Warto obejrzeć

Produkty polecane

Kasumi - Ceramiczna ostrzałka do japońskich noży, gradacja 240/1000

Ceramiczna ostrzałka do japońskich noży, gradacja 240/1000

239 zł

Produkt jest chwilowo niedostępny. Czas wysyłki: lipiec 2019
darmowa dostawa

Firmowane marką Kasumi, słynącą z bardzo funkcjonalnych i ostrych noży, kamienie ceramiczne służą ostrzeniu, nade wszystko, japońskich noży wykutych ze stali wysokowęglowej. Dwustronny kamień o gradacji 240/1000 pozwoli naprawić bardzo stępione, zniszczone ostrze (granulacja 240) oraz wstępnie naostrzyć klingę noża (granulacja 1000). Ten kamień jest elementem zestawu, w który wchodzi również ostrzałka o gradacji 3000/8000, pozwalająca z kolei sfinalizować ostrzenie i podnieść ostrość noża o kilka klas. Kamień Kasumi należy stosować do tzw. „codziennego” ostrzenia noży - proces ten przeprowadza się raz na kilka tygodni, w zależności od częstotliwości używania noża. Oryginalne japońskie noże trzeba ostrzyć pod kątem 10-15 stopni. Trzeba pamiętać, by kamień ceramiczny namoczyć w wodzie 5-7 minut wcześniej, przed ostrzeniem.
 

Fachowy artykuł precyzyjnie wyjaśni Państwu, jaką gradację (ziarnistość) kamienia należy wybrać, by noże zawsze były perfekcyjnie ostre.
 

Zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym pokazane zostały metody ostrzenia na kamieniach ceramicznych (zakładka Video).

Właściwości:

- gradacja 240 - do naprawiania stępionego, czy zniszczonego  ostrza
- gradacja 1000 - do regularnego ostrzenia noży, do przywrócenia pierwotnego kąta nachylenia
- podkładka z tworzywa pozwoli osadzić kamień, co ułatwia ostrzenie noży

 

 Sposób ostrzenia
- kamień należy moczyć 5-7 minut w wodzie
- w trakcie ostrzenia, gdy wyschnie, należy go spryskać wodą
- nóż trzyma się pod kątem 10-15 stopni w stosunku do kamienia
- ostrzy się płynnymi, posuwistymi ruchami – od siebie i do siebie

Informacje o produkcie:
Producent Kasumi
Materiał

wypalana i utwardzana ceramika

Wymiary

długość 18 cm

szerokość 6 cm

wysokość 3 cm

waga 750 g

 

Pochodzenie

Japonia

Na jakich kamieniach ostrzyć japońskie noże? Jak dobrać ziarnistość ostrzałki

Na jakich kamieniach ostrzyć japońskie noże? Jak dobrać ziarnistość ostrzałki

Kamienie ceramiczne przestały być, szczęśliwie, persona non grata w polskiej kuchni. Normalnym stało się ostrzenie japońskiego noża na kamieniach o różnej ziarnistości (czyli gradacji, zwanej też granulacją). Tego typu ostrzałki pozwalają bardzo precyzyjnie, łatwo i równomiernie na całej długości klingi ostrzyć doskonałe, kute, japońskie noże.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.