Warto obejrzeć

Produkty polecane

Staub - Black - Żeliwny garnek z porcelanową emalią, 0,4 l, Ø 12 cm

Black - Żeliwny garnek z porcelanową emalią, 0,4 l, Ø 12 cm

379 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
darmowa dostawa

W głębokiej, antracytowej czerni tkwi niezgłębiona przez nikogo tajemnica, wyszukana dystynkcja i dyskretny cień luksusu. To, co czarne, kojarzy się Europejczykom z wysmakowaniem, z wykwintem i wrodzoną elegancją. Takie też wrażenia budzi głęboka czerń żeliwnych naczyń z linii Black, francuskiej marki Staub. Chcąc nie chcąc, te garnki i brytfanny niejako same z siebie wysoko ustawiają poprzeczkę wyjątkowości smaków, które dzięki nim powstają dzień po dniu.
Mini-Cocotte, czyli malutkie, bo zaledwie 12 centymetrowej średnicy garnuszki, są rewelacyjnym pomysłem na serwowanie gorących zapiekanek, które można postawić na talerzu, by stanowiły przystawkę do głównego dania. Crème brûlée, czy mini-pasztecik, bądź zapiekanka z owoców morza, podana w Mini-Cocotte, wzbudzi prawdziwą furorę.
Linia żeliwnych garnków Black, choć wyrafinowanie stonowana kolorystycznie, już od dekad, za sprawą natury żeliwa, podbija serca gotujących, ucząc ich odkrywania na nowo wszechświata smaków i aromatów.
Perfekcyjnie wykonane, żeliwne naczynia Staub pokryte są kilkukrotnie nakładaną, utwardzaną, fajansową emalią, która intensyfikuje i wzbogaca smak przyrządzanych w żeliwie potraw.
Czarna, zarówno w środku, jak i na zewnątrz naczyń, emalia powstaje na bazie naturalnych barwników, nakładanych według znanej już od wieków metody zwanej majolika. Antyadhezyjna powłoka naczyń Staub, które mogą cieszyć przez wiele dekad, jest niezwykle twarda i odporna na zarysowania oraz odpryśnięcia. Dodatkowo – wewnętrzna, nieprzywierająca emalia żeliwnych garnków i brytfann ma właściwości antyalergiczne i antybakteryjne.
Naczynia francuskiej marki Staub były opracowywane przy udziale najsłynniejszych kucharzy świata. Jednym z wielu efektów tej twórczej współpracy są intrygujące pokrywki, które posiadają wewnątrz specjalne wypustki. Dzięki nim para wodna wraca z powrotem do garnka, wnika w głąb przygotowywanych potraw, nawilżając je odpowiednio. Taki system wymuszania obiegu pary w naczyniu okazał się być rewolucyjnym, gdyż okazało się, że w czasie gotowania w naczyniach Staub aż 30% więcej witamin i właściwości odżywczych pozostaje w potrawie.
Staub zasłynął również w świecie kulinariów z dożywotniej gwarancji na swoje dedykowane największym miłośnikom kuchni produkty.
Naczynia francuskiej marki Staub cenią sobie zarówno sławy kulinarne, jak i pasjonaci gotowania, amatorzy doskonałych, wyrazistych smaków. Prawdziwe gotowanie zaczyna się i kończy na żeliwnych naczyniach Staub, które są klasą samą w sobie. To żeliwo ewoluuje razem ze swoim właścicielem, pozwalając mu, raz za razem odkrywać kulinarne białe plamy na mapie smaków.
 

Informacje o legendarnych już żeliwnych naczyniach Staub znajdą Państwo w zakładkach Artykuły i Video.
 

W fachowych artykułach specjalista z zakresu żywienia podpowiada, na co zwrócić uwagę przy doborze naczyń.

Właściwości:

 

O żeliwie Staub

- produkowane od lat 70-tych XX wieku żeliwo Staub stało się legendarne w świecie kulinariów, gdyż projektowane i testowane było przez najsłynniejszych kucharzy, którzy otrzymali gwiazdki Michelin’a (wyróżnienie dla najlepszych mistrzów kucharskich świata)
- luksusowe naczynia z żeliwa powstają w ręczno-mechanicznym procesie produkcji
- emaliowane żeliwo wypalane jest w ekologicznych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza
- wszystkie żeliwne, emaliowane naczynia Staub produkowane są we Francji
 

Porcelanowa emalia i powłoka nieprzywierająca naczyń Staub
 - zewnętrzna, kilkukrotnie nakładana i wypalana połyskliwa warstwa fajansowej, porcelanowej emalii naczyń Staub charakteryzuje się niezwykle wyrazistymi kolorami, które powstają na bazie naturalnych barwników
- zewnętrzna emalia jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i zarysowanie
- nawet, gdyby w czasie gotowania, czy duszenia potrawa wykipiała, zewnętrzną, porcelanową, emaliowaną warstwę naczyń Staub myje się niezwykle łatwo
- wewnętrzna, matowana porcelanowa powłoka francuskich naczyń ma właściwości nieprzywierające; dodatkowo, stapiana z żeliwnym szkieletem naczyń szklana emalia nie zmienia smaku i zapachu gotowanych, smażonych, duszonych, czy pieczonych potraw
- nieprzywierająca, porcelanowa emalia ma właściwości antyalergiczne
- choć wewnętrzna warstwa naczyń Staub jest odporna na zarysowania, do mieszania, czy przewracania duszonych, pieczonych lub smażonych produktów warto używać drewnianych bądź syntetycznych utensyliów kuchennych
- żeliwo i pokrywająca je nieprzywierająca powłoka intensyfikują smaki potraw, stąd żeliwne naczynia Staub dedykowane są najbardziej wymagającym miłośnikom nie tylko europejskiej, ale i orientalnej kuchni
- mimo że naczynia Staub posiadają porcelanową warstwę nieprzywierającą, nie należy przechowywać w nich żywności w lodówce


