – żeliwo prowokuje do nieskończonej wręcz ilości kulinarnych eksperymentów
- dzięki patelniom Skeppshult zyskuje się dobitne, wyraziste, mocne smaki, które czarują podniebienie wielorakością doznań
- naturalne żeliwo marki Skeppshult nasączane jest w procesie produkcji jadalnym olejem rzepakowym, dzięki czemu na żeliwnych patelniach można smażyć z niewielkim dodatkiem tłuszczu
- w trakcie nagrzewania patelni i smażenia olej, którym impregnowane są patelnie, tworzy swoistą poduszkę powietrzną między dnem patelni, a smażonymi, duszonymi, czy podpiekanymi potrawami
- naturalną cechą żeliwa jest jego długowieczność – im patelnia starsza, tym ma lepsze właściwości smażalnicze, wymaga mniej zabiegów pielęgnacyjnych i mniejszej ilości tłuszczu
- posiłki przygotowywane na żeliwie wzbogacane są o śladowe ilości żelaza – pierwiastka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (żelazo wytrąca się w czasie gotowania posiłków z dodatkiem cytryny, octu winnego lub wina)
- przez pierwsze kilka tygodni używania patelni Skeppshult należy używać nieco większej ilości tłuszczu do smażenia (5-6 łyżek przy patelni o średnicy 28 cm) – z czasem zapotrzebowanie na tłuszcz będzie się zmniejszać, gdyż żeliwna patelnia wygrzeje się i dostosuje do kuchenki
- żeliwo, jako jeden z najbardziej naturalnych materiałów, doskonale przewodzi ciepło, oszczędzając energię w czasie smażenia, duszenia i podpiekania potraw
- ponieważ żeliwne patelnie doskonale utrzymują zakumulowane ciepło, można ich używać do serwowania potraw, które przez długi czas będą gorące
- naturalny, nieprzetworzony materiał nie emituje żadnych szkodliwych substancji
- żeliwo Skeppshult jest bardzo odporne na zarysowania i uszkodzenia, stąd patelnie tej marki można szorować ostrymi zmywakami, czy drucikami
- do przewracania smażonych produktów można używać wszelkiego typu utensyliów – stalowych, syntetycznych bądź drewnianych
- żeliwne naczynia są zdecydowanie cięższe od tradycyjnych patelni – ich zaletą jest wielka stabilność
- dobrze użytkowane i konserwowane wg zasad patelnie Skeppshult przetrwają wiele dłużej, niż wynosi 25-letnia gwarancja producenta
 

Jak smażyć i dusić potrawy na patelni Skeppshult
- na patelniach z naturalnego żeliwa smaży się z dodatkiem niewielkiej ilości oleju; absolutnie niedozwolone jest tzw. „smażenie bez tłuszczu”, które grozi przegrzaniem patelni, zmodyfikowaniem właściwości żeliwa, czy nawet jego pęknięciem
- do smażenia nie wolno używać olejów w atomizerach, gdyż kropelki oleju nierównomiernie pokrywające dno i brzegi patelni, mogą prowadzić do jej przegrzania
- smażąc na patelniach Skeppshult, należy stosować się do kilku reguł:
 

1. patelnię rozgrzewamy na 50-60% dostępnej mocy palnika (ten proces uzależniony jest od typu kuchenki, na której Państwo gotują), JEDNAK NIE MOŻE BYĆ DŁUŻSZY niż, góra, 2-3 minuty (podany czas dotyczy kuchenek gazowych; płyty indukcyjne nagrzewają patelnie Skeppshult w 30-40 sekund)
2. po nagrzaniu patelni zmniejszamy nieznacznie moc palnika bądź płomienia i dodajemy niewielką ilość tłuszczu
3. przez kolejne kilkanaście sekund rozgrzewamy patelnię i tłuszcz; PONOWNIE ZMNIEJSZAMY MOC PALNIKA bądź PŁOMIENIA – by osiągnąc poziom, maksymalnie, 25%
4. smażymy mięsa, ryby, czy warzywa, przewracając je na patelni przynajmniej 2-3 razy
 

