Warto obejrzeć

Produkty polecane

Staub - Black - Żeliwna patelnia do naleśników i omletów, Ø 30 cm

Black - Żeliwna patelnia do naleśników i omletów, Ø 30 cm

339 zł

Produkt jest dostępny. Czas wysyłki: 5-7 dni
darmowa dostawa

W głębokiej, antracytowej czerni tkwi niezgłębiona przez nikogo tajemnica, wyszukana dystynkcja i dyskretny cień luksusu. To, co czarne, kojarzy się Europejczykom z wysmakowaniem, z wykwintem i wrodzoną elegancją. Takie też wrażenia budzi głęboka czerń żeliwnych patelni z linii Black, francuskiej marki Staub. Chcąc nie chcąc, te patelnie niejako same z siebie wysoko ustawiają poprzeczkę wyjątkowości smaków, które dzięki nim powstają dzień po dniu.
Żeliwne patelnie do naleśników, omletów, placków, czy racuchów upodobali sobie wszyscy ceniący nieskończoną ilość wariacji tych przepysznych potraw. Zaletą specjalistycznych patelni do naleśników są bardzo niziutkie ścianki, które umożliwiają wygodne przewracanie ciasta. Dzięki minimalnej wysokości ściankom dno nagrzewa się jeszcze lepiej, a gorące powietrze spulchnia ciasto, sprawiając, że smażone na takiej patelni naleśniki, czy omlety są puszyste i lekkie. Dołączane do patelni drewniane akcesoria ułatwiają rozprowadzanie ciasta i przewracanie naleśników.
Perfekcyjnie wykonane, żeliwne patelnie Staub pokryte są kilkukrotnie nakładaną, utwardzaną, fajansową emalią, która intensyfikuje i wzbogaca smak przyrządzanych w żeliwie potraw.
Czarna, zarówno w środku, jak i na zewnątrz naczyń, emalia powstaje na bazie naturalnych barwników, nakładanych według znanej już od wieków metody zwanej majolika. Antyadhezyjna powłoka naczyń Staub, które mogą cieszyć przez wiele dekad, jest niezwykle twarda i odporna na zarysowania oraz odpryśnięcia. Dodatkowo – wewnętrzna, nieprzywierająca emalia żeliwnych patelni do naleśników ma właściwości antyalergiczne i antybakteryjne.
Formy patelni francuskiej marki Staub były opracowywane przy udziale najsłynniejszych kucharzy świata. Staub zasłynął również w świecie kulinariów z dożywotniej gwarancji na swoje dedykowane największym miłośnikom kuchni produkty.
Patelnie francuskiej marki Staub cenią sobie zarówno sławy kulinarne, jak i pasjonaci gotowania, amatorzy doskonałych, wyrazistych smaków. Prawdziwe smażenie zaczyna się i kończy na żeliwnych naczyniach Staub, które są klasą samą w sobie. To żeliwo ewoluuje razem ze swoim właścicielem, pozwalając mu, raz za razem odkrywać kulinarne białe plamy na mapie smaków.
 

Informacje o legendarnych już żeliwnych patelniach Staub znajdą Państwo w zakładkach Artykuły i Video. W fachowych artykułach specjalista z zakresu żywienia podpowiada, jak dobrać patelnię i smażyć tak, by osiągnąć najlepsze efekty (zakładka Artykuły).
 

W zakładce "Video" można obejrzeć film-poradnik, pokazujący, jak właściwie smażyć, by zyskać zdrowe, niskokaloryczne potrawy.

 

Właściwości:

Proces produkcji żeliwnych patelni do naleśników
- szkielet masywnych patelni francuskiej marki Staub, należącej obecnie do grupy Zwilling J.A. Henckels, powstaje w czasie niezwykle restrykcyjnie kontrolowanego procesu produkcji
- patelnie wypalane są w jednorazowych formach z piasku, w temperaturze przekraczającej 1000 stopni Celsjusza, następnie są szlifowane, by wygładzić ścianki, dno i brzegi, później pokrywane na zewnątrz i wewnątrz 2 lub 3 warstwami porcelanowej emalii, którą wypala się przez 30 minut
 

Porcelanowa emalia i powłoka nieprzywierająca patelni Staub
- zarówno zewnętrzna, jak i wewnętrzna porcelanowa emalia żeliwnych patelni Staub jest bardzo odporna na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne, niemniej – do przewracania naleśników, omletów, placków, racuchów czy smażonych na patelni mięs oraz warzyw warto używać drewnianych lub syntetycznych utensyliów kuchennych
- wewnętrzna, czarna, matowa powłoka żeliwnych patelni Staub posiada potwierdzone badaniami właściwości antyadhezyjne, czyli jest bardzo wytrzymała na ścieranie, odporna na wysokie temperatury i ciśnienie oraz różnego typu obciążenia mechaniczne
- dodatkowo – wewnętrzna powłoka patelni Staub ma właściwości nieprzywierające, nie zmienia też smaku i zapachu smażonych potraw
- żeliwo intensyfikuje smak przyrządzanych w nim potraw, stąd tego typu naczynia są idealne dla koneserów, ceniących sobie ujawniające się stopniowo wielorakie niuanse smaków