Zjawiskowe pokrywki z wypustkami

- wszystkie typy żeliwnych garnków i brytfann marki Staub posiadają wewnątrz pokrywek system wypustek, pozwalający na szybsze kondensowanie pary wodnej
- dzięki opracowanym przy udziale najsłynniejszych kucharzy świata wypustkom żeliwnych pokrywek w potrawie zachowywane jest do 30% więcej wilgoci, niż w tradycyjnych garnkach
- wymuszenie obiegu pary i jej kondensacji, przy jednoczesnym ograniczeniu jej wydostawania się na zewnątrz, sprawiają, że gotowanie w naczyniach Staub pozwala zachować w przyrządzanych potrawach większość składników odżywczych oraz mikro- i makroelementów
- naczynia Staub pozwalają planować i utrzymać bardzo zdrową, niemal beztłuszczową dietę i odpowiednio zbilansowane posiłki
- dzięki ciężkim, szczelnie przylegającym pokrywkom, garnki Staub umożliwiają gotowanie w minimalnej ilości wody, co pomaga przyrządzać zdrowe i niezwykle aromatyczne potrawy
- za sprawą, m.in., tego typu pokrywek garnki Staub uznawane są za jedne z najdoskonalszych żeliwnych naczyń świata

 

Żeliwo Staub na kuchence i w piekarniku

- ścianki i dno żeliwnych naczyń francuskiej marki Staub idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają i długo zachowują wysoką temperaturę potraw, stąd są niezwykle ekonomiczne – można gotować i dusić na niewielkim płomieniu bądź minimalnej mocy palnika
- żeliwne garnki Staub można stosować na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych, ceramicznych i sensorowych
- żeliwne naczynia wymagają stopniowego podgrzewania; nie wolno stosować palników typu Boost, gdyż zbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze naczynia
- garnki z powlekanego porcelanowymi emaliami żeliwa nadają się znakomicie do wykorzystania w piekarnikach gazowych bądź elektrycznych; nie wolno stosować ich w piekarnikach z włączoną funkcją mikrofal
- ponieważ pokrywki żeliwnych naczyń Staub posiadają uchwyty z niklowanej stali, francuskie emaliowane garnki nadają się do pieczenia i zapiekania potraw w piekarniku w temperaturach przekraczających nawet 240 stopni Celsjusza


Pielęgnacja i konserwacja żeliwnych naczyń Staub

- do mycia francuskich, żeliwnych naczyń Staub stosuje się tradycyjne płyny
- choć producent zezwala na mycie garnków w zmywarce, naczynia tak wysokiej klasy warto myć ręcznie, co trwa zaledwie kilkanaście sekund
- gdyby skarmelizowane sosy, czy marynaty, bądź przypieczone skórki przywarły do żeliwnych garnków Staub, warto je na kilka minut namoczyć, by później z łatwością umyć naczynie
- aby żeliwne naczynia służyły całymi latami, po gotowaniu należy je ostudzić, a dopiero potem myć – na należy zalewać gorących żeliwnych garnków zimną wodą, gdyż może to zaszkodzić żeliwu

Informacje o produkcie:
Producent Staub
Przeznaczenie

- luksusowe, mini-garnuszki z żeliwa, francuskiej marki Staub, służą pieczeniu, zapiekaniu i serwowaniu potraw bezpośrednio na stół – gdzie mogą pełnić rolę formy na przystawki dla jednej osoby
- żeliwne mini-garnki można traktować jako eleganckie, niepospolite miseczki z gorącym przysmakiem, które stawia się bezpośrednio na talerzu zaproszonego na obiad, czy bankiet, gościa

Kolor czarny
Materiał

- żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii
- uchwyt z niklowanej stali szlachetnej

Wymiary

średnica 12 cm
rozmiar dna 9,5 cm
wysokość ścianek 5,5 cm
wysokość z pokrywką 8,7 cm
całkowita długość 16 cm
pojemność 0,4 l
waga 1,3 kg

Seria

Staub Black / Mini-Cocotte

Gwarancja dożywotnia
Pochodzenie

Francja

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jedne z najpiękniejszych naczyń świata – żeliwne garnki, brytfanny, woki i patelnie francuskiej marki Staub, łączą w sobie nowoczesną technologię porcelanowej, ceramicznej nieprzywierającej emalii z odwieczną tradycją wypalania nadzwyczaj trwałych naczyń. Unikatowe, pokryte kilkoma warstwami porcelanowej, ceramiczne emalii, nakładanej według zasad znanej od wieków techniki majolika naczynia marki Staub, choć produkowane od lat 70-tych XX wieku, cieszą się renomą jednych z najlepszych żeliwnych naczyń na świecie.

Jak dobrać odpowiednie naczynia? Przegląd technologii garnków

Jak dobrać odpowiednie naczynia? Przegląd technologii garnków

Mnogość nowych technologii kulinarnych z reguły dezorientuje myślących o zakupie nowoczesnych garnków, które pozwolą zdrowo gotować. Problem, na szczęście, nie jest tak skomplikowany, jak się na pozór wydaje. Nie jest z tego względu, że, jeśli mówić o gotowaniu, mówi się równocześnie o swoim zdrowiu i życiu, w dbałości o które nie powinno się iść na kompromis.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.