Jak myć żeliwne patelnie Skeppshult
- bezwzględnie trzeba przestrzegać prostej, podstawowej zasady – żeliwne naczynia i patelnie Skeppshult zawsze myje się czystą wodą bez dodatku detergentów
- pod żadnym pozorem nie wolno myć żeliwa Skeppshult w zmywarce
- przed pierwszym użyciem wystarczy umyć patelnię gorącą wodą – i już można smażyć
 

Jak konserwować żeliwne patelnie Skeppshult
- patelnie Skeppshult wymagają bardzo niewielkiej ilości zabiegów pielęgnacyjnych, niemniej – trzeba zmienić nawyki, by odpowiednio dbać o żeliwo i wykorzystać jego potencjał
- po każdym użyciu trzeba pozostawić patelnię do ostygnięcia, wymyć, osuszyć i – by żeliwo się nie utleniało, a na patelni nie pojawiały się plamki rdzy – delikatnie przetrzeć papierowym ręcznikiem zwilżonym olejem jadalnym
- raz na kilka miesięcy (dopiero wtedy, gdy odniosą Państwo wrażenie, że potrawy nieco przywierają do patelni) warto uprażyć na jej dnie sól – na niewielkim ogniu przez kilka minut prażymy sól (zasypując nią dno), potem usuwamy ją i myjemy patelnię pod bieżącą wodą
- gdy żeliwo straci czarną barwę, a stanie się tytanowo-szare, oznaczać to będzie, że impregnujący patelnię olej jadalny wypłukał się w trakcie wielomiesięcznego jej używania – wtedy należy wlać na patelnię olej jadalny (niemal po brzegi) i gotować go na minimalnym płomieniu przez kilkanaście minut - patelnia wchłonie tyle oleju, ile potrzeba, by znowu, przez wiele miesięcy, dobrze służyć (ten proces przeprowadza się – czasem – raz na 2-3 lata – wszystko zależy od częstotliwości używania patelni)
 

Na co uważać w czasie użytkowania patelni Skeppshult?
- podstawowa kwestia – patelnie myje się wyłącznie czystą wodą, zawsze ręcznie, nigdy w zmywarce
- nie należy rozgrzewać patelni na palnikach Boost, czy turbo – żeliwo powinno nagrzewać się stopniowo
- każdą patelnię należy pozostawić po użyciu do ostygnięcia; nie wolno zalewać jej zimną wodą, gdyż grozi to rozerwaniem żeliwa
- na początku użytkowania patelni, przez pierwsze kilka tygodni, nie jest wskazane używanie słodkich marynat, czy zalew na, np., bazie miodu, gdyż mogą się nadmiernie skarmelizować
- przez pierwszych kilka tygodni warto też nie używać gruboziarnistych przypraw – przyjdzie na nie czas, gdy patelnia się wygrzeje
- na patelni Skeppshult nie wolno przechowywać potraw w lodówce
- zważając na fakt, iż żeliwo jest stworzone z węgla, żelaza i innych pierwiastków, ważnym jest, by z patelniami Skeppshult nie mieli do czynienia alergicy uczuleni na metale
 

Kuchenki i piekarniki
- żeliwo jest materiałem, który doskonale sprawdzi się na każdym typie kuchenek – od gazowej, przez ceramiczną, elektryczną, sensorową, po indukcję
- samo żeliwo nagrzewa się niezwykle mocno – stąd, by smażenie i duszenie było bezpieczne, Skeppshult tak zaprojektował stalowy uchwyt patelni z linii Chef’s  Selection, że nagrzewa się tylko jego najbliższa żeliwu część; dzięki otworom w rękojeści ciepło rozchodzi się, minimalizując nagrzewanie się uchwytu na odcinku, który chwyta się dłonią (pod warunkiem, że patelnia stoi na niewielkim płomieniu)
- patelnie ze stalowymi uchwytami nadają się do podpiekania i zapiekania potraw w piekarniku
 