Żeliwne patelnie Staub na kuchence
- patelnie marki Staub nadają się na wszystkie typy kuchenek, w tym indukcyjne, ceramiczne i sensorowe
- bardzo istotnym jest, by przy nagrzewaniu żeliwnych naczyń na kuchniach indukcyjnych, sensorowych bądź ceramicznych nie stosować palników typu Boost – żeliwo musi być rozgrzewane stopniowo, gdyż nazbyt szybkie przegrzanie dna może spowodować mikropęknięcia w strukturze żeliwa
- żeliwne patelnie idealnie rozprowadzają ciepło, doskonale się nagrzewają oraz długo zachowują wysoką temperaturę potraw
 

Pielęgnacja i konserwacja żeliwnych patelni Staub
- porcelanowa emalia nie wchłania detergentów ani środków do naczyń, więc do mycia patelni można stosować tradycyjne płyny
- żeliwne patelnie z wykonanym z żeliwa uchwytem nadają się do używania w piekarniku
- patelni nie należy myć w zmywarce
- zwracamy też uwagę na fakt, iż żeliwo nie toleruje szoku termicznego – nie wolno wlewać do rozgrzanego naczynia zimnych płynów; w sytuacji, gdy chcemy, np., podlać pieczeń bulionem, czy wywarem bądź winem, należy odpowiednio wcześniej wyjąć je z lodówki
- w żeliwnych naczyniach nie należy przechowywać jedzenia w lodówce

Informacje o produkcie:
Producent Staub
Przeznaczenie

- luksusowe, żeliwne patelnie francuskiej marki Staub służą do smażenia naleśników, omletów i ich wariacji z ciasta naleśnikowego - słodkiego i pikantnego
- pozbawione ścianek patelnie nadają się również wyśmienicie do smażenia placków, racuchów, czy delikatnego mięsa

Kolor czarny
Materiał

- żeliwo pokryte kilku warstwami odpornej na czynniki zewnętrzne i uszkodzenia mechaniczne porcelanowej, fajansowej emalii

Wymiary

średnica 30 cm
długość z uchwytem 53,5 cm
waga 2,8 kg

Seria

Staub Black

Gwarancja dożywotnia
Pochodzenie

Francja

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jak dobrać patelnię i umiejętnie smażyć - porady specjalisty

Jaką patelnię warto kupić? Na co zwrócić uwagę? Takie pytanie niezwykle często zadają mi Klienci naszego sklepu, lekarze, dietetycy, pasjonaci zdrowego stylu życia.   Od lat eksperymentuję w kuchni z najróżniejszymi technologiami, tworząc własne przepisy, które nierzadko cieszą się aprobatą.

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jak używać żeliwnych naczyń marki Staub

Jedne z najpiękniejszych naczyń świata – żeliwne garnki, brytfanny, woki i patelnie francuskiej marki Staub, łączą w sobie nowoczesną technologię porcelanowej, ceramicznej nieprzywierającej emalii z odwieczną tradycją wypalania nadzwyczaj trwałych naczyń. Unikatowe, pokryte kilkoma warstwami porcelanowej, ceramiczne emalii, nakładanej według zasad znanej od wieków techniki majolika naczynia marki Staub, choć produkowane od lat 70-tych XX wieku, cieszą się renomą jednych z najlepszych żeliwnych naczyń na świecie.

Świat patelni, część 4 - Płytkie jajeczne i naleśnikowe aromaty

Świat patelni, część 4 - Płytkie jajeczne i naleśnikowe aromaty

Aromaty, a owszem, płytkie, ale nie zwyczajne! Zyskiwane dzięki specyficznym, bo właśnie płytkim w stopniu najwyższym, patelniom do smażenia naleśników, omletów i placków. Takiego typu patelnie wcielają tak ukochane przez współczesność minimalistyczne, stylowo-funkcjonalne skłonności.

Akceptujemy platnosci.plUPS

Serwis używa plików cookie, które są niezbędne do komfortowego korzystania z portalu, m.in. utrzymania sesji logowania. Możesz w dowolnej chwili zmodyfikować ustawienia cookie w swojej przeglądarce. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj informacje o cookie.