Mistrz indukcji
- żeliwne patelnie znakomicie sprawdzają się na indukcji – żeliwo jest jednym z najlepszych materiałów ferromagnetycznych świata
- specjalna konstrukcja delikatnie wklęsłego dna patelni Skeppshult zabezpiecza kuchnie indukcyjne i płyty ceramiczne przed porysowaniem, co zostało potwierdzone badaniami w laboratoriach Bosch-Siemens

Informacje o produkcie:
Producent Skeppshult
Przeznaczenie

- do duszenia, smażenia na małym ogniu
- do duszenia, smażenia w wysokich temperaturach
- do przygotowania potraw z mięs i ryb techniką sauté

- do zapiekania i podpiekania potraw w piekarniku
- patelnie z linii Chef's Selection idealnie nadają się do serwowania potraw na stół

Kolor czarny
Materiał

żeliwo
stal nierdzewna - uchwyt

Wymiary

średnica 20 cm

wysokość ścianek 4,5 cm
średnica dna 18,5 cm
waga 1,75 kg

 

Seria

Chef's Selection

Gwarancja 25 lat
Pochodzenie

Szwecja

Jak używać i konserwować żeliwne patelnie i garnki Skeppshult?

Jak używać i konserwować żeliwne patelnie i garnki Skeppshult?

CIĘŻAR ŻELIWNYCH NACZYŃ ICH ATUTEM   Prosimy pamiętać, iż naczynia żeliwne firmy Skeppshult są wiele cięższe niż tradycyjne garnki i patelnie (waga każdego naczynia została podana w opisie produktu). Z tej racji do gotowania na nich trzeba niewielkiego „treningu”. Należy wypróbować, w którym miejscu uchwytu patelni znajdzie się najlepszy punkt podparcia – przeciwwaga do ciężaru naczynia.

Ile mierzy moja patelnia? Jak rozumieć pojęcie średnicy patelni

Ile mierzy moja patelnia? Jak rozumieć pojęcie średnicy patelni

Kwestia rozmiaru patelni, pozornie błaha, prowokuje często kontrowersje. Producenci patelni podają z reguły jeden jedyny wymiar – średnicę, którą faktycznie mierzą w najszerszym miejscu patelni, czyli od rantu do rantu (od brzegu do brzegu), który z samym smażeniem nie ma nic wspólnego.

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jaką patelnię warto kupić? Na co zwrócić uwagę? Takie pytanie niezwykle często zadają mi Klienci naszego sklepu, lekarze, dietetycy, pasjonaci zdrowego stylu życia.   Od lat eksperymentuję w kuchni z najróżniejszymi technologiami, tworząc własne przepisy, które nierzadko cieszą się aprobatą.

Naczynia Skeppshult - skandynawski biały kruk czarnego żeliwa

Naczynia Skeppshult - skandynawski biały kruk czarnego żeliwa

Żeliwo jest przesycone symboliką. Kojarzy się z ziemią, pramaterią, siłami, z którymi człowiek może się zmierzyć, ale z którymi nie wygra. Faktura naturalnego żeliwa, na pozór porowata i szorstka, kryje w sobie potęgę czterech żywiołów. Takie właśnie, najpierwotniejsze, pradawne skojarzenia buduje seria doskonałych żeliwnych naczyń szwedzkiej marki Skeppshult.

Wszystkie produkty z tej serii

Pokaż wszystkie

Chefs Selection - Żeliwna patelnia, Ø 24 cm

Producent: Skeppshult

Cena: 359 zł

Chefs Selection - Żeliwna, głęboka patelnia, Ø 20 cm

Producent: Skeppshult

Cena: 359 zł

Chefs Selection - Żeliwna patelnia, Ø 26 cm

Producent: Skeppshult

Cena: 469 zł

